Ha a Jehova egy kitalált név, akkor miért azt terjesztik?
A miértre van a kérdésben helyezve a hangsúly, ehhez képest kissé elkanyarodtak a válaszok. (Tény, hogy a héber tekercsekben JHVH szerepel, amely helyesen ejtve, Jahveh - és az Adonáj magánhangzóival összeolvasva lett Jahova, majd Jehova, és még Károli sem ismerte a helyes olvasatot, de nem ez a kérdés.) A miértre mindig az emberben kell keresni a választ és az Istennel szemben álló erő munkálkodásában. Az ősbűn óta az ember harcban áll Istennel, minden vétkével és bűnével ezt demonstrálja. A legnagyobb vétke az, (Ádámé is ez volt) amikor Isten nélkül akarja megállapítani, hogy mi a jó neki, és mi nem. Ez a jó és a rossz tudásának a jelentése. Esetünkben a Jehova, vagy Jahveh tulajdonképpen ennek az ellenállásnak a materializálódása, ill. láthatóvá tevése. Amikor az ember az isteni kijelentés mellé melléhelyez emberi dolgokat. Lásd, az egyházi hagyományok egyszintre emelése a bibliai tanokkal, vagy az Őrtorony kiadványok megkérdőjelezhetetlenné tétele. Ott van a pápa csalhatatlansága. Ha valamelyik pápa által kiadott bulláról bebizonyosodik, hogy tévedésen alapul, és annak beismerését és kijavítását felvállalná a katolicizmus, összedőlne az addig felállított rendszer. Tehát nem tévedhet. Ha mégis, akkor arról nem beszélünk, agyonhallgatjuk. Ha az Őrtorony beismerné ezt a tévedést a Jahveh névvel kapcsolatban, megdőlne a tévedhetetlenség mítosza. Ezért terjesztik.
(Már csak egy kérdés merül fel bennem, az, hogy a protestánsok miért nem merik kijavítani a Károli bibliában ezt a tévedést - hiszen az ős hitvalló reformátorok még hangoztatták, hogy ha valaki a biblia alapján valaki meggyőzi őket a tévedésről akkor az előtt fejet hajtanak, hiszen egyedül a Szentírás (sola scriptura) a mérvadó. Lehet, hogy már ott is elhajlottak a tekintélyelvűség irányába?)
Nincs javítva. Sőt, a biblia.hu oldalt nézd meg, ott elvileg mindig a legfrisebb van:
1. 1Móz 22,14
És nevezé Ábrahám annak a helynek nevét Jehova-jire-nek. Azért mondják ma is: Az Úr hegyén a gondviselés.
2. 1Móz 32,9
És monda Jákób: Óh én atyámnak Ábrahámnak Istene, és én atyámnak Izsáknak Istene, Jehova! ki azt mondád nékem: Térj vissza hazádba, a te rokonságod közé, s jól tészek veled:
3. 2Móz 6,3
Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak úgy jelentem meg mint mindenható Isten, de az én Jehova nevemen nem voltam előttük ismeretes.
4. 2Móz 15,3
Vitéz harczos az Úr; az ő neve Jehova.
5. 2Móz 17,15
És építe Mózes oltárt és nevezé nevét Jehova-Niszszi-nek.
6. Bír 6,24
És építe ott Gedeon oltárt az Úrnak, és nevezé azt Jehova-Salomnak (azaz: az Úr a béke), mely mind e mai napig megvan az Abiézer nemzetségének városában, Ofrában.
7. Zsolt 83,19
Hogy megtudják, hogy te, a kinek neve Jehova, egymagad vagy felséges Isten az egész földön.
@22:19
Az 1908-as revideált kiadásban még nincs kijavítva, az még azért közelebb áll, az eredeti, 1590-es kiadáshoz - amikor is a teológusok még nem ismerték a maszoréta szöveg pontos olvasatát, és - tévedésből - összeolvasták a Tetragrammaton mássalhangzóit a köré punktált "Adonáj" magánhangzóival.
A 2011-es revideált Károli Bibliában azonban már ki van javítva, ott már nem olvashatsz "Jehovát". Lásd, itt:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!