Milyen vallás a "szabadkőműves" vallás?
"Jehova tanúi miben különböznek alapvetően a szabadkőművesektől?" - az imént olvastam, ezért a kérdés.
Megköszönném, ha konkrét dolgokat írna az, aki tudja.
A google a barátod tanú, ne csak a szektád keresőjét tudd használni, mikor épp a hazugságaikat akarod bemásolni, ahogy szoktad, hanem nézz utána neten.
Mellesleg nem olyan rég pont én másoltam be egy listát ugyanilyen kérdésre. Kutass.
...én is már többször olvastam a szabadkömüvesekröl. Érdekes, hogy mennyire mozgatja az emberek fantáziáját.
Azt hiszem, teljesen normális téma, nem is értem a 3-as felelönél miért váltott ki ekkora hisztis rohamot :(
Katy
Szia!
A szabadkőművesség eredendően önszabdkőművesség. Vagyis a hamis éntől való szabadulás a megismerés útján=kereszténység. Európában Khatar, Bogumil, Albigens, Patarénus, stb néven voltak ismertek.
Egyébként semmi közük Jehova Tanúihoz.
A Jehova Tanúi Egyház egy alapvetően keresztény vallási közösség. A szabadkőművesség viszont nem vallási szervezet, bár tagjai csak hívő (bármilyen vallású) emberek lehetnek.
A szabadkőművesek önmaguk és a társadalom javításán, fejlesztésén fáradoznak. Csiszolják a kövüket (önmagukat), hogy abból felépítsék az emberiség nagy közös Templomát.
Régi céljaik:
-a törvény előtti egyenlőség,
-közteherviselés,
-az általános és titkos választójog
-a lelkiismereti és vallásszabadság,
-az ingyenes egészségügyi ellátás
-ingyenes köz- és felsőoktatás
-sajtószabadság
-faji, vallási, etnikai megkülönböztetés eltörlése,
-az elnyomás és az ember ember általi kizsákmányolásának eltörlése,
-a kulturális javakhoz való egyenlő és általános hozzáférés
-a világ népeinek barátsága, együttműködése
-a szolidaritás és humanizmus
- a szabadság,
- az egyenlőség,
- a testvériség.
Újabb keletű célok:
-fenntartható társadalom,
-az emberiség kulturális, tudományos, művészeti és erkölcsi felemelkedése,
-a világ békéje,
-a nemzetközi együttműködések elmélyítése,
-a környezet- és természetvédelem ügye,
-a kisebbségek jogai,
-a tehetséggondozás,
-humanitárius segítségnyújtás,
-ismeretterjesztés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!