Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan állapíthatjuk meg,...

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy melyik az igaz vallás?

Figyelt kérdés
van valami biztos módszer?
2009. dec. 7. 13:46
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
77%
nincs...a biztos módszer az,hogyha kételkedsz mindenben, de semmit sem utasítasz el megismerés nélkül... én ezért vagyok hitvak, nem vagyok vallásos, de nem is tagadom meg egyiket sem, számomra egyenértékű mindegyik, és bármelyik igaz lehet annyira, mint a másik...érdekelnek a vallások és sokat áttanulmányoztam már, de sokkal jobb dolog fölötte állni ezeknek és úgy ismerni őket, mint beleolvadni valamelyiknek és megvakulni minden más igazságra...
2009. dec. 7. 14:03
 2/25 anonim ***** válasza:
20%

Igen: egyik se.

Indoklás: ha bármelyiknek is igaza lenne és valóban létezne egy korlátlan (vagy legalábbis igen nagy) hatalmú és tudású felsőbb lény, akkor nem lenne más vallás az övén kívül, miután semmi nem indokolja, hogy ne "mutatkozzon be" minden népnek. Teljesen logikátlan a "kiválasztott nép"-hozzáállás és a hit terjesztésének emberekre bízása, főleg, ha úgyis tudja az illető isten, hogy ez halva született ötlet, és leginkább csak konfliktusokat eredményez a népek között.

Plusz sokkal jobb világban is élnénk, mivel egy valóban szerető és gondoskodó isten nem hagyná elkanászodni a gyermekeit - és/vagy eleve nem is olyanra teremtené őket, hogy egyáltalán el tudjanak kanászodni (aki pedig a "szabad akarattal" jönne, annak ezúton üzenem, hogy isteni hatalommal és tudással a teremtmények "szabad akarata" mellett is meg tudja tartani őket a jó úton; épp ezért isten).

Egyébként pedig, hogy egy friss olvasmányomból idézzek: "when I was a young boy on holiday [...] I was walking along the bank of a stream when I saw a mother otter with her cubs. A very endearing sight, I’m sure you will agree, and even as I watched, the mother otter dived into the water and came up with a plump salmon, which she subdued and dragged on to a half-submerged log. As she ate it, while of course it was still alive, the body split and I remember to this day the sweet pinkness of its roes as they spilled out, much to the delight of the baby otters who scrambled over themselves to feed on the delicacy. One of nature’s wonders, gentlemen: mother and children dining upon mother and children. And that’s when I first learned about evil. It is built in to the very nature of the universe. Every world spins in pain. If there is any kind of supreme being, I told myself, it is up to all of us to become his moral superior."

2009. dec. 7. 14:07
 3/25 anonim ***** válasza:
21%

Lényeg hogy mit szeretnél.

Ha üdvözülni szeretnél akkor a keresztény vallások közül válassz.

Ajánlom az Evangélikus,Református,Baptista vallásokat.

2009. dec. 7. 14:08
 4/25 anonim ***** válasza:

Persze.

Nem ártasz sem más embernek,sem önmagadnak.Az "igaz"vallásnak ezt kell tartalmaznia.

2009. dec. 7. 14:11
 5/25 anonim ***** válasza:
70%
az igazi vallás ott kezdődik, hogy felismered "jé, a másiknak is lehet igaza" önellentmondás, de mégsem. Attól hogy ő máshogy hisz, még lehet igaza.Nincs csakis egy vallás, amelyik igazi. Aki ebben hisz, az nem hívő, hanem fanatikus.
2009. dec. 7. 14:43
 6/25 anonim ***** válasza:

az hisz igazán, aki meg van győződve, hogy az övé az egyedül igaz vallás

a többi liberális maszlag

2009. dec. 7. 15:31
 7/25 anonim ***** válasza:

Én is azt mondom katolikusként, hogy valójában minden vallás egyfajta leképeződése egy általunk felfoghatatlan valaminek, és mindegyik valamilyen formában az igazsághoz vezet, csak más megközelítésből.

Mintha két dimenzióban akarnánk felfogni, mi az a henger. Innen nézve téglalap, onnan nézve kör. Hogy lehet, hogy valami egyszerre téglalap, meg kör?

Valahogy ezzel analóg szerintem a vallások sokszínűsége is. Én keresztényként azt mondanám, hogy valahol minden vallás Isten valamilyen megközelítése, vagy valamilyen formájának tisztelete. Egy buddhista meg lehet azt mondaná, hogy minden vallás valahol a megvilágosodás felé való törekvés. De a valódi igazságot nem tudhatjuk, mert annak bizonyos kiterjedése talán örökre felfoghatatlanok lesznek számunkra.

2009. dec. 7. 15:31
 8/25 anonim ***** válasza:
a legbiztosabb módszer ha megölöd magad, vagy idősen elhunysz és megtudod mi van a halál után, ha egyáltalán van valami.
2009. dec. 7. 15:35
 9/25 anonim ***** válasza:
42%
ide vezetett 40 év liberális teológiai agymosása...
2009. dec. 7. 15:42
 10/25 anonim ***** válasza:
aki abban hisz, hogy csakis az ő vallása a legjobb, az csalatkozni fog. Isten 100 féle megismerési módot adott. Kedvencem, amikor a Biblián ugranak össze a "hivők", mert az egyik ezt olvassa ki belőle, a másik meg azt. Én ha ugyanazt a szövegrészt kellene "elemeznem", lehet hogy egy 3. "igazságra" jönnék rá. Már ez az egész dolog olyan szerteágazó... hogyan lettek az "igazi" vallások, meg irányzatok? Valakinek nem tetszett egy bibliamagyarázat és átformálta az igényei szerint. Utána jött egy másik, annak megint-csak nem volt valami jó benne, hát ő is átdolgozta. Hát mit ad Isten, jött egy újabb, akinek az első kettő magyarázata abszolút nem tetszett és csinált egy új változatot . Akkor most hol az "igazság"??:)
2009. dec. 7. 15:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!