Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Krisnás szerzetesi élethez...

Krisnás szerzetesi élethez pár nagyon gyakorlati kérdésem volna, pl. : van-e társadalombiztosításuk?

Figyelt kérdés
Egy barátom fontolgatja - azt hiszem, inkább menekülésből - hogy beáll a Krisna tudatú hívők közé, szerzetesnek. Értem és megértem, de néhány gyakorlati dologtól féltem. Tudtok valamit ezekről: 1. Ha valaki krisnásnak áll, fizetik a TB-jét? Vagy mi történik vele, ha beteg lesz? 2. Le kell mondania a vagyonáról? Mi történik, ha pl. örököl az évek során? (Fog, és nem keveset, mert ő a családja utolsó tagja.) Nekem az logikus lépésnek tűnik, hogy vállalja valaki azt az életmódot, de nem adja fel a "világi" tulajdonát. Hátha egyszer mégis visszatérne... 3. Mennyire stabil egyáltalán a krisnás egyház Magyarországon? Mi lesz, ha egyszer csak, mondjuk 40 évesen, ott találja magát a semmi közepén, munkatapasztalat nélkül, mert az egyház nem tudja fenntartani magát többé?

2014. máj. 9. 14:23
 1/7 anonim ***** válasza:

A III.kerületben Csillaghegyen is van egy Kulturális központja a Krishna tudatú hívőknek. Fel kell hívni őket telefonon, hátha felvilágosítanak. Bár nem hiszem, hogy minden előzmény nélkül bárkit befogadnak az utcáról bentlakó szerzetesnek.

Jártam Somogybabodon is a Krishnavölgyben. Ott mindenki valamit dolgozik (mg tevékenység, építkezés, stb.). Feltételezem, hogy a munkájuk után befizetik a járulékokat ők is.

2014. máj. 9. 19:47
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Nagyon jó, és nagyon fontos kérdések. Természetesen van társadalombiztosításuk a krisnás szerzeteseknek is. Hogy honnan tudom? Mondjuk úgy, hogy bennfentes vagyok.

Ha valaki beteg lesz elmegy orvoshoz, de van olyan krisnás aki például orvosként praktizál. Nem minden krisnás szerzetes. A legtöbb krisnás nem lakik a templomban, van rendes állása, foglalkozása. A lelki élet gyakorlásához nem szükséges beköltözni egy templomba. Persze van aki ezt igényli, mert ott könnyebben lehet végezni. A szerzetesek ezért laknak bent.

Nem kötelező lemondani a vagyonról, de egy gazdag ember nem lehet szerzetes. Élhet úgy mint egy szerzetes, de nem lakhat bent templomban. A szerzetesi lét arról szól, hogy minél egyszerűbben éljünk. Ha valaki örököl, nagy vagyonra tesz szert, és nem akarja adományként az egyháznak adni. Így javasolva van neki, hogy legyen támogató, és csak egy részét ajánlja fel, amennyit ő gondol. A szabad akaratot senkitől sem vesszük el. Mindenki dönthet arról, hogy hogyan szeretné élni az életét. A szerzetesi életnek persze vannak szigorú szabályai, de ezek a szabályok teszik lehetővé azt, hogy valaki teljesen el tudjon merülni a Krisna-tudatban. Ha pedig valaki nem akarja ezeket követni, nem probléma, de nem lehet szerzetes. Hanem javasoljuk neki, hogy legyen támogató, és a jövedelmének egy tetszőleges részévél támogassa az egyházat. Ez teljesen önkéntes alapon működik, nincsenek kötöttségek. De ha valaki valamit elvállal, akkor azt teljes felelősséggel tegye.

Mindenki,aki szerzetes lesz, olyan szolgálatot, munkát fog végezni, amihez van képesítése. Sőt ha valaki tanulni szeretne, azzal sincs probléma, képezheti magát. Az egyház ebben partner. Ha valaki pedig nem szeretne továbbá szerzetes lenni, akkor van lehetőség olyan cégeknél munkát vállalni, amelyek tulajdonosai, dolgozói, mind hívők.

Ahhoz pedig hogy maga az egyház felbomoljon, annak belülről kell történnie. Ez pedig akkor történhet meg, ha a hívők nem gyakorolják úgy a lelki életet, ahogy kellene. Nem mondom, hogy nem történhet meg, de azt sem, hogy ez történik. A mostani meglátásom szerint az egyház szépen fejlődik, a hívek pedig szépen gyakorolják a lelki életüket. A közösség összetart, a tagok segítik a másikat, ha valami probléma van. Én ezt látom nap mint nap. A közösség tagjai között megvan a szeretetteljes kapcsolat, ami szükséges az együttműködéshez.

Ez azért is látható mivel mindannyiunk célja Isten, vagyis Krisna (ahogyan mi hívjuk Őt) elégedetté tétele és szolgálata. Erre törekszünk mindannyian.

Remélem sikerült válaszolnom a kérdéseidre. Ha van még kérdésed, kérlek nyugodtan keress meg!

Egy krisnás!

2014. máj. 10. 09:26
 3/7 anonim ***** válasza:

Mindenesetre a krisnások egy szimpatikus társaság. Nem akarnak erőszakkal téríteni, viszont csendben, felhajtás nélkül végzik karitatív tevékenységeiket.

Tavaly voltam a szekérfesztiváljukon a fővárosban. Mindenkinek ajánlom, mint kulturális kikapcsolódást. Nagyon jól éreztük magunkat, pedig ideológiailag távol állnak tőlünk.

2014. máj. 10. 10:52
 4/7 A kérdező kommentje:
Minden kedves válaszolónak köszönöm, hogy időt szánt erre a kérdésre! És nagyon köszönöm az értékes információkat!
2014. máj. 10. 11:06
 5/7 A kérdező kommentje:
Magam részéről, amennyire ismerem a krisnás közösséget (egy csillaghegyen élő szerzetes-házaspár révén), örülök, hogy szóban forgó lány ezt az irányt választotta, még ha a szerzetességről talán elhamarkodottan is gondolkodik. De ezt lesz ideje eldönteni. Kedves krisnás válaszadó: ehhez kapcsolódóan még megkérdezném, hogy a szerzetesek mennyire tudják tartani a kapcsolatot a családjukkal? A lánynak tulajdonképpen már csak az édesanyja a családja, aki még nem idős - de egyszer nyilván el fog jönni a pillanat, teszem azt, 10 év múlva, amikor ápolásra fog szorulni. Ilyenkor mi történik? Gondolom, sokszor fordul elő ilyen helyzet. A szerzetes egy időre kiválik, akár évekre, aztán pedig visszatér? Bocsánat, hogy ennyit kérdezősködöm, de a barátném nem gondolkodik ennyire előre.
2014. máj. 10. 11:18
 6/7 anonim ***** válasza:

Természetesen tartjuk a kapcsolatot a családunkkal. Én anyukámat és az öcsémet minden héten felhívom. Kb 3 havonta meg is látogatom őket. Nem budapestiek, és van egy kis távolság közöttünk. Nem vagyunk eltiltva tőlük. Sőt! Nagyon fontos, hogy rendezett családi háttérrel rendelkezzünk. Tartanunk kell velük a kapcsolatot. Ha nem tennénk, akkor nem tudnánk példamutató életet élni.

Ha pedig valakinek valamelyik szülője ápolásra szorul, vagy már éppen kezdi elhagyni a testét, akkor arra az időszakra nyugodtan oda lehet költözni a szülőhöz. Utána persze eldöntheti, hogy szeretne-e visszaköltözni a templomba vagy sem.

Nem kell bocsánatot kérned a kérdések miatt. Nyugodtan kérdezzél. Én speciel örülök ha valaki kérdez. A barátnéd pedig jó helyen lesz, nem szükséges aggódnod (természetesen megértem aggodalmadat, hiszen ez egy teljesen normális dolog).

2014. máj. 10. 12:26
 7/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm ismét a válaszod! Haribol! :)
2014. máj. 10. 13:21

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!