Elvált egyedülállo szülőként meg lehet keresztelni a gyerekeimet?
Mi abban az időben még össze sem voltunk házasodva, az én keresztlevelemet (akkoriban) nehéz lett volna megkérni Budapestről. A pap minden további nélkül megkeresztelte a kicsit. Igaz, hogy ez Párizsban történt, nem tudom, a magyar klérus hogy áll ehhez hozzá. Nyilván attól is függ, mennyire vaskalapos a pap...
Ha nem hajlandó rá, még mindig fellebbezhetsz az érsekségen.
Annyit tudok, hogy egy barátnőm, aki hozzád hasonló helyzetben volt, ikerlányait szó nélkül megkereszteltethette a Szent István Bazilikában.
4. válaszra (13:14) csak ezt tudom reagálni:
"Engedjétek hozzám jönni a gyerekeket!" Ezek Jézus szavai a Bibliában.
Az én történetem is "érdekes":
Eredetileg egy nem hívő családból származom.
Gyerekként nem is kereszteltek meg.
De engem mindig is érdekelt a vallás és hit.
Most, felnőttként éppen a katolizálás előtt állok.
Kb. 2 éve kezdtem el rendszeresen járni misére a helyi templomba. Kb. fél éve közöltem az atyával, hogy szeretnék katolizálni.
Nekem egyértelműen az jött le, hogy ő nem gondolja ezt komolyan: amikor kérdeztem, hogy mi a teendőm, nem volt sosem ideje erről tájékoztatni, stb.
Az elmúlt két évben nem is volt keresztelő ebben a közösségben (közben megtudtam, hogy máshol keresztelik meg a gyerekeiket az ide járók!).
Gondoltam egyet, és arra hivatkozva, hogy a katolikus jelentése az egyetemes, így nem a fizikai közösség, hely a lényeg, hanem a szellemiség, és felkerestem egy 8 km-re lévő településen szolgáló atyát.
Elmondtam neki a dolgokat, hogyan jutottam az elhatározásra és miért éppen nem a helyi közösségben akarom a szertartást, ő szó nélkül beleegyezett.
Azt is közöltem vele, hogy a szüleim nem hívők, stb.
Minderre ő azt felelte: A hit az Öné!
Ezzel azt fejezte ki, hogy az egyént és hitét, tetteit kell nézni, nem azt, hogy kik a szülei, honnan származik, stb.
Ő pl. megkeresztelt házasságon kívül született gyermeket is, hiszen ellenkező esetben a gyermeket rekesztené ki.
Ezért is kezdtem a válaszomat Jézus szavaival.
30/N
Szia!
Szerintem keress fel egy osztrák plébániát ott a közelben, és érdeklődd meg ott, személyesen.
Én azt tapasztaltam, hogy bár vannak szabályok, azok nincsenek "kőbe vésve". Vannak olyanok, amiben az adott pap vagy püspök dönthet.
5. válaszoló vagyok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!