Karma, újjászületés, pokol, menny?!?!
7-es, 8-as linkelő!
Szerintem nincs pokol tüze, ugyanis ez ellentmond az egy élő igaz Istennel, és ellent mond ezzel is:
"És az Isten eltöröl minden könnyet az ő szemeikről; és a halál nem lesz többé; sem gyász, sem kiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak." Jel 21,4
A pokol egy rossz beidegződés, mert az nem más, mint a végleges elmúlás. Ezért veszi a tűz szimbolikáját a Biblia, mert a tűz megsemmisít mindent. Nincs olyan szó a Bibliában valójában, hogy pokol. Ez a héber seol, illetve a görög hádész szó. Ezek jelentése sír.
Minden keresztény, vagy kereszténységhez közel álló országban a pokol szóra ugyanaz az elképzelés. Egyfajta Dante elképzelés van a bugyrokról, a sötét, fekete szürke tájról, a füstről, a kínról, a szenvedésről, a sikításról, stb. Mert a te fejedben ugyan az a kép van a pokolról, mint egy amerikai fejében.
13. És a tenger kiadá a halottakat, a kik ő benne voltak; és a halál és a pokol is kiadá a halottakat, a kik ő nálok voltak; és megítéltetének mindnyájan az ő cselekedeteik szerint.
14. A pokol pedig és a halál vettetének a tűznek tavába. Ez a második halál, a tűznek tava.
15. És ha valaki nem találtatott beírva az élet könyvében, a tűznek tavába vetteték.
Tehát végül nem a pokolban vagy a sírban lesznek, hanem a tűznek tavába, ami a második halál, a teljes megsemmisülés.
Pokoli feltételezés: tehát a kénköves pokolban vannak, ahol nagyon szenvednek, majd kiadja a pokol a halottakat, és megítéltetnek (már eleve az, hogy ítélet előtt a kénköves kínlódó pokolban vannak) és belevettetik őket a második halálba. Mekkora Isten már...
Ne vegyél be mindent, mert egy-két ember valami baromságot mondott. Nézz utána dolgoknak, és tegyél fel nagyon sok kérdést. Ez a teória nem állja meg a helyét, amit a Jézus kézenfog és elmegyünk egy helyre, ahol emberek kínlódnak. Ismerős? Imé itt vagyok vagy imé amott. Ne higgyétek... Nézz utána.
9-nek:
"Lehet, hogy az első hozzászólásom nem keresztényi, de ha minősítetted az enyémet, a te hozzászólásodat hova tennéd?"
- Nem tartozom egyik vallási felekezethez sem, de ha még keresztény is lennék, ugyan mi kivetendő van abban amit írtam? Ha a hangnemet kifogásolod, a tiédhez hasonló, de elnézésed kérem ha megbántottalak vele, ezen ne vesszünk össze ;)
"A Kérdező két markánsan eltérő filozófiát, ha úgy tetszik, vallást próbál összehozni."
- Sose bánd, a kreacionisták is ezt teszik, nem tudom mi benne a meglepő. Viszont azt meg kell jegyeznem, hogy a mérleg nyelve a részemről a kérdező felé hajlik, mert amit ő mond: egy teremtő létezése és a karma hatalma igazán megfér egymás mellett, sőt jól ki is egészíthetik egymást. Szerintem. Ráadásul véleményem szerint roszul mérted fel a helyzetet, mert egyáltalán nem a bibliai istenképet tekinti sajátjának, csak azt írta, hogy isten hívő. A bibliai istenen kívül vannak más istenségek is, sőt ha a vallásoktól elvonatkoztatunk(ahogy a kreacionisták) akkor hívhatjuk teremtőnek is, mely nem azonosítható egyetlen ismert istenséggel sem és így elkerülhetü a félreértés. Nyilvánvaló, hogy a kérdező még csak most ismerkedik a vallásokkal ezért is keverte meg a két különböző irányzat, de nem kell mások után mennie, eldöntheti maga is mit akar.
"Ha elgondolkodsz a világ vallásain, egyetlen irányzat van, ami azt vallja, hogy Isten maga mondta meg és íratta le azt, amit közölni akart. Mindegyik más emberi filozófián, gondolkodáson alapul. Főleg a keleti, reinkarnációs elméleten alapuló filozófiák."
- Az lehet, hogy egy vallja, viszot ha jól tudom a biblia több könyvből áll össze(a neve is könyvecskéket jelent) amit emberek írtak nem tudni milyen tudatállapotban, vagy ihlettől vezérelve, de nem az Isten írta meg nekik és dobta le az égből. Semmi baj sincs a filozófiai irányzatokkal, mert a saját magad általi megismerés szerintem sokkal többet ér, mint a másoktól hallott információ. A saját magad általi megtapasztalás sokkal könyebben és hamarabb lesz a sajátod, mint a mások által átélt és elmondttak, ez tény.
"Ha a Kérdező nem felületes és különböző irányultságú felfogások szerint nézné azt a könyvet, amit hozzá nem értéséből fakadóan csípőből elvet, akkor idővel szembetűnne, hogy az Izraelita népnek semmi mást nem kellett a ceremóniákkal bemutatnia, mint az eljövendő Krisztust."
- Mint már mondottam, a kérdésből látszik, hogy a kérdező most ismerkedik a vallási irányzatokal. Ne olvass ezért a fejére.
"Nincs olyan úgynevezett szent irat, ami tartalmaz olyan mennyiségben beteljesült próféciákat, mint a Biblia gyűjteménye. (Sőt nincs olyan vallási irat, ami próféciákra támaszkodna ezen kívül.) "
- Szentiratnak nem nevezhető, de ki ne hallott volna Nostradamus jóslatairól? Ezen logika alapján őt is kinevezhetnénk egy prófétának, majd alapíthatnánk egy vallást. Jézus szerintem nem vallást alapított hanem hitet ültetett el az emberekben. Tudatta velük, hogy van valaki aki törődik velük. Biztos vagyok benne, hogy ha Jézus most eljönne a Földre, nem a pénzváltókat kergetné el a templomokból/tól hanem az ott vizet prédikáló, de bort ivó papokat :)
"Mindenki azt hisz, és abban bízik, amiben akar. De Kérdező, a kénköves poklot és az újjászületést nem lehet ép ésszel összehozni, hiszen ezt te is belátod, innen indult ki a kérdésed is. A pokol emberi kitaláció, a reinkarnáció dettó. Hogy melyikbe hiszel, engem nem érdekel."
- Miért vagy olyan bitos abban, hogy karma nem létezik? Én meg tudom magyarázni miért mondom, hogy a pokol nem létezhet, viszont a karmát logikusnak tartom én is. Kíváncsi lennék mire alapozod a kijelentésed.
10-nek:
"Minden a tudaton múlik, a karma, az újjászületés..... "
- Érdekes gondolatmenet, lehet benne valami :)
"A két élet közti 'időszak' a mérlegelés, az érlelés időszaka, mikor a tudat vagy lélek a halál által okozott megrázkódásból felocsúdva az éppen befejezett, helyesebben abbahagyott életét mérlegeli, kipiheni és egy újabb inkarnációt előkészít. "
- Igen, ezt én is tanulmányoztam már. Tudsz erről bővebben is írni? Kíváncsi vagyok te mit tudtál meg erről a "helyről".
openyoureye!
Úgy veszem észre, hogy magad sem sokat foglalkoztál eddig vallásokkal, vagy nem a kereszténységhez kapcsolódó témákkal.
Feltűnt néhány tévelygés, szeretném ezeket pontosítani.
„a biblia több könyvből áll össze(a neve is könyvecskéket jelent)”
Az egyiptomi papirusz görög elnevezése a biblosz. Az ebből készült tekercs a biblion. Ennek többes száma a biblia. Tehát pontos fordításban tekercsek. Ez a biblia jelentése. Mivel már nem tekercseket használunk, hanem könyveket, ezért aktualizált fordítása könyvek. Nem könyvecskék.
„"A Kérdező két markánsan eltérő filozófiát, ha úgy tetszik, vallást próbál összehozni."
- Sose bánd, a kreacionisták is ezt teszik”
...
„sőt ha a vallásoktól elvonatkoztatunk(ahogy a kreacionisták)”
A kreacionizmus sem vallásokat nem akar összemosni, sem elkülönülni nem akar vallásoktól. Kreacionisták vannak protestáns, adventista, Jehova Tanúi és megannyi felekezetben is. A kreacionizmus nem vallás vagy gyülekezet, hanem a teremtéssel kapcsolatos elképzelés, mely elképzelés ebben a kultúrkörben a bibliai teremtéstörténeten alapul. Annyira nem ritka jelenség, hogy az Egyesült Államokban hozzávetőlegesen a népesség fele kreacionista. Több válfaja, finomítása van, de a közös a kreacionizmusban, hogy elutasítja az evolúciót. Nem az evolúciót tartja az élet forrásának és fenntartójának.
„Mint már mondottam, a kérdésből látszik, hogy a kérdező most ismerkedik a vallási irányzatokal. Ne olvass ezért a fejére.”
Ez az, amit félreértettél! Nem a fejére olvastam, hanem elmondtam a véleményemet. Ha elolvasod a kérdést, a Kérdező is erre volt kíváncsi. A válaszolók véleményére.
Szia
openyoureye # 13/14 ma 06:37
«Igen, ezt én is tanulmányoztam már. Tudsz erről bővebben is írni? Kíváncsi vagyok te mit tudtál meg erről a "helyről".»
Nem sokat, saját tapasztalatom nincs. Amit erről 'megtudtam', az másoktól származik, de én érzem a dolgok 'igazságát'. Ez egy megbízható ismérv, a magabiztos Krisztus 'hangja' bennünk. Érezhetjük a dolgok igazságát, helyességét méltányosságát, vagy e dolgok hiányát.
Egy ilyen megbízható forrás Alice Mortley Christ in You című könyve. Tudomásom szerint a szerző csak ezt az egyetlen kis könyvecskét írta, de ez oly mély értelmű, hogy tartalma felér a teológusok összes könyvtáraival. Egyik fejezet belőle a témával kapcsolatosan:
19. A MENNYEK ORSZÁGA BENNED VAN
Remélem hogy ebben a fejezetben segíthetek azáltal, hogy közlök veled valamit az én tapasztalataimból. Gondolom, tudod, hogy az átmenet a földi életből mindenkinek különböző, és teljesen attól függ, ki mit csinál belőle. A valódi életre születésnek hasonlítani kellene egy szép reggeli ébredésre, mikor a hajnal a mezőkön lopódzik és mindent megérint egy fényességgel és tisztasággal, ami csak a hajnal sajátossága. Az a cél, hogy szemeinket kinyitjuk és mindenütt Istent látjuk; egy egyszerű otthonias meghitt, békés és egybehangzó ébredés. Isten adja, hogy ezt ott tapasztalhasd ahol most vagy, úgy tudatosabban fogsz belépni a valóságba mikor mindaz ami csak részben van, megsemmisül.
Isten tudata a földön vonul, mindent megérintve égő, forró szeretetével. A tűz leszáll és felemelkedik úgy mint Ábel jelképes áldozatában kinyilatkozott neked. A szentírás minden dolgot nyilvánosságra hoz; ez a könyv egy eszköz az embernek, hogy Isten bölcsességét megismerje. Úgy, ha csak tudnád, minden sugalmazott munkában Istent találhatnád, a Biblia azonban a gazdag és felszentelt kincsed. Ebben a régi történetben találod az örök igazságot a kettőt Egybe az összejövetel helyét, - egy áldozat helyét. Olvasd figyelmesen.
Én csendesen mentem át a valóságok szintjére. Az átmenetem a barátaim számára teljesen váratlan volt, ezért köszönetet mondok Istennek, mert azok akiket szerettem meglettek kímélve a feszültségtől és az elválással járó félelmektől. Ez egy nagy segítség volt nekem, mert hamarosan tapasztaltam, hogy vigasztalni tudtam őket és tudtam nekik adni valamit az én boldogságomból. Ezt mi mindannyian megtudjuk tenni. Mi azonban képtelenek vagyunk téged megszabadítani a hibás nézeteidtől. Azt magadnak kell megtenned. Saját magadat nem tudod elveszíteni, itt nem, sem a másvilágon. Sőt, azonfelül érzed, hogy a lényed nagyobb, a látásköröd szélesebb lett, látod hogy azok akiket szeretsz sokkal szebbek mint gondoltad, és hogy még közelebb is állnak hozzád, mert a szeretetben nincs semmi hiba.
Örvendj! Ne ismerj félelmet, a félelem egy felhő, melyik a szellemi látást elsötétíti. Az angyalok azt mondták „Ne féljetek.” A félelem távol tart téged minden jótól. Az nem más mint az anyagi világgal kapcsolatos vélemények kisugárzása, és azt a tökéletes szeretet által azonnal el lehet hárítani. Az ember kiemelkedik a gonosztól való félelem, a félelem az Istentől, és az emberektől való félelem fölé. Az igazság meg fog szabadítani mindazon dolgoktól ami az embert Istentől elválasztja.
Még a pogányok is, habár az ima legalacsonyabb formájában, Istent keresik, mert imájukban égő vágy van. Én ezt akkor fedeztem fel mikor, a testtől elváltam. Nehezen értettem meg, hogy átmentem azon, amit halálnak nevezünk, és erőteljesebben mint valaha újra magamra találtam mint élő és lélegző lélek. Ez túl sok volt nekem. Lenyűgözve éreztem magam az előttem lassan virradó valóság és a dolgok határtalanságától. Egy nagyszerű álom volt ez? Látod, hogy még sok hibás dolog tapadt rám. Nagy váltózásra vártam személyiségemben, elfelejtettem, hogy Jézus kezeit és lábait mutatta; ugyanaz a Jézus aki a kereszten meghalt. Milyen lassúak vagyunk a hitben; de ha hajlandók vagyunk tanulni, elfelejtünk minden tévedést és tudatlanságot és hamarosan elfogadjuk az igazságot, ami a legmélyebb lényünk.
Áldjad és adj köszönetet Istennek azért a tudatért, hogy az emberi faj egy egység. Én mondom neked, hogy semmi el nem veszhet amibe Isten az élet leheletét lehelte. Én is azt gondoltam, hogy én biztosan nem a mennyországba jutottam mert úgy tetszett, hogy nem egy bizonyos helyen voltam. Egy új fényben láttam a dolgokat, egy új élő tudatot kaptam Istenről. Szemeim képesek lettek a látásra. Benső látásom szemeiről lehullottak a héjak, és úgy tűnt minthogy minden lénynek szeretet volt a lélegzete. Túl lenyűgöző volt ahhoz, hogy eltudjam fogadni. Akkor mintha aludtam volna. Ó! hogy tudnék arról az ébredésről beszélni? Ilyen ébredésed lesz neked is. Valósággá vált a legjobb és a legmagasabb amit valaha el tudtam képzelni, a legmélyebb vágyam beteljesült, a legtisztább gondolatom visszhangra talált. Szellemi igazságok nem csak valahol távol voltak, hanem saját magam alkotó elemei lettek. Ez mindig úgy volt de én addig ezt nem tudtam, az egyetlen váltózás ami jött az, a tiszta értelmem Istenről. Most megérted, miért mondom el, hogy mi történt velem, azért hogy meggyőződhess arról, hogy a mennyek országa valóban benned van.
Úgy volt, mintha csak most kezdtem volna élni. Hasonló voltam a gyerekre, kinek még mindent tanulni kell és ez a fejlődés attól fogva a mai napig soha nem állt meg. Mindig újabb és újabb látáspontok, szélesebb látóhatárok, vágyódás egy teljesebb kielégítés iránt, hogy folyvást arra bukkanjunk, hogy Istennek nincs kezdete és vég nélküli. A szeretet sohase nyugszik meg önmegelégedésben. A szeretetnek ki kell árasztani önmagát, én tehát vágyódtam azokon segíteni, akik azon az úton jönnek amelyet én már letettem, nekik elmondani valamit a bennünk élő Krisztusról. Mi mindannyian szeretünk benneteket és vágyakozunk megmutatni nektek mindent, ami a tulajdonotok. Szeretném ha belátnád, hogy nem vagyunk elkülönítve egymástól. Mi a benső lakói vagyunk, vannak más egymást áthatoló létezési formák is, de erről most nem akarok beszélni.
Nagy öröm ez téged ezekkel a gondolatokkal elérni. Nem kell a mennyországra várnod. Isten, a mennyország és minden jó mar most a tied. Krisztus a testé lett Isten, aki a szívedben lakik, olyan közel van hogy a leggyengébb suttogás is meghallatszik még mielőtt megszólalsz. Ő hall és meghall, mert ott áll minden gondolat és minden kimondott szó mögött. Ő az aki a világűrt is betölti.
14-nek:
Igazából egyáltalán nem tartozik a kérdéshez és nem is fogok belemenni egy ilyen vitába de a neten ez is megtalálható:
"Biblia, a "Könyvecskék" könyve
Világirodalom Klasszikusai
Biblia
Válogatás a vizsolyi Bibliából
Fordította: Károlyi Gáspár 1590.
Kiadta: Európa Könyvkiadó 1986
Debrecen
Felelős szerkesztő: Király László
A Biblia a görög biblion szó többes számú alakja. Magyarul "könyvecskéket" jelent... "
Az, hogy te egy meghatározáson lovagolsz, hogy könyvek vagy tekercsek, nevetséges. A lényegen nem változtat: Több részből tevődik össze. Pont.
De ha már a szavakon lovaglásról van szó:
"A kreacionizmus sem vallásokat nem akar összemosni, sem elkülönülni nem akar vallásoktól."
- Az intelligens tervezést vallók igen: "Ezt a vádat a mozgalom vezetői sokáig tagadták és azzal érveltek, hogy ők nem azonosítják a tervezőt sem a keresztény sem más vallás istenével." /WIKI/
De igazából ez is mellékes, attól hogy te jehova tanuja(a felsorolásban magadat megkülönböztetted: protestáns, adventista, Jehova Tanúi és megannyi felekezetben is) vagy még nem kell mindenkit valamiféle rendszer szerint beskatujázni. Tévedsz, ha azt hiszed, hogy az emberek hasonlósága miatt be lehet őket sorolni különböző kategóriákba.
"Ez az, amit félreértettél! Nem a fejére olvastam, hanem elmondtam a véleményemet."
- :) Itt nem a véleményedre volt kíváncsi senki, hanem egy ellentmondásos kérdés meválaszolására, idézem: "Valahogy nem értem ezt a dolgot,hiszem h spirituális lények vagyunk,de ha le kell győzni előző életünk karmáját hogy szabadok legyünk akkor hogy létezhet pokol??"
- A válasz egyszerű. Úgy hogy pokol nem létezik és azt ki kell venni az elméletből. A megmaradt állítás pedig igaz :) Magyarul:
Spirituális lények vagyunk(azaz lelkek) és a lelki fejlődést a karma segíti elő.
Szia.
Openyoureye!
Elöljáróban: Honnan is veszed, hogy Jehova Tanúja vagyok??? Azért, mert nagybetűvel írtam a Jehova Tanúit? Az adventista egy irányzat, és nem egy gyülekezet neve, azért a kisbetű. Jelenleg Magyarországon három ága van: a Hetednapi Adventista Gyülekezet, a Keresztény Advent Közösség, és a reformosok. A protestáns szintén egy irányzat. A protestanizmus egy gyűjtőnév, azon gyülekezeteknek, akik a 16. században kiváltak a Katolikus Egyházból. Szintén nem tulajdonnév. A Jehova Tanúiként egy szervezet nevét írtam, ezért a nagybetű. Nem vagyok a Jehova Tanú szervezet tagja, nem voltam, és nem is leszek.
A Biblia etimológiájáról nem vitázok. Az, hogy mi található meg a neten, vagy mi nem, te erről tudsz, vagy nem tudsz valamit? A neten sok marhaság található. A Biblia a tekercs (könyv) többes száma. Nincs kicsinyítő képző. És nem könyvek könyve, ahogy mondani is szokták, mert ezzel a titulusát fogalmazzák meg (felmagasztalják). A Biblia szó szerinti fordítása tekercsek, mai korhű lefordításban könyvek.
Miután a karma meghatározását nem tudnám saját szavaimmal visszaadni, így bemásolom:
„A karma ok-okozat, pontosabban az ok és okozat viszonya, kölcsönhatása, törvénye. Mint fogalom, szerepel az ősi hindu, taoista, buddhista tanításokban és szerepel a modern világszemléletek ismeretanyagában is.
A karma törvénye szerint minden cselekedetünk egy annak megfelelő következménnyel jár, illetve minden, ami történik a világban, az maga egy következmény, vagyis valamilyen oknak az okozata. A karma tágabb értelemben cselekedet, tett, mű. Minden tényezőre vonatkozik, ami a világban történik, és következménnyel jár. Vonatkozik az akciókra, reakciókra, általában a világ törvényei által irányított aktív természeti folyamatokra, eseményekre, az élettelen létezők hatásaira, az emberi és állati cselekvésre, de az embernél fejlettebb, magasabb szinten álló lények, istenek, szellemek megnyilatkozásaira is. Minden aktivitás, azaz ok okozatot szül, és minden ok előzőleg létrejött okozatból eredeztethető. Így jön létre az ok-okozati összefüggések végtelen hálózata.”
Erre vallást építeni??? Ráadásul mi is ez? Tapasztalat, hit?
Te azt mondod, hogy a pokol nem létezik, mert emberi kitaláció. Én meg miért is ne mondhatnám, hogy a karma emberi kitaláció, a világ megfigyeléséből származó téves elképzelés. Mi a karma? Egy istenség? Egy tudatlan fizikai, kémiai, biológiai állandó? Az evolúciós képzet sem más, mint egy biológiai karma?
Lehet, hogy a véleményemre nem vagy kíváncsi, de ha a kérdező nem kíváncsi senki véleményére sem, akkor miért is tesz fel kérdést? Az, hogy te nem vagy kíváncsi, az a kérdés szempontjából lényegtelen.
Az intelligens tervezettség mozgalom a kreacionizmus egyik válfaja.
„Az értelmes vagy intelligens tervezettség (angolul: intelligent design) az a nézet, mely szerint a világegyetem és az élővilág bizonyos jellegzetességei leginkább egy intelligens ok által magyarázhatók, s nem olyan irányítatlan folyamatokkal, mint például a természetes szelekció.” Forrás: wikipedia
Ahogy írtam is már: „Több válfaja, finomítása van, de a közös a kreacionizmusban, hogy elutasítja az evolúciót.”
Az IT mozgalomról (ÉRTEM) itt olvashatsz bővebben:
A mozgalom szintén nem egy vallás, hanem a világ kialakulásáról alkotott elképzelés. Tagjai különböző felekezeti (sőt felekezeten kívüli) tagok, kik a mozgalmon belül semmilyen istenséget, Bibliát, Koránt nem hirdetnek, csupán a világ megfigyeléséből levonják azt a konzekvenciát, hogy a világot értelemmel teremtette valaki és nem spontán alakult ki.
„A magyarországi Egyesület tiszteletbeli elnöke Dr. Jeszenszky Ferenc fizikus, gyakorló elnöke pedig Dr. Farkas Ferenc vegyészmérnök.”
Volt vezetője a mozgalomnak, jelenleg elnökségi tagja Tasi István védikus kreacionista, buddhista.
A kreacionizmust hirdetik a Jehova Tanúi Egyház tagjai, az adventisták is, mivel vallják a teremtést, és elutasítják, hogy evolúció alakított volna, vagy alkotott volna bármit is. Nem von össze semmit és senkit, csak egy világról alkotott elképzelés gyűjtőneve. Ezen felfogásnak vannak különböző irányzatai, akik adott esetben összetömörítik különböző vallások képviselőit – ilyen az ÉRTEM mozgalom is – de nem egyházról beszélünk. Nincs is olyan szándékuk, hogy egyházként működjenek. Nem ez a célja. A célja nem egyéb, mint az emberek szemét egy olyan elképzelés felé irányítsák, ami alapján az élet létrejötte, sokszínűsége, bonyolultsága nem a véletlen műve.
Szia
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!