Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mikor alakultak ki a Biblia...

Mikor alakultak ki a Biblia könyvei, és melyek a legkorábbi listái?

Figyelt kérdés
2014. máj. 14. 23:00
 1/6 anonim ***** válasza:
65%
Az ókorban keletkeztek az i.e. 1400-as évektől (Mózes 5 könyve és Jób) az i.sz. 90 es évek közepéig (Jelenések könyve) A többi bibliai irat a két dátum között keletkezett. Pontosan mit értesz a legkorábbi listák alatt?
2014. máj. 14. 23:19
 2/6 A kérdező kommentje:
Az újszövetségi művekre. Elsősorban az evangéliumokra. Honnan lehet tudni, hogy tényleg I. században írták őket, és nem csak akkor játszódnak?
2014. máj. 14. 23:48
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Ezt többféleképpen is meg lehet tudni.

Például a János evangéliumából származó legkorábbi töredék valamikor i.sz. 115 körülre datálható, és ha jól tudom, Egyiptomból származik. Ha az evangélium ilyen korán már elterjedt volt Egyiptomban, akkor mindenféleképpen az első század végén kellett, hogy írják az eredetit, hiszen az elterjesztés bizonyos időt igényel, amíg elfogadtatják és hitelesítik az egyházban, majd onnan kikerül távolabbi vidékekre. Még évekkel ezelőtt olvastam egyébként egy újabb szenzációról is, miszerint talátak egy Márk evangélium töredékt, amely az előzetes vizsgálatok szerint az első századból származott. Azt nem tudom, hogy azóta mi van avval. De egyébként a legfontosabb források ezzel kapcsolatban azok az emberek, akik közel éltek az első századhoz. Az egyházatyák - akiknek egészen bizosan tudni kellett, hogy mikor keletkeztek az evangéliumok (pl a 2. század elején) - egyértelműen az első századba datálják az evangéliumok keletkezését.

2014. máj. 15. 00:10
 4/6 A kérdező kommentje:
Értem. Nagyon köszönöm. Mik a forrásaid?
2014. máj. 15. 00:48
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Tisztelt Kérdező!

Forrásokból a következőket tudom mondani (jelenleg):

A Szent István Társulat gondozásában megjelent katolikus Biblia "bevezetés János evangéliumához és leveleihez" című írásában idézi Iréneusz egyházatyát a 2. századból (180) a János evangéliuma keletkezésére vonatkozólag:

"Végül János, az Úr tanítványa, aki a kebelén nyugodott, efezusi tartózkodása alatt, ő is kiadta evangéliumát" (1189.o.)

A jegyzet még azt is említi, hogy ugyanebben a korban Alexandriai Kelemen és Tertullianus és a Muratori kánon is János apostolnak tulajdonítja az evangéliumot. Az újszövetségi kéziratok ismertetéséhez ajánlom ugyancsak a Szent István Társulat gondozásában megjelent "Bevezetés az Újszövetség kortörténetébe és irodalmába I.", amelyet Kocsis Imre írt. Továbbá a Bibliaiskolák közössége is kiadott egy könyvet 1993-ban, amelyet Dr. Vankó Zsuzsa és Dr. Reisinger János írt. A címe: Bevezetés a Biblia tanulmányozásába.

A Depositum katolikus hitvédelmi oldalon az evangéliumok történetiségéről van egy nagyon igényesen kidolgozott írás, amelynek címe: "Az evangéliumok apostoli szerzősége, Kr. u. 70 előtti keletkezésük, illetve a Máté-evangélium elsősége". Érdemes elolvasni! Link itt:

[link]

Arról a bizonyos Márk evangélium másolatról, amely bizonyos feltételezések szerint az 1. századból származik itt olvashatsz:

[link]

Továbbá ajánlom még az apologia kutatóközpont weboldalát is. Az "előadások" menüpontban különféle Bibliával kapcsolatos előadásokat találhatsz. A "Kereszténység" menüpontban pedig dokumentációkat is. Ott van egyébként a "kapcsolat" is, nyugodtan írhatsz, én is írtam, és kaptam választ. Link itt:

[link]

Minden jót!

2014. máj. 15. 01:24
 6/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Ajánlom figyelmedbe: [link]

A már említett isz. 110-es töredék az un. P52 kézirat:

[link]

Jó böngészést!

Üdv. Péter

2014. máj. 16. 22:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!