Reformátusok mi a véleményetek a Katolikusokról?
Most ez komoly kérdés?
Te mit gondolsz a reformátusokról?
Egy Istenben hiszünk, innentől kezdve minden mindegy.
Én Református vagyok,nem igazán értem a kérdést de megpróbálok valami érthető választ adni.
Amivel nem értek egyet az "bálvány" a gyakori keresztvetés és a halott "kultusz". Ezek azok a dolgok amelyek idegenek számomra,ja meg a túlzott Mária imádat.
Vannak Katolikus jó barátaim de soha nem beszéltünk egymás vallásáról,én elfogadom az övékét ők meg az enyémet.
Kb ennyit mondhatok. A hit alapja mindkettőnek ugyan az nagyjából.
Hát nem tudom mire gondolsz, de barátaim 95%-a katolikusnak mondja magát. Igazából azon szörnyedek el, amikor elmennek bulizni, részegre isszák magukat(meg miegymást is csinálnak), majd azt mondják, hogy megyek meggyónom a papnak. És ezzel minden el van intézve.(Persze én sem vagyok jobb náluk(nekem más bűneim vannak)).
Meg az nem tetszik, hogy szentekhez imádkoznak. Jehova tanúi még Jézushoz sem mernek imádkozni, a katolikusok meg "szinte bárkihez". De amúgy nekem nem ellenszenvesek, mármint nem mondom meg nekik, hogy hogyan éljenek, mivel van Bibliájuk, abban benne van minden. Ha meg úgy vesszük, ők is elfogadják Jézus váltságáldozatát, szóval...
Amivel nem értek egyet a katolikus vallásban az a szentek imádata és a Szűz Máriához való imádkozás ( nem írja a Biblia, hogy Istenen kivül máshoz imádkozzunk ).
A templomaikat viszont szebbnek tartom mint a reformátusokét. Nem a külsőségek a fontosak....
A gyakori keresztvetéssel én se értek egyet Reformátusként csak a ritkával. Szóval hogy néha néha.
De a katolikusok Csak Kétszer vetnek keresztet egy Szentmise alatt esetleg Háromszor.
Elmennétek egy ortodox templomba ott Legalább Ötvenszer de lehet Hetvenszer is keresztet vetnek egy 2 órás Szent Liturghia alatt.
Nagyboldogasszony napján voltam búcsún és megdöbbentem hogy a pap az evangéliumos könyvel keresztet vetett a népre és senki nem vetett keresztet magára. Ortodox templomban megtanultam ha úgy áld meg a pap hogy keresztet vet rád akkor keresztet kell vess magadra, úgy fogadva az áldást. Se a tomjén ahogy elhaladt előttünk nem vetettek keresztet és az előtt is kell. Nem is pont a tomjén előtt kéne mert az tárgy hanem miután elhalad a füstjében. Nincs a katolikusoknál már tömjenezés ( ortodoxoknál háromszor is tömjéneznek és mindig keresztet kell vetni) se szenteltviztartó. Jó ha egyes templomokban a pap meghinti a népet szenteltvizzel.
A Szentekhez nem kéne imádkozni Csak tisztelni őket. Habár nem imádkoznak hozzájuk Hanem.a Közbenjárásukat kérik. És Pál apostol is írta hogy vajon csak Jézus a közvetítő egyedül ( ezt olvastam egy katolikus hittan könyvben) de azért ahhoz hogy imadkozz egy szenthez az nagyon kedvenc kell legyen vagy hogy mondjam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!