Hogyan kerüljem el azt, hogy a Magyarországon Krisnásokként ismert szektával azonosítsanak?
Van ugye ez a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége (MKTHK), amelynek tagjait krisnásokként ismerik és sokaknak talán ismerős a Hare Krsna Hare Krsna.... énekük is.
Eddig nekem eszembe se jutott, hogy bárki is velük azonosítana, főleg, hogy sok mindenben nem értek egyet velük.
Ma, hazafelé utaztam, amikor a Bhagavad-gítat olvastam a vonaton, és egy mellettem helyet foglaló beszélgetést kezdeményezett velem, végül oda jutottunk, hogy szimplán szektásnak minősített... mert szerinte csak a krsnások, akik szektások olvassák a Bhagavad-gítat.
Én úgy tudtam, hogy a Bhagavad-gíta a hindu vallás egyik szent könyve a sok közül. És bár nyugaton jobban ismerik a krisnások mozgalmát, mégsem 100%, hogy aki a Bhagavad-gítat vagy hasonló irodalmat olvas, az csak krsnás lehet.
Mit tegyek, hogy ne a nálunk krsnásokként ismert közösségbe soroljanak? Ugyanis semmi, de semmi közöm hozzájuk.
Egyszerűen a keleti hindu filozófia érdekel, azért olvasok ilyen könyveket.
Kedves kérdező!
A Magyarországi Krisna-tudatú hívők Közössége nem szekta!!!
Menj el, nézd meg miről van szó, érdeklődj.
És nézz utána hogy a szekta szó mit is jelent pontosan!!
ma 11:18-kor írónak:
Már jártam náluk, nem is egyszer. Kíváncsiságból, nyitottan, előítéletek nélkül közelítve. A véleményem tapasztalatokon alapul, és nem előítélet.
Miért van olyan saját fordítású Bhagavad-Gítajuk, ami eltér más, nem krisnás fordítástól, és kizárólagosan a saját fordításukat fogadják el hitelesnek? (egyik tipikus szektás megnyilvánulás)
Maguk sem tudják eldönteni, hogy akkor most ők a hinduizmus egyik ágának képviselői, vagy nem hinduk. Saját, erről vallott nézeteik is ellentmondanak maguknak. (másik szektás jellegzetesség)
Az eredeti hindu (indiai) nézetek szerint Visnu inkarnációja Krisna és nem fordítva. Mégis a Krisnások azt erőltetik, hogy Krisna a fő és még Visnu is csak az ő kiterjedése. (harmadik szektás jellegzetesség)
Van még néhány hasonló érdekesség...
Akkor hogy van ez most? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!