Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mitől "igazabb" a kereszténysé...

Mitől "igazabb" a kereszténység, mint bármely másik vallás?

Figyelt kérdés

Mi az a plusz, ami alapján ki lehet jelenteni, hogy ez az igazi, az egyetlen?

Ne haragudjatok meg a kérdésért, nem kötekedni akarok. Magam is keresztény lennék, de perpillanat nem tudom, mit higgyek, bizonytalan vagyok. Istenben hiszek, a többi számomra nem eldöntött kérdés.

Szeretnék meggyőző érveket olvasni.

2014. márc. 14. 18:47
1 2
 1/20 nagylzs ***** válasza:
69%

> Mi az a plusz, ami alapján ki lehet jelenteni, hogy ez az igazi, az egyetlen?

Ha van ilyen plusz, akkor az szubjektív dolog. Azaz van olyan ember kinek ez az igazi, és ebben igaza van, mert neki ez az igazi. Ez nem jelenti azt, hogy másnak is ez az igazi.

Ha a kérdés arra vonatkozott hogy objektíven melyik az igazi vallás, akkor erre az a válasz hogy jelenleg egyik vallás sem objektíven hibátlan és jó. Mindegyikhez hit kell, sokszor olyan hit ami ellentmond a mindennapi tapasztalatainknak. Ez kizárja az objektivitást.

Ha kételkedsz, akkor szerintem nem az a helyes eljárás, hogy másoktól olyan véleményeket kérsz amik igazolják a te jelenlegi hited jogosultságát. Azért mert ez nem objektív hozzáállás: eleve olyan véleményt kértél amilyen választ vársz. Megerősítést kérsz. Pedig az objektív hozzáállás azt mondja, hogy ha kételkedsz, akkor annak a kétségnek esetleg lehet oka. És ezt az okot úgy kellene kivizsgálnod, hogy közben figyelmen kívül hagyod hogy melyik válasz a számodra érzelmileg kedvezőbb.

2014. márc. 14. 19:30
 2/20 megfelelő ***** válasza:
68%
Ha megtérsz, rájössz...
2014. márc. 14. 19:32
 3/20 A kérdező kommentje:

Kedves nagylzs! Köszönöm a hasznos választ! Tényleg az volt.

"Ha kételkedsz, akkor szerintem nem az a helyes eljárás, hogy másoktól olyan véleményeket kérsz amik igazolják a te jelenlegi hited jogosultságát." - jelenlegi hitem nincs... így nem is várom, hogy bárki azt igazolja. Azt várom, hogy hátha valaki meg tud győzni arról, hogy a keresztény hit az igazi. VAGY arról, hogy nem az.

"Megerősítést kérsz." - így van...

"Pedig az objektív hozzáállás azt mondja, hogy ha kételkedsz, akkor annak a kétségnek esetleg lehet oka. És ezt az okot úgy kellene kivizsgálnod, hogy közben figyelmen kívül hagyod hogy melyik válasz a számodra érzelmileg kedvezőbb." - Nem az "érzelmileg kedvezőbb" válasz mellett voksolnék, hanem a mellett, amit igaznak találok. (Szándékosan nem azt írtam, hogy az igazság mellett, mert nem tudom, hogy tényleg az lenne-e az igazság.)

2014. márc. 14. 19:51
 4/20 A kérdező kommentje:
Kedves megfelelő! Mit értesz pontosan megtérés alatt? Csak mert az egyes felekezetek ezt máshogy látják, ezért kérdem.
2014. márc. 14. 19:52
 5/20 anonim ***** válasza:
55%

Szia!

Blaise Pascal idézetével válaszolnék:

"Különféle, egymással ellentétes vallásokat látok, következésképpen mind hamis, kivéve egyet, amelyik nem az. Mindegyik a maga tekintélyére hivatkozva követeli, hogy higgyenek benne, és fenyegeti a hitetleneket. Ezen az alapon tehát nem hiszek bennük. Mert ezt akárki mondhatja, akárki kijelentheti, hogy ő próféta. Ám azt látom, hogy a keresztény vallásban beteljesedett jövendölések vannak, ezt pedig egyik sem mondhatja el magáról."

2014. márc. 14. 20:45
 6/20 A kérdező kommentje:
Melyek ezek a beteljesedett jövendölések?
2014. márc. 14. 21:59
 7/20 anonim ***** válasza:

Itt van pár tucat (angolul a magyarázat):

[link]

És még van ezenkívül jó pár tucat....van egy jó vastag bibliám, abban találhatók lábjegyzetként a beteljesült és beteljesülésre váró próféciák (ebből már kevés van!). Már elhatároztam, hogy kiírom őket magam és mások okulására, valameddig eljuttottam, de fontosabb teendők miatt háttérbe szorult. Ha ez elmúlik, elkészítem majd a listát.

2014. márc. 14. 22:24
 8/20 anonim ***** válasza:

Ajánlom a következő két könyvet:

Frithjof Schuon: A vallások transzcendens egysége

Frithjof Schuon: A kereszténységről az örökérvényű bölcsesség fényében

Ezek nem egy könnyű olvasmányok.

De könnyű olvasmányokban is fogsz igazi útmutatást kapni.

2014. márc. 14. 22:34
 9/20 anonim ***** válasza:

Javítom magam:

Ezt:

"De könnyű olvasmányokban is fogsz igazi útmutatást kapni."

Erre:

De könnyű olvasmányokban NEM is fogsz igazi útmutatást kapni.

2014. márc. 14. 22:35
 10/20 anonim ***** válasza:
33%

Szia.

először is azt szeretném tisztázni, hogy ha valakit kereszténynek kereszteltek, az nem jelenti hogy Keresztény életet is él. Csak névlegesen keresztény, Jézus nem tekinti annak.

Tehát ebből a szempontból kell nézni a keresztény hit igaz voltát.

Egy keresztény attól keresztény, hogy Jézus tanítása szerint éli az életét, és nem attól, hogy belekeresztelték abba.

S miért ez az igaz?

Mert Egy Isten van, aki megteremtette az életet, és Ádámi hiba miatt vázolja a szándékait, s tájékoztatja az embereket a kéréseiről, a szándékáról, stb.

Egyebek mellett a bűnbe esés alkalmával ez az egyetlen megoldása az emberiségnek,Jézus halála, hogy vissza álljon az eredeti szándéka Istennek és a földön tökéletes emberi társadalom éljen békében és jó létben.

Mert az ember nem tökéletességet örökölt, és csak ez az Isteni elrendezés a jogilag elfogadható az utódok számára.

Más megoldás nincs s más vallások nem is foglalkoznak ezzel sem.

s ahhoz, hogy elfogadhatóak legyünk Isten előtt, el kell fogadnunk a fia halálát mint jogi felmentést a bűneink alól, és ehhez társul, hogy összhangban kell élnünk ezért Isten elvárásaival szándékával, amit a bibliában íratott le minden ember számára, függetlenül, melyik emberi nemzethez tartozik most még.

Jézus pedig nem keresztény vallást, vagy vallásokat hozott létre, hanem keresztény életutat, az Istennek járó imádatot állította helyre.

Katy Weaver

2014. márc. 14. 22:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!