Tisztelt Jehova tanúi, mennyire fontos számotora az Őrtorony folyóirat?
Okozhat e függőséget a gyakori olvasása,hogy érzitek?
Ha jönne egy olyan rendelet ami betiltaná a nyomtatását akkor nagyon hiányozna nektek?
Csak egy elméleti kérdés de azért kíváncsi vagyok,hogy mennyire vagytok a folyóirat hatása alatt.
Kedves kérdezö, de hiszen Te azt kérdezted, milyen fontos számunkra Az Örtorony. A kérdés nem az volt, ha jól értettem, hogy mit szólunk az üldözéshez.
Az Örtorony akár a béke, akár a háború, akár az üldözési idöszak alatt, akár egészségesek vagyunk, akár halálosan betegek, fiatalok, idösek....mindig sok érdekességet, bátorító szöveget tartalmaztak és tartalmaznak számunkra.
Csupán érdekességképpen volt megemlítve, hogy nem lehetett leállítani. :)
Katy
Igen és pont ez a lényeg kedves Katy,hogy én nem az üldöztetésröl kérdeztem hanem egészen más valami érdekelt.
Nem akartam ezt szóba hozni és pont azért,hogy elkerüljük a vitát.
Nem én voltam az aki megemlítette hanem ti,én csak annyit írtam,hogy nem csak a tanúk "büszkélkedhetnek" mártírokkal hanem még sokan mások is a katolikus egyháztól kezdve egészen az ortodoxokig.
Védeni sem akarok senkit de ha már erről beszélünk akkor legalább maradjunk az igazság útján. :)
És visszatérve a kérdéshez azt tapasztalatból tudom,hogy a gyülekezetben többet van forgatva az Őrtorony mint a Biblia. Ezt onnan tudom mert voltam pár alkalommal a Királyság teremben Vasárnaponként mert ha már meghívtak akkor ki is használtam ezt az alkalmat már csak azért is,hogy közelebbről belelássak a vallás életébe.
Köszönöm az eddigi válaszokat.:)
Szervusz
Mivel írtad, hogy voltál már gyülekezetben, és leírtad tapasztalatodat, ehhez szeretnék neked elmondani valamit, hogy teljesebb képet kapjál.
Az Őrtorony folyóirat megjelenése és szerepe Isten népe között bibliai próféciát teljesít be. Melyiket?
Ezt:
"A folyó mentén, mind a két partján, mindenféle fák nőnek majd, hogy eledelt adjanak. Levélzetük nem szárad el, és a gyümölcsük sem fogy el Új gyümölcsöt fognak hozni havonként, mert a szentélyből fakad a vizük+ Gyümölcsük eledelt ad, leveleik gyógyítanak.” Ezékiel 47:12
Említetted, hogy a gyülekezetben inkább a folyóuratot forgatták, mint a Bibliát. Erről ír egy másik prófécia:
Jeremiás 17:8 " Olyan lesz ő, mint a víz mellé ültetett fa, amely egészen a folyó mellé bocsátja gyökereit. Nem látja meg, amikor eljön a hőség, dúsan fog zöldellni lombja. Száraz esztendőben sem fogja el az aggodalom, és nem szűnik meg gyümölcsöt teremni." Ahogyan ez a fa a folyóból veszi az élethez szükséges erőt, úgy a folyóirat, az Őrtorony is MINDIG a Bibliából veszi az élethez szükséges tanítást.
A Jelenések könyve napjaink eseményeit írja le, és erről ez van írva: Jelenések 22:1 " És megmutatta nekem az élet vizének folyóját: tiszta, mint a kristály, és az Isten és a Bárány trónjától folyik alá"
Gondolkodj el kérlek azon is, hogy vasárnaponként teljesen mindegy, a Föld melyik városát, vidékét, szigetét, faluját említed meg, mindenütt ugyan azt az Őrtorony számot, ugyan azt a cikket, tanítást nyújtja Isten a népének egységesen, mindenki ugyan annál a szellemi asztalnál űl, és veszi magához az életadó szellemi táplálékot. Ezáltal olyanok vagyunk mi tanúk, mintha egy jelképes hatalmas asztalt terítene Isten a népének és ízletes, szívet, lelket megvidámító szellemi lakomába részesül. Közöttünk soha, éppen ennek köszönhetően, nincsenek hitviták, mert ugyan arról a szellemi asztalról táplálkozunk.
Ismét másik prófécia teljesedik rajtunk:
„így szól az Úr Isten: Ímé, szolgáim esznek, ti pedig éheztek, ímé, szolgáim isznak, ti pedig szomjúhoztok, ímé, szolgáim örvendnek, de ti megszégyenültök! Ímé, szolgáim vígadnak szívök boldogságában, és ti kiáltani fogtok szívetek fájdalmában, és megtört lélekkel jajgatni fogtok” (Ézsaiás 65:13, 14)
Ahogyan a régi időkben Isten Mózest (egy tökéletlen embert)használta fel a népe vezetésére, táplálására fizikailag és szellemileg, úgy ma is embereket hasztál fel népe szellemi éberen tartására. Ahogyan Mózessel kapcsolatban is biztosította a népét, hogy Ő a Teremtő bízta meg ezzel a feladattal, úgy ma is a Biblia lapjain keresztül bárki felismerheti ki az, akit ma felhasznál a népe szellemi éberségére és táplálására. Ez nem Jehova tanúi kiváltsága. Bárki ma élő ember ezt megtalélhatja, megtanúlhatja és elfogadhatja - ha akarja - a Biblia lapjain le van írva.
Nem én, a tanú, Jehova hív mindenkit:
»Én, Jézus, elküldtem angyalomat, hogy tanúskodjon nektek ezekről a gyülekezetek számára. ... A szellem és a menyasszony pedig szüntelenül ezt mondja: „Jöjj!” És aki hallja, mondja: „Jöjj!” És aki szomjazik, jöjjön; aki akarja, vegye az élet vizét ingyen" Jelenések 22:16,17
Szervusz Zitus! :)
Már megint elkalandoztunk egy kicsit a kérdéstöl de ez még belefér úgyhogy válaszolni fogok rá a legjobb tudásom szerint.
Az amit írtál az tényleg csodálatosan hangzik,és semmi bajom az egységel mert tényleg jó dolognak látom egységben imádatot mutatni Istennek.
Az egyedüli problémám viszont az ezzel kapcsolatban csak az,hogy nem kérdőjelezhető meg egyetlen Őrtorny által kiadott tanítás sem a Jehova tanúi részéről. Vagy elfogadod vagy nem,ez olyan mint mikor azt mondjuk,hogy "vagy megszoksz,vagy megszöksz" . :)
Vagyis nem lehet saját elképzelesetek egy Őrtorony által kiadott témával kapcsolatban. De ha mégis megtörténik,hogy megkérdőjelezel valamit a tanításból akkor azt rossz szemmel nézik és nagy az esélye annak,hogy fenyítésben részesülsz vagy a legrosszabb esetben kiközösitenek.
Vagyis a saját gondolataidat nem használhatod az Őrtoronyal szemben,mert az tiltva van...egyetlen tanúnak sem lehetnek saját gondolatai amikor az Őrtoronyról van szó.
Engem elég gyakran felkerestek a múltban a Jehova tanúi és sokat beszélgettünk,és azt kell mondanom,hogy elég gyakran kerültek kínos helyzetbe amikor megemlítettem nekik,hogy "na most akkor tegyük félre az Őrtornyot,és minden más kiadványt és beszélgessünk csak a Bibliából..."és ilyenkor nem igazán éreztem azt a lelkesedést mint amikor ott volt előttük valamelyik "segédeszköz". :)
Soha nem vitatkoztunk,csak beszélgettünk de aztán én vissza mondtam a tanulmányozást mert,hát.... :) ez maradjon az én titkom. A lényeg az,hogy mai napig is barátok vagyunk azzal a négy emberrel de már nem beszélhetünk a vallásról. :)
Nem másnak a gondolatait kellene bemagolni hanem hagyni kéne,hogy Isten vezessen a Biblia által,és nem emberek.
Köszönöm. hogy elmondtad a véleményedet.
Semmi bajom a nézeteddel, mert mindenkinek szabad akarata van ezen a téren, amit mindanyian Istentől kaptunk.
Én ugy látom,(ha tévesen, elnézést kérek), a véleményedet kvűlállóként fogalmazod. Én, mint tanú, nem látom annak valós alapját, amiről írtál. Mire gondolok?
Bármilyen tanítás hangzik el a gyülekezetben, alaposan utána lehet járni, hiszen a fő taneszközünk a Biblia. Én már több évtizede járok oda, minden tanításnak alaposan utánanéztem, nem vagyok fanatikus, de bármilyen időben, úgy értem a múltbam a jelenben és a jövőben is, ha észrevettem(ém) volna akármelyik tanításról, hogy a Biblia nem támasztaja alá, vagy másat mond róla, nem kell kizárni engem, elmegyek magamtól is.
Tudod abban a helyzetben vagyok, hogy a férjem nem tanú és már több évtizede őtet is érdekli az, mi történne velem, ha rájönnék arra, mégis csak "félretanítanak". Talán éppen ez is az oka, hogy jobban odafigyelek a "gyülekezeti" tanításra, és ha valami újat tanulunk, sokkal jobban utánanézek, kutatok mint, talán, mások.
Mivel a vallásról nem igen lehet a férjemmel beszélni, mert sajátos véleménye van a témáról, amit én tiszteletben tartok, arról beszélgettünk már néhányszor, és most neked is elmondom, ha neki(nektek) van igaza(d), akkor legfeljebb lehet rajta szórakozni, gúnyolni, gyalázni, közömbösen venni, embere válogatja. De ha mégis igaz, amit hírdetünk (élén az Őrtorony folyóirattal), akkor az ítéleetet jelent minden emberre, aki nem figyelt oda.
Mivel a soraidból kitűnik, hogy vonzódsz Istenhez, azt ajánlom neked, amit én is tettem annak idején, régen: Olvastam a Keresztény Görög Iratokat, és azt kutattam mi az, amit elvár tőlem Isten és Jézus Krisztus. Velem nem tanúltak a tanúk. Egyedül jöttem rá, mi az amivel tartozom alkotómnak, Teremtőmnek. Azóta boldog, céltudaatos életet élek. Úgy, ahogyan az előző írásomban idéztem az Irásokból:)
KZitus
Elolvastam a beszélgetéseteket, és hát én úgy hiszem, hogy amiben ti hisztek, abban tényleg hisztek, és megalapozottan.
Viszont több dolog is szemet szúrt az érvelésetekben.
"A folyó mentén, mind a két partján, mindenféle fák nőnek majd, hogy eledelt adjanak. Levélzetük nem szárad el, és a gyümölcsük sem fogy el Új gyümölcsöt fognak hozni havonként, mert a szentélyből fakad a vizük+ Gyümölcsük eledelt ad, leveleik gyógyítanak.” Ezékiel 47:12
Említetted, hogy a gyülekezetben inkább a folyóuratot forgatták, mint a Bibliát. Erről ír egy másik prófécia:
Jeremiás 17:8 " Olyan lesz ő, mint a víz mellé ültetett fa, amely egészen a folyó mellé bocsátja gyökereit. Nem látja meg, amikor eljön a hőség, dúsan fog zöldellni lombja. Száraz esztendőben sem fogja el az aggodalom, és nem szűnik meg gyümölcsöt teremni." Ahogyan ez a fa a folyóból veszi az élethez szükséges erőt, úgy a folyóirat, az Őrtorony is MINDIG a Bibliából veszi az élethez szükséges tanítást.
A Jelenések könyve napjaink eseményeit írja le, és erről ez van írva: Jelenések 22:1 " És megmutatta nekem az élet vizének folyóját: tiszta, mint a kristály, és az Isten és a Bárány trónjától folyik alá"
Ez ami írtál, NEM az Őrtoronyról szól.
Azt írtad, hogy körültekintő vagy és mindent tanulmányozol te magad is, nehogy félre legyél vezetve.
Én Krisztusban minden hívőt testvérnek tartok, így testvéremként kérlek, hogy olvasd el az Őrtorony vezérlése nélkül ezeket amit ide leírtál bibliai igéket, és elmélkedj rajta. Hagyd, hogy Isten bontsa ki neked a rejtelmeit és hogy az Ő szelleme vezéreljen.
Ez csak egy tanács. Egyáltalán nem ítéllek el semmiért, és kívánom, hogy itt mindannyian meglássuk az igazságot, és eljussunk Istenhez az életünk során.
Isten kijelolt a vegidore egy olyan szolgaosztalyt,amelyik meg fogja adni a nepenek a szellemi eledelt.
Ez valojaban vezetes,megertve Isten akaratat,es ,hogy hogyan teljesednek ezek napjainkban.
Ha nem forgatnank az Ortorony kiadvanyokat,ami a Biblia tanitasait es figyelmezteteseit kozli,ertheto nyelven,pont ugy elnenk es pont ugy lennenk felrevezetve,mint amikor meg ez a szolgaosztaly nem volt kinevezve.
Eggyetlen egy vallas sincs tisztaba pontosan Armageddon jelentosegevel,varhato idopontjarol[nem datumra gondolok],es mik fognak vegbemenni az utolso napokban,bar ezt sem tanitja egy sem.
Sorolhatnam mi mindent nem tanitanak,a kb;10000 Isten hivo,Vallasok, felekezetek, szektak,Ami ugyan benne van a Bibliaban,de eggyik sem erti.
Persze tudom ezt barmelyik allithatja magarol,es a vegszot majd Isten teszi ra,de vajon ki tenne fel ra az eletet,biztos meggyozodes nelkul?Janos,6;44.
Ha mindenki ugy veli az ove az igazi,hol vannak azok a Figyelmeztetesek amirol a Biblia szol.
Mert abban eggyetetunk a veg egyszer elerkezik, miert nem tesznek erofeszitest az egyhazak a hiveik megmentesere?
Egy vallas,ill.szervezet teszi,gondolom tudjatok melyik,es ez a lenyeg.
Kedves Tanúk!
A feltett kérdésemre még nem kaptam érdemben választ, hogy az Őrtorony írását szerintetek Isten irányítja-e, vagy nem? Katy ugyan írt egy magyarázatot, de nem a kérdésre válaszolt, hiszen az egy eldöntendő kérdés.
A Szervezet egyik korábbi elnöke és alelnöke - Joseph Franklin Rutherford és Nathan H. Knorr - egy bírósági meghallgatáson eskü alatt vallották, hogy az Őrtorony írását Isten irányítja. Ez annak fényében is döbbenetes, hogy a kiadványban több előrejelzést tettek Armageddon időpontjával kapcsolatban, valamint előszeretettel ollózgatnak ki tudományos okfejtéseket úgy beállítva, mintha az alátámasztaná a hittételeiket, pedig esetlegesen lehet, hogy azt egy kőateista tudós mondta,de a szövegkörnyezetből mondatokat kiragadva a laikus olvasó számára megtévesztő lehet. Emellett, ha Isten irányítja, miért csak már megjelent cikkek vannak, Isten elvileg mindent tud, bármit sugallhatna, ehelyett csak mások cikkeire hivatkoznak. Próbálnak szinergikusan érvelni, a vallásos témákat méginkább kidomborítani, ateista érveket pedig úgy beállítani, mintha azok is csak az alapgondolatokat erősítené, de valójában a teljes szöveg éppen az ellenkezőjéről szól. Az érvelésekben nem pro és kontra van szó, hanem csak az egyoldalúságról. Ilyen a tudományban elképzelhetetlen! Emellett semmi eredeti, vagy újszerű gondolatot nem tartalmaz, a cikkek összeollózásán és a buzdításon kívül. Az Isteni irányítás csak ennyire képes?
Vidiripi
sandor76!
"Eggyetlen egy vallas sincs tisztaba pontosan Armageddon jelentosegevel,varhato idopontjarol[nem datumra gondolok],es mik fognak vegbemenni az utolso napokban,bar ezt sem tanitja egy sem."
Mire alapozod ezekez az információidat?
"Mert abban eggyetetunk a veg egyszer elerkezik, miert nem tesznek erofeszitest az egyhazak a hiveik megmentesere?"
Miből gondolod hogy egyetlen egyház sem fogalkozik az utolsó napokkal azok jeleivel és ennek jelentőségével?
Ha járnál más gyülekezetek összejöveteleire is akkor hallhatnád hogy bizony ott is gyakori témák ezek a dolgok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!