Mi a teendő, ha a plébános nem adja ki a keresztszülői igazolást?
A keresztszülö feladata az egyház szerint az, hogy a gyereket a vallásos életre nevelje és a szülöket ebben támogassa.
Viszont ha valaki nem tartja be a vallás alapvetö követelményeit, attól nem várható el ez a magatartás.
A pap jogosan cselekedett, keressetek olyan embert keresztszülönek, aki tényleg vallásos. (Nem kell, hogy rokon legyen!)
Nincs más barát vagy ismerős aki szóba jöhetne.
Megjegyzem: Nekem a keresztszüleim annyira "komolyan vették" az egyház által elvárt dolgokat, feladatokat, hogy az elmúlt 34 évben - ennyi idős vagyok most - összesen kétszer látogattak meg még 1 éves korom előtt és annak ellenére hogy egy kisvárosban élünk, ha találkoznánk az utcán nem ismerném meg őket.
Őket mégis alkalmasnak találta a pap anno az én keresztszüleimnek, egy elvált közeli rokont (aki törődik is a gyermekemmel) pedig nem talál alkalmasnak a gyermekem keresztszülőjének...Hogy is van ez?
EZ a pap KOMOlYAN veszi a dolgot, sok másik meg nem. Ettöl NEM EZ a hibás, hanem azok, akiknek mindegy.
Egyébként egyetlen gyereket sem KELL megkeresztelni, szóval ilyen nincs.
De keresztszülö lehet akár a nagyszülö is, vagy bárki más is.
Mi lenne, ha nem korlátoznád a gyereked vallásválasztási szabadságát jó keresztény szokás szerint, hanem hagynád, hogy felnőtt korában saját magának válasszon vallást? Nem te döntöd el, hogy milyen vallású lesz a gyereked. Ha később mondjuk buddhista akar lenni, mert pl azzal tud azonosulni, akkor mi értelme volt? A vallásos nevelés teljesen fölösleges.
A vallásos nevelésnek addig van értelme, ameddig a gyerek saját akaratából érdeklődik a vallás iránt. Tehát magától megy el veled templomba, mert szeretne ott lenni. Majd úgyis meg fog keresztelkedni, ha akar.
Szerény véleményem szerint a kereszténynek lenni NEM "kiváltság" és igenis, mindenkit meg kell keresztelni aki erre igényt tart. (Kisgyermekek esetében a szülő dönt.)
Jelen esetben a plébános akadályokat gördít a gyermekem elé, megnehezíti a keresztség felvételét, a keresztény közösséghez való csatlakozást, amit egyébként nem hiszem, hogy megtehetne.
A fentebb már rávilágitottam hogy egy papír (igazolás) amúgy sem jelent semmit. A keresztszüleim alkalmasak voltak keresztszülőnek és mégsem tettek eleget ezen irányú kötelezettségeinek.(Tehát akkor mire is volt jó ez a bigott, maradi hozzáállás?)
A gyermekemet pedig én fogom nevelni és nem a 300 km-re lakó keresztszülő.
"Kisgyermekek esetében a szülő dönt."
És ha felnő, és máshogy gondolja?
Isten szolgái is csak emberek. Egyáltalán nem biztos, hogy aki teológiát végzett abból jó pap lesz.
Felmerült bennem egy gondolat, lehet, hogy számodra ez a lehetőség szóba sem jöhet, de azért leírom. A keresztények istene egy nagyon jóságos, szeretetben gazdag karakter, így szerintem képtelenség, hogy egy ártatlan kisbabát ne szeressen azért, mert a saját szolgája akadályozta annak megkeresztelését. Szerintem a gyermeked akkor is kedves lesz az Istenednek, ha nincs megkeresztelve. Illetve később még lehet neki keresztelője nagy korában is. Akkor legalább azt is elmondhatja, hogy saját döntése volt.
Bár én nem vagyok ennek a világnak a részese (szerintem az írásomból egyértelmű) azért remélem tudtam segíteni egy kicsit.
Szia!
Csatlakozom a 8. hozzászóláshoz.
Gyermekkoromban én sem voltam megkeresztelve.
Nem is vallásos családból származom.
Viszont én magam mindig is érdeklődtem a vallások iránt.
Mivel egyikhez sem tartoztam hivatalosan, így szabadon ízlelgettem azokat.
Majd felnőttként (30 évesen!) jutottam arra a döntésre, hogy megkeresztelkedem, bérmálkozom és első áldozom.
A környezetemben csak mosolyogtak rajtam.
De ez nem érdekel. Saját döntés volt, szívből jövő.
Isten útjai kifürkészhetetlenek. :)
Egy Római Katolikus
Ma felhívtam ezt az ominózus tiszteletben megőszült plébánost mert személyesen is hallani szerettem volna a véleményét. Miután felvázoltam a problémámat, hogy nincs kit válasszak keresztszülőnek, közölte hogy akkor sem lehet akit választottam valamint - idézem - "Az egyházat egyáltalán nem érdekli hogy az én gyerekemnek lesz keresztszülője vagy nem."
Valóban ez egy abszolút pozitív, szeretetteljes hozzáállás...csak azt nem tudom, hogy a mélyen tisztelt plébános célja a hívők toborzása vagy elüldözése mert ezen kijelentés után már számomra sem egyértelmű, sőt, azon gondolkodom hogy akarom -e még egyáltalán hogy a gyermekem római katolikus legyen illetve hogy én magam római katolikus maradjak vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!