Istent miért tegezik?
Nem illetlenség?
Néhány generációval ezelőtt az ember még saját szüleit se tegezte le.
Azt magázol le, akivel távolságod van. Idegeneket, generációkkal távolabbi személyeket, azaz idős néniket, bácsikat, főleg, ha nem ismered. Nem úgy érzem, hogy a tisztelet jele lenne a magázódás, hiszen akkor a tegezés a tiszteletlenség jele kellene legyen. A távolság, az idegenség jele szerintem a magázódás, mert aki közel van hozzánk, akit nagyon közelről ismerünk, azokat az embereket tegezzük.
"Hogy keressék az Urat, ha talán kitapogathatnák őt és megtalálhatnák, jóllehet bizony nincs messze egyikőnktől sem:
Mert ő benne élünk, mozgunk és vagyunk..."
Apostolok Cselekedetei 17. rész
Hát ezért tegezem.
A kozeli baratsag,es ismerettseg jele lehet.
Tudom mit kerhetek,es minek orul,ha megteszem.
Ehhez persze ismerni kell.
Sok embert a baratjanak nevezett.
Ok is tegeztek.
Miért lenne illetlenség?
A hívők Isten fiai.
Különben a héberben nincs magázás, és már az ószövben is tegezik. A zsidók Jézus idején is tegezték, mert aligha valószínű, hogy görögül beszéltek volna.
Talán azért mondunk Istent Úr helyett, mert bizalmukba is szeretetünkben fogadjuk őt??
Bár én eddig azt hittem, hogy a magyar nyelv sajátosságai értelmében, mivel a hívő ember Istent egyszerre tiszteli és szereti is, ezért ebben az esetben lényegtelen.
Persze ha igazán komoly dolog miatt fordulunk hozzá, akkor "Istenem", vagy "Uram", vagy "Atyám".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!