Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Elvált egyedülállo szülőként...

Elvált egyedülállo szülőként meg lehet keresztelni a gyerekeimet?

Figyelt kérdés
Már viszonylag nagyok ( 5 és 6 évesek) szoktunk templomba is jàrni, most szeptembertől a lányom iskolás lesz,lesz hittan is,de különben is fontosnak tartanám. Nekem van katolikus keresztlevelelem, az apjukkal semmilyen fornmában nem tartunk kapcsolatot,de azt hiszem neki nem volt keresztelője.

2014. ápr. 11. 12:49
 1/10 anonim ***** válasza:
persze, van olyan pap aki úgy gondolja diktálhat, mert övé a hatalom, de akkor addig menj amíg normális papot nem találsz, aki megkereszteli
2014. ápr. 11. 12:54
 2/10 anonim ***** válasza:

Mi abban az időben még össze sem voltunk házasodva, az én keresztlevelemet (akkoriban) nehéz lett volna megkérni Budapestről. A pap minden további nélkül megkeresztelte a kicsit. Igaz, hogy ez Párizsban történt, nem tudom, a magyar klérus hogy áll ehhez hozzá. Nyilván attól is függ, mennyire vaskalapos a pap...

Ha nem hajlandó rá, még mindig fellebbezhetsz az érsekségen.

Annyit tudok, hogy egy barátnőm, aki hozzád hasonló helyzetben volt, ikerlányait szó nélkül megkereszteltethette a Szent István Bazilikában.

2014. ápr. 11. 13:06
 3/10 anonim ***** válasza:
simán meglehet.... ha a helyi pap nem akarja menj arrébb pár falut/várost meg fogják keresztelni... az új hívő mindig jól jön...
2014. ápr. 11. 13:12
 4/10 A kérdező kommentje:
Mi ausztriában élünk. A nagyfiamat viszont magyarországon nem tudtam megkereszteltetni, mert ő nem házasságban született. Igaz ennek már majdnem 10 éve.
2014. ápr. 11. 13:14
 5/10 anonim ***** válasza:

4. válaszra (13:14) csak ezt tudom reagálni:

"Engedjétek hozzám jönni a gyerekeket!" Ezek Jézus szavai a Bibliában.

Az én történetem is "érdekes":

Eredetileg egy nem hívő családból származom.

Gyerekként nem is kereszteltek meg.

De engem mindig is érdekelt a vallás és hit.

Most, felnőttként éppen a katolizálás előtt állok.

Kb. 2 éve kezdtem el rendszeresen járni misére a helyi templomba. Kb. fél éve közöltem az atyával, hogy szeretnék katolizálni.

Nekem egyértelműen az jött le, hogy ő nem gondolja ezt komolyan: amikor kérdeztem, hogy mi a teendőm, nem volt sosem ideje erről tájékoztatni, stb.

Az elmúlt két évben nem is volt keresztelő ebben a közösségben (közben megtudtam, hogy máshol keresztelik meg a gyerekeiket az ide járók!).

Gondoltam egyet, és arra hivatkozva, hogy a katolikus jelentése az egyetemes, így nem a fizikai közösség, hely a lényeg, hanem a szellemiség, és felkerestem egy 8 km-re lévő településen szolgáló atyát.

Elmondtam neki a dolgokat, hogyan jutottam az elhatározásra és miért éppen nem a helyi közösségben akarom a szertartást, ő szó nélkül beleegyezett.

Azt is közöltem vele, hogy a szüleim nem hívők, stb.

Minderre ő azt felelte: A hit az Öné!

Ezzel azt fejezte ki, hogy az egyént és hitét, tetteit kell nézni, nem azt, hogy kik a szülei, honnan származik, stb.

Ő pl. megkeresztelt házasságon kívül született gyermeket is, hiszen ellenkező esetben a gyermeket rekesztené ki.

Ezért is kezdtem a válaszomat Jézus szavaival.

30/N

2014. ápr. 11. 13:29
 6/10 anonim ***** válasza:
Ha pesti vagy, a Bakáts téri templomban nagyon jó fej a pap, Gábor atya. Biztosan fog segíteni.
2014. ápr. 11. 13:53
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszi, de mint a kommentbe irtam Ausztriàban, Grazban lakunk.
2014. ápr. 11. 19:20
 8/10 anonim ***** válasza:
40%
Akkor miért nem az osztrák GYK-n teszed fel a kérdésedet?
2014. ápr. 12. 20:19
 9/10 A kérdező kommentje:
Mert feltételezem, a katolikus keresztelés feltételei orazághatárokon függetlenül ugyan azok...
2014. ápr. 13. 17:30
 10/10 anonim ***** válasza:

Szia!

Szerintem keress fel egy osztrák plébániát ott a közelben, és érdeklődd meg ott, személyesen.

Én azt tapasztaltam, hogy bár vannak szabályok, azok nincsenek "kőbe vésve". Vannak olyanok, amiben az adott pap vagy püspök dönthet.

5. válaszoló vagyok

2014. ápr. 13. 20:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!