Szerinted Isten formája konkrét vagy absztrakt?
Konkrét: Isten egy személy, van személyes formája, tulajdonságai stb.
Absztrakt: Istennek nincs formája, személytelen.
Kérek mindenkit, hogy indokolja a válaszát, valamint írja le azt is, hogy melyik vallási felekezethez tartozik.
Ha valaminem a formáját akarok megfigyelni, akkor elvonatkoztatok mindentől, ami nem a forma. Vagyis a forma per definitionem elvon(atkoztatot)t, idegen szóval absztrakt.
Egyébként nem látom be, hogy az absztrakt forma miért jelentene formátlanságot, a forma pedig miért volna azonos Isten személyességével.
nem írok vallást
Isten végtelen hatalmú, nem érdemes a mi kis korlátolt keretrendszerünkkel gyártott definíciókat rá aggatni. Ha úgy akarja akkor konkrét ha nem akkor absztrakt, de akár egyszerre mind a 2 is lehet, akkor is ha ez emberileg nem felfogható, mivel a 2 a számunkra ellentétes és kizáró, de végtelen hatalommal az ilyen paradoxonok sem jelentenek problémát.
Am a rendelkezésünkre álló információk alapján nem hinném, hogy Istennek lenne konkrét fizikai megjelenése (teremtés történetben szereplő saját formájára teremtette az embert jelenet az szimbolikus), személyisége viszont szerintem van, Atya, Fiú, Szentlélek, mint három isteni személy formájában, akik egyszerre egységesek és eltérőek.
Katolikus vagyok.
Nem biztos, hogy ilyen konkrétan meg lehetne határozni van e formája és az milyen. Ha 2 dimenziós világban gondolkodunk, hogy magyaráznád el a 3d fogalmát?
Egy 3 dimenziós világban élő személynek hogy magyaráznál el mondjuk egy 7 dimenziós lényt?
Ebből kifolyólag, a formája jelen esetben meghatározhatatlan/felfoghatatlan számodra.
Nem vagyok egyik vallás rabszolgája sem.
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!
Szerintem is van Istennek konkrét formája, tulajdonságai. Hiszen mindannyian személyek vagyunk, és van egy konkrét formánk, vannak tulajdonságaink. Ezt mind Istentől kaptuk, hogy tudjuk az Ő szolgálatára használni. Ha nem lenne Ő is egy személy, nem lenne konkrét formája, akkor mi hogyan lehetnénk személyek?
Természetesen Isten úgy nyilvánítja meg Magát előttünk, ahogyan Ő akarja. Ezért is vannak különböző nézőpontok Róla. Ő egyszerre tud személytelen és személyes formájában is megjelenni. De a személyes formája az eredete a személytelen formájának, Ő belőle nyilvánul meg, mivel az egyik energiája.
Kedves openyoureye!
Való igaz, hogy az Ő kegye nélkül a saját anyagi érzékszerveinkkel nem tudjuk felfogni Őt. Csakis az Ő engedélyével lehetséges. De adott egy folyamatot, amin keresztül ez lehetségessé válik. Ez pedig az odaadó szolgálat folyamata, vagyis a motiválatlan, tiszta istenszeretet elsajátítása. A vallásoknak pedig ezt a folyamatot kellene követniük.
Örülök, hogy nem vagy rabszolga. Én is próbálok az érzékeim és az elmém szabta kötöttségeimtől. Inkább függjek Istentől, mint más anyagi autoritástól.
Továbbra is várok véleményeket mindegyik vallási felekezetből. Előre is köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!