Kedves hívők! Nektek mi az "Isten-" és/vagy "Sátánképetek"?
Arra lennék kíváncsi, hogy aki hívő/vallásos/keresztény, vagy lényegében bármilyen vallású, ha szóba kerül Isten vagy Sátán, milyen kép jelenik meg róla a gondolataitokban? Mármint "emberi" kép? Testet ölt? Vagy csak mint pozitív és negatív energia? Felsőbb erő?
Azért vagyok rá kíváncsi, mert én nem hiszek ilyesmiben, de ha mégis szóba kerül valahol, nekem valahogy rajzfigurák képében jelennek meg. Mármint ahogy mondjuk rajzfilmekben szokták ábrázolni őket. De mondjuk, ha hinnék is a konkrét létezésükben, akkor sem "személyként" gondolnék rájuk, hanem csak mint... hatalmas energiára.
Ti mit gondoltok erről?
Ateisták is írhatnak, mindenki véleménye érdekel!
(u.i: a Pokol és Menny is ugyan így érdekel).
Előre is köszönöm a válaszokat!
"Kedves hívők! Nektek mi az "Isten-" és/vagy "Sátánképetek"?"
Istenkép: orvos, pap, bárki, aki önzetlenül segít másokon.
Sátánkép: alkoholista apa, aki veri a gyerekét, a feleségét, egy életre megnyomorítva több generációnyi életet. Náci SS-legény, aki parancsra embereket küld gázkamrába, vagy épp parancs nélkül, szórakozásból kínozza őket. Egyszóval az, aki enged a benne levő állatnak.
Azok az isten- és sátánképek, amiket ismersz, mind csak metaforák, és egyetlen egy dolgot akarnak megtanítani, amire rájössz, ha elég érett vagy: mindkét erő benned lakik. Az emberben, önmagadban találod meg őket. A magában élő sátánnak (erőszaknak, állati agresszivitásnak) engedelmeskedik az, aki egy háborúban civil falvakat gyújt fel. A benne levő istennek az, aki önkéntesként dolgozva segít éhezőknek.
Végezetül egy kis történet a mennyországról és a pokolról:
Zen történet:
A pokol kapui
Egy Nobushige nevezetű katona elment Hakuinhoz - a zen mesterhez - és a következő kérdést tette fel neki:
- Valóban létezik Paradicsom és Pokol?
- Ki vagy te? - kérdezte Hakuin.
- Szamuráj vagyok - válaszolta a harcos.
- Te? Szamuráj? - kiáltott fel Hakuin. - Miféle uralkodó fogadna fel téged testőréül? Hiszen olyan a képed mint egy koldusé!
Nobushige annyira feldühödött, hogy már-már kardot rántott, de Hakuin csak folytatta:
- Szóval kardod is van. Biztosan az is olyan tompa mint a fejed!
Amint Nobushige kardot rántott, Hakuin megjegyezte:
- Innen nyílnak a Pokol kapui.
E szavakra a katona - megértvén a mester tanítását - visszadugta kardját a hüvelyébe és fejet hajtott.
- És innen a Paradicsomé - mondta Hakuin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!