Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a különbség az ószövetség...

Mi a különbség az ószövetség és a zsidó biblia között?

Figyelt kérdés

2014. febr. 5. 10:19
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
értem, köszönöm a válaszokat, akkor tud valamelyikőtök olyan konkrét könyvet ajánlani, ami Lilithel és ilyesféle mitológiai elemekkel foglalkozik?
2014. febr. 6. 00:49
 12/20 anonim ***** válasza:
Minek? Úgyis csak megtaposod, neked még nem való könyv. Te inkább vegyél gyurmát. :)
2014. febr. 6. 05:55
 13/20 anonim ***** válasza:

Utolsó! Hogy lehetsz ennyire bunkó?

Már kétszer mondta el a kérdező,hogy véletlen volt a "megtaposás" mit nem értesz ebben?

Ha akarsz segíteni akkor tedd meg de ha nem akkor ne légy bunkó.

2014. febr. 6. 07:41
 14/20 anonim ***** válasza:

A zsido nep szent konyve a Tanach, ami tkp a kereszteny Oszovetseg.

Ezen kivul azonban latezik folkolor, nepszokas, nepmonda, eppen ugy, mint minden mas nepnel.

Es meg ezem kivul leteznek magyarazatok, koztuk un "midras"-ok, amelyek kis tanmesek, valamilyen egyedi vagy egyeni szempontbol segit ertelmezni a szent szovegeket.

Lilth NEM szent alak, hanem folklor-alak. Szo sincs rola a Toraban, csak fennmaradt "nepmese". Egyebkent RENGETEG nepmese es midras van a zsido irodalomban (tobb ezer).

2014. febr. 6. 12:02
 15/20 anonim ***** válasza:
Én vagyok a bunkó? Hát ki vicceskedett a fantasy részlegen, véletlenül megtaposott Biblián? Te még a kérdezőnél is korlátoltabb vagy, ha nem látod, hogy ez csak egy troll kérdés.
2014. febr. 6. 12:14
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

1) sandor76 nevű felhasználó válaszát OKVETLENÜL FELEJTSD EL, minden szava TÉVES, tökéletes zagyvaság, SEMMI KÖZE A bIBLIÁHOZ, az látszik belõle, hogy soha semmit nem olvasot a Bibliából.

2) Mások elég jól leírták: a Zsidó Biblia lenyegében megegyezik azzal, amit a keresztények Ószövetségnek neveznek.

# 1 kiegészítése: Törvény = Tórqa = Mózes öt könyve. ( Minden Biblia eleje. ) Írások vagyis egyéb Szentiratok, a ( Zsidó ) Bibliának a Tórán és a Prófétákon kívüli könyvei. A Prófétai könyvekhez tartozik ( a zsidó kánonban ) Józsua ( Yehosua ) könyve és a Királyok két könyve is.

Azt is helyesen írták, hogy a Protestáns Biblia Ószövetségi könyvei ugyanazok, mint a Zsidó Biblia könyvei, csak a sorrend más. A katolikus Biblia azokon kívül tartalmaz három könyvet, ami a zsidó ( és a protestáns ) kánonban nem szerepel: Judit, Sirák fia és a Makabeusok könyvei ( I. és II. ) Természetesen a zsidók törénelméhez hozzátartoznak az azokban leírtak is, a Makabeusok könyvébõl tudhatod meg részletesen, mire emlékezik a zsidó hanuka ünnep.

A Zsidó Biblia valamennyi könyvének fordítását megtalálod: [link]

Kétnyelvû ( héber - magyar ) Zsidó Biblia beszerezhetõsége: Judaika Shop 1077 Budapest, Wesselényi u. 13. vagy Kabbala Bolt 1137 Budapest, Hollán E. u. 25. Nem olcsó: [link]

3) Az is igaz, amit #14 ír Lilithrõl.

A Wiki szerint sem a Bibliában szerepel, hanem a Midrásban, ez régi Biblia magyarázat. Magyar fordításban nincs, van pl angol fordítás.

Lilit két helyen fordul elõ a Bibliában ( a Zsidó Bibliában ( a héber szövegben is ) ):

Jób könyve ( zsidó fordítás: [link] ) 18. fejezet 15. vers "Lakni fog sátrában - már nem az övé - kénkő szóratik hajlékára."

és Jesája ( Ézsaiás, Izaiás ) próféta könyve ( zsidó fordítás: [link] ) 34. fejezet 14. vers. "És találkoznak pusztai állatok vad ebekkel, szőrösbak társára kiált; bizony ott megpihen Lilit, és talál magának nyugvó helyet."

A magyar fordításokban azonban név szerint csak a katolikusban van mindkét helyen, a zsidó fordításban Jób megfelelõ helyén a név nem szerepel, csak a vers jelentése ugyanaz, a protestánsban egyik helyen sincs a nev, csak a jelentés.

Ha érteni akarod, el kell olvasni az egész fejezetet, sõt nem árt néhány elõzõt is.

Arról nincs szó, hogy Ádám elsõ felesége lett volna. ( Talán Sirák fia könyvében, ami, mint írtam, nem része a zsidó kánonnak, de nem neztem utána. )

A Wki szócikk angol nyelvû változata - mint általában - jóval részleteseb, pontosabb. Ott van egy link, ami egy linkgyüjteményt ad Lilitrõl, így többek között elõfordulásai az ókori szövegekben ( [link] ) ( Ettõl komplett Lilith szakértõ lehetsz :) )

Ezek közül kivált az utolsó, a Genesis Rabbah ( Beresith Rabbah ) a figyelemreméltó. Abban az ott megadott részeken kívül még 17. 7-ben kezdi és 8-bam folytatja. Ezeket itt: [link] ebben a fejejzetek római számmal, tehát 17 helyett XVII -et kell keresni.

Van pdf-ben is: [link]

2014. febr. 7. 00:38
 17/20 A kérdező kommentje:

a fantasy részlegen kerestem könyvet, de nem találtam olyat ami érdekel is és még nincs meg... ezért fogtam magam és távozni készültem, ekkor levertem egy bibliát véletlenül a polcról még a könyvesbolton belül, nem, nem a fantasy részlegen.... nem mondtam egy rohadt szóval sem, hogy a biblia a fantasy részlegen lenne... nem érted a magyart? vagy csak olyan csökött az agyad, hogy csak bizonyos részeket vagy képes értelmezni egy 5 soros szösszenetből... érdekes mindenki más értette, hogy nem a bibliát szólom le, nem fantasyzem a bibliát... érdekel mint könyv, és ezért megvettem, bár egész más típusú könyvet kerestem... borzalmas, hogy szájba kell rágni...

A többieknek köszönöm a válaszokat...

2014. febr. 11. 19:11
 18/20 A kérdező kommentje:
az utolsót nagyon köszönöm, az angollal sem lesz gondom, csak általában lusta vagyok hozzá, de ez most érdekel.
2014. febr. 11. 19:16
 19/20 A kérdező kommentje:

amúgy elolvastam a bibliácskát... hát meg nem tértem tőle, viszont rengeteg érdekes dolog van benne, és határozottan értem, mikor azt mondják, hogy egy szabálykönyv az élethez, vannak benne nagyon gondolatébresztő dolgok, de ettől függetlenül a 70%-át szerintem nem is értettem, majd egyszer nekiállok lassabban és értelmezem is amit olvasok:)

Majd jövő télen mikor megint sok lesz a szabadidőm.

2014. febr. 11. 19:20
 20/20 anonim válasza:
hohó, tehát tisztelt delikvensünk azon háborodott fel, hogy félreértette amit írtál :D bírom az ilyeneket, teljesen ráfűznek de közben azt sem tudják ők maguk miről vitatkoznak:) így nem csoda, hogy nem értettük mi a baja :D
2014. febr. 11. 19:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!