Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a teendő, ha a plébános...

Mi a teendő, ha a plébános nem adja ki a keresztszülői igazolást?

Figyelt kérdés
A gyermekemet római katolikusnak szeretném megkereszteltetni. Én egyke vagyok. A feleségem görög katolikus, de római katolikus templomban esküdtünk. A feleségem bátyja eleddig nem úgy viseltetett a gyermek iránt, hogy őt válasszam keresztszülőnek. A legközelebbi rokon apám első unokatestvére, aki meg van keresztelve, áldozott, bérmálkozott, de nem jár templomba és elvált. Rajta kívül nincs akit elhívjak, viszont mivel elvált és nem jár templomba, a pap megtagadta neki az igazolás kiadását. A gyermeket meg kell keresztelni. Úgy néz ki nem lesz keresztszülő. Ha nincs keresztszülő nincs keresztelő…mi lenne a megoldás?

2014. máj. 12. 21:22
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
És ha máshol keesztelnék a gyereket, más pappal, aki hajlandó a választott keresztszülőt elfogadni?
2014. máj. 13. 21:57
 12/17 anonim ***** válasza:

Mennyire vagy te hívő? Katolikusnak fogod nevelni a gyermekedet? Ha nem tudod, vagy azt mondod, hogy majd eldönti a gyerek, akkor nincs több kérdésem, nem kell megkereszteltetned a gyerkőcöt.

A keresztszülőségnek vannak feltételei: nem lehet hivatalosan elvált ember a keresztszülő. A keresztszülő feladata, hogy segítse a szülőket a gyermek keresztényi nevelésében. Aki nem így él, az hogy segíthet ebben? a pllébánosnak igaza van, lehet, hogy kicsit nyers a stílusa, vagy csak most ez érzékenyen érint és kicsit túlreagálod.

A keresztelésnek NEM egyházjogi feltétele egyébként, hogy legyen keresztszülő. Nekem pl. nincs. A legtöbb esetben ilyenkor is beírnak valakit, pl.: nagyszülőt (azt hiszem, nálam is ez történt, de lehet, hogy még ez se). Szülőket kivéve bármilyen nagykorú lehet, így akár nagyszülők is.

2014. máj. 13. 22:10
 13/17 A kérdező kommentje:

22:10-s hozzászóló:

Ahogy már említettem, annak ellenére hogy az én keresztszüleimet alkalmasnak találta anno 34 évvel ezelőtt a pap arra, hogy keresztszülők legyenek, utána nem tettek eleget a keresztszülői feladatuknak és nem segítették az én keresztényi nevelésemet. Gyakorlatilag - bár egy kisvárosban éltünk - NEM IS ISMEREM ŐKET. Ők a pap szerint úgy éltek, hogy alkalmasak voltak keresztszülőnek és menet közben kiderült, hogy mégsem...

Ezek után nem teljesen mindegy hogy van igazolás vagy nincs? Mi értelme van az igazolásnak ha nem csak annyi, hogy a pap a saját lelkiismeretét megnyugtassa?

A gyerekemet (értelemszerűen) én szeretném (fogom) a katolikus hitre nevelni és nem az általam választani kívánt keresztszülő aki egyébként 300 km-re lakik tőlünk. Ő a szeretetével és - ha szükséges - akkor egyéb anyagi módon támogatja. (Engem is az édesanyám és a nagyanyám nevelt annak és nem a keresztszüleim...)

A családomban egyébként én vagyok az EGYETLEN élő római katolikus aki

- meg van keresztelve

- volt elsőáldozó

- bérmálkozott

- katolikus templomban esküdött

- nem vált el

- lehetősége szerint jár templomba

(Én ugyebár nem lehetek itt most keresztszülő.)

Akit választottam, arra az első 4 opció igaz, a többiekről - beleértve a nagyszülőket és azt a pár barátot is - inkább ne is beszéljünk.

Számomra demoralizáló és nagy blama, ha a gyermekemnek nem lehet / nincs keresztszülője. (Még ha nem is foglalkoztak velem, de nekem is van keresztanyám, keresztapám + bérmakeresztapám.)

Én közeledtem az egyházhoz ("zörgettem") de ha - idézve a plébánost aki nem akart igazolást adni az általam megjelölt személynek -"Az egyházat egyáltalán nem érdekli hogy az én gyerekemnek lesz keresztszülője vagy nem" vagyis az egyházat nem érdekli az én problémám, akkor nem tudom, hogy van -e értelme ezt a továbbiakban ezt erőltetni.

Természetesen katolikusnak szeretném nevelni a gyermekemet, de felnőtt korában már ő fog dönteni a sorsa felől és nem én. Reményeim szerint megmarad katolikusnak én legalábbis ebben szeretném segíteni.

2014. máj. 13. 22:50
 14/17 Sowilo ***** válasza:

"Reményeim szerint megmarad katolikusnak"

Miért reménykedsz ebben? Mitől lenne ez neked jó? (még mindig nem támadó kérdés)

2014. máj. 14. 00:29
 15/17 anonim válasza:
A keresztség tanújaként beírhatja az apukád unokatestvérét így szerepelni fog a neve a keresztlevélen.VAGY Nem tudnátok egy másik atyával megkereszteltetni a kicsit? Lehet ,hogy 3-4 alkalommal el kell járnotok "oktatásra",mert nem ismer a plébános,de talán ez lehet a megoldás.
2014. máj. 29. 22:19
 16/17 anonim ***** válasza:

Szia!

Már korábban is írtam ide.

Én úgy gondolom, hogy nem szabad egy-két ember (még ha az "vezető" - pl. most pap - is) viselkedése alapján megítélni egy teljes réteget, közösséget.

A közösségek egyénekből állnak, ezt ne feledjük.

A lényeg, hogy imádkozz Istenhez, mutassa meg Neked mit kell tenned ebben a helyzetben, mi a célja ezzel, ami most történik veletek.

Ha te magad is római katolikus vagy, és elfeledve ezt a konkrét esetet úgy érzed, hogy a gyermekednek is az jó, ha már gyermekkorában római katolikusként szenteled oda Istennek, akkor mindenképp keress fel egy másik atyát, beszélgessetek el vele, és meglátjátok, hogy mi az Ő terve.

Én magam felnőttként részesültem a bevezető szentségekben.

Ahova lakóhelyileg tartozom, abban a közösségben az atyán én azt láttam, hogy valami miatt halogatja a szentségek kiszolgáltatását.

Mit tettem?

Felkerestem más plébániákat és elmondtam, hogy szeretnék a szentségekben részesülni, stb. Volt, ahol elküldtek vissza a lakóhely szerinti közösségbe - persze nem mondtam, hogy az ottani atya valami miatt nem akarja ezeket kiszolgáltatni...

A lényeg az, hogy addig mentem, felkeresve plébániákat, amíg nem találtam egy olyat, ahol szinte ÖRÜLTEK (!), hogy felnőttként, saját szántamból akarok a szentségekben részesülni.

Bevallom, időközben, míg kerestem, sokszor elszomorodtam.

De Istenre tekintettem, a Bibliára és az egyház tanításaira. Nem engedtem, hogy egyének akadályozzanak.

Ezt tanácsolom Neked is.

Isten áldjon!

Egy Római Katolikus

2014. máj. 30. 09:52
 17/17 anonim ***** válasza:
Püspökségre bementél ahol a plébánosotok feletese van ?
2014. szept. 7. 13:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!