Az adventisták, illetve a Jehova Tanúi mit gondolnak a dinoszauruszokról?
Mikor éltek, hogyan, mikor tűntek el? Kérdem ezt, mivel Ők vallják a hatnapos teremtést, ha jól tudom azt is, hogy kb. 6000 éve teremtette Isten a világot.
Mellékesen egyetértek Velük ezzel, de ez most részletkérdés. Ennek a két felekezetnek a válasza érdekelne.
Köszönöm.
azt hiszem a 2-es írt a behemótról és a leviatánról. Mind a kettöt a Jób könyve említi.
A Biblia szakértök szerint a behemót a viziló, a leviatán a krokodil.
Katy
Talán még annyit a személyes véleményről, ami a Bibliában benne van azt elfogadom, főleg ha bizonyos mértékben még a modern kori tudomány is támogatja.
Katy Wevare
És bocsánat, hogy eltértem a tárgytól nem volt szándékos.
Szia kerdezo.
En tanu vagyok.
Ahogy olvasom az irasaidat,valasztekosak,nem sertok,jol megfogalmazottak.Ritka.Az enyem nem hiszem ,hogy ilyen lessz.
Engem sosem erdekeltek a dinok annyira,hogy sokat kutattam volna ebben a temaban.
A bibliat viszont napi szinten olvasom,es tanulmanyozom,amennyire csekely elmemmel megtehetem.
A hat napos idoszakrol,en is ugy velem,nem lehet szo szerinti nap.Ezek a napok tobb idot oleltek fel,de hogy pontosan mennyit nem lehet tudni.
Nem ugy van,hogy135678 nap es kesz.Istent nem korlatozza semmi,ha ekkor vegez egy dologgal akkor jo,de ha akkor, az jo.
Mi emberek ,most ,hogy hogyan probalunk rajonni olyan dolgokra amikrol csak elkepzelesunk lehet,mind talalgatas.
Persze vannak olyan esetek amibol lehet kovetkeztetni egy-egy esemenyre,dologra,a pontos verziot mi most meg nem tudhatjuk.
Csak probalgatjuk az agyunkat mire lehet hasznalni.
Ha ott leszunk az uj vilagban,ep elmevel,es testtel,megkerdezhetjuk majd a Teremtot,mi hogyan tortent.
A Biblianak vannak reszletei amik utalnak a 6-szor ezer eves idoszakra,es aztan ,hogy a hetedik napon Isten megnyugodott a munkajatol.
Lehet,hogy igy van,es ha nem?
Nem tesz semmit,a mostani eletunket nem ez befolyasolja.
Kiveve akkor,ha nemely tudosok,a dinokra alapozva allitanak fel teoriakat.De ezek is csak elkepzelesek.
Ugy velem nem fernenek meg eggyutt az emberek es a dinok.
Mert,ha az emberek fejlodtek volna,akkor ham-ham,mar reg nem lennenk.
Ha az ember hamarabb lett volna olyan mint most,akkor a dinoknak annyi[talan],ket komoly ellenfel lenne.
Ezert en ugy gondolom,az eggyiknek menni kellett.
Az hogy,ez hogyan tortent,az en velemenyem szerint mindeggy.
Lehet meteor,jegkorszak,szandekos pusztulas Isten reszerol,nem tudni.
Azt viszont igen,hogy Isten kijelenti,a fold megingathatatlan lessz,idotlen-idokig.
Vagyis tovabb fog tartani, mint ezek az esemenyek lezajlanak,sot veget is ernek.
Jezus azt mondta ,az en Atyam folyton munkalkodik.
Ha a hetedik napon megnyugodott,akkor ez vajon mit jelenthetett,Jezus idejeben amikor mondta.
Vannak kerdesek es meg nagyon gyerek cipoben jarunk,hogy mindent megertsunk.
Vannak leletek,ez biztos,akkor ezek a lenyek is voltak,de van egy kiesett idoszak is amirol megoszlanak a velemenyek.
Mivel nem ismerjuk Isten erejet,nagysagat,hatalmat,nem erthetjuk mi,hogy van,volt.
Tudom nem sokat segitettem,de en igy latom.
[Ez a sajat verziom,nem lemasolni!].
Köszönöm mindnyájatok válaszát!
Kedves Katy!
Ugye a hatos válaszomban jeleztem fenntartásaimat azzal az elmélettel szemben, miszerint a napok a teremtés leírásánál hosszabb korszakokat jelentenének. Jó lenne, ha ezt a sarkalatos részt meg tudnánk beszélni a felhozott ellenérveimmel ütköztetve.
A behemót valóban a Jób könyvében szerepel, viszont ott meg van említve egy érdekes tulajdonsága ennek az állatnak, miszerint a farkát kiegyenesíti, és olyan, mint egy cédrusfa. Számomra nem fedi le a víziló farkának tulajdonságai ezt a meghatározást. Noha persze ettől függetlenül lehet a behemót egy ma is élő nagytestű állat kissé titokzatos leírása, bár jobban szemügyre véve az ott leírt tulajdonságokat nehezen lehetne bármelyik ma élő állattal teljes átfedést találni. Persze pro és kontra sem okoz nagy törést szerintem senkinek sem, ha találnánk egy ma is élő olyan állatot, melyre ráillenek a behemót tulajdonságai, illetve az sem lenne gond, ha megállapítanánk, hogy a behemót egy kihalt állat- faj, illetve fajta lenne.
Azt is írtad, hogy elfogadod azt, ami benne van a Bibliában, főleg, ha még a modern kori tudomány is támogatja. Viszont a fentebb említett sarkalatos rész is benne van a Bibliában, és mégis, mivel gyakorlatilag összeegyeztethetetlen a modern kori tudománnyal, így egyfajta összemosást, közös nevezőre hozást alkalmaztok. Tényleg jó lenne, ha az általam felhozott érvek vitáztatva lennének.
Ettől függetlenül ne érts félre, dicséretesnek tartom azt az alázatot, mellyel viseltetsz a hittételeitek, elhatározásaitok mellett. Csupán közös gondolkodást, gondolatcserét kezdeményeznék mindkettőnk (mindhármunk, mind a négyünk …) hasznára.
Kedves este 8-kor író, 13-as válaszoló!
Természetesen tiszteletben tartom a véleményedet és nincs is szándékomban eltéríteni attól. Tudatában vagyok annak, hogy teljesen lényegtelen, hogy mikor éltek a dinoszauruszok, hány napot, órát, évet, vagy évezredet ölel fel a hatnapos teremtés, mivel véleményem szerint az egyetlen fontos dolog a kegyelem, melyet a mennyei Atya ad a fia, a Názáreti Jézus Krisztus által. Viszont a véleményetekre ezzel kapcsolatban nagyon kíváncsi vagyok, és külön megemlíteném, hogy habár a kérdésem az adventistáknak is szólt, sajnálom, hogy nem jelent meg eddig semmilyen vélemény az Ő részükről, hiszen Ők radikálisabban tekintenek a teremtés leírására.
Neked is szeretném - a magam folytonos ismétlésének elkerülése érdekében – felhívni a figyelmedet a hatos válaszomra, ahol is felvetettem több támpontot, többek között arra is, amit a válaszodban ecsetelsz. Azt vettem ki a szavaidból, hogy szerinted nem élt egy időben dínó és ember. De mikor is pusztultak ki szerinted akkor a dínók? Hiszen a hatodik „korszakban” lettek megteremtve a nagytestű szárazföldi állatok és az ember is. A teremtés befejeztével minden igen jó volt. Nem volt halál a bűnbeesés előtt, tehát nagyon is együtt kellett élniük embernek és dínónak egyaránt.
Köszönöm neked is, hogy saját szavaiddal elmondtad az ezzel kapcsolatos véleményedet, és nagyon is segítettél, hiszen minden kérdésre adott hozzászólással segítetek.
Kedves kérdezö, még ennyit ehhez az apró állatkához. :-D
A Jób 40:12 versét idézed, ahol ezt írja róla: "Kiegyenesíti farkát, mint valami cédrust..."
A vízilóról köztudott, hogy vastag farka kb.46-51 cm.
Ami érdekes, hogy a farkát tudja össze-vissza mozgatni, és felfelé is, azért írhatta róla költöi szavakkal a Biblia, hogy kiegyenesíti farkát, mint valami cédrust, tehát felfelé is mint a fa.
Látod, most kedvet kaptam az állatkertbe elmenni. De bevallom öszintén, hogy a víziló pavilonját évek óta kihagytam, mert nem nagyon tetszik az illata :-D
Katy
Szia!
Az adventisták azt a hitet vallják, hogy Isten teremtett minden élőlényt 6 nap alatt, így az ember és a dinoszauruszok egy időben éltek.
Az egykori Szovjetúnióban működő tudósok arról számoltak be, hogy egy olyan kőréteget találtak, amelyen több mint 2000 dinoszaurusz lábnyomát fedezték fel "emberi lábnyomokhoz hasonló" nyomok mentén (lásd. Alexander Romashko: "Tracking Dinosaurs", 1983). Nyilvánvaló, hogy mindkét fajta lábnyom eredetileg sárba, vagy homokba nyomódott be, mely az idők folyamán megkövült. Arizonában is hasonló felfedezések történtek. (lásd. Pl. Paul O. Rosnau, 1989).
A Bibliában több olyan leírást találunk, ahol lehetséges, hogy Dinoszauruszról van szó. Az egyik Jób könyve 40. fejezetében található leírás a Behemótról, a másik a 41. fejezetben a Leviathánról. Ezek megjelennek még a 74. és 104. zsoltárokban, és Ézsaiás könyve 27. fejezetében.
A behemótnak olyan volt a farka mint egy cédrusfa, ezért sokan az iguanodonnal azonosítják, a leviathánban pedig egy plesiosaurost vélhetünk felfedezni. Egy apró gondolat még. Nem csak a Bibliában olvashatunk ilyen teremtményekről, hanem sok mitológiában megjelennek például a sárkányok...
Üdv. Péter
Kedves Péter, nem akarok veled vitatkozni, de az ember csak a hatodik teremtési nap végén jelent meg.
Azelött évezredekkel már éltek az állatok, az ember társasága nélkül. Ez tünik ki a Bibliai teremtési beszámolóból.
A Jób története a Bibliai szakértök szerint körülbelül 3500 éves. Akkor már nem voltak dinoszauruszok
Katy
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!