Mi a különbség az ószövetség és a zsidó biblia között?
Szia!
Semmi, mert az Ószövetség a zsidó Biblia, mivel Izrael körében íródott, és nekik az is ma a Szentírás. Néhány különbség persze azért adódik, persze ezek csak formális különbségek. A zsidó és a protestáns ószövetségi kánon lényegében ugyanaz, csak más a könyvfelosztás. A héberben három nagy csoport van: Törvény, Próféták, Írások (Ezekről az Újszövetségben is olvashatsz, illetve a katolikus Bibliában Sírák könyvében), a protestáns kánon ezzel szemben az ókori görög fordítás, a Septuaginta könyvfelosztását követi.
pár hete éppen új fantazi könyvet kerestem boltban, de semmi érdekest nem találtam ami még ne lenne a polcomon, véletlen akadtam bele egy bibliába levertem a polcról úgy meg is tapostam, nem volt képem otthagyni, gondoltam úgyis a bakancslistámon van a nagy vallások könyveinek elolvasása...
Apám hallott valami hülyeséget Lilithröl, megkért nézzek utána ki is õ, Wikipedia szerint a zsidó bibliában ádám elsõ felesége, nos a fél bibliát már ledaráltam de Lilith nekem nem rémlik, nem tudom átsiklottam e valamin, vagy van egy "bõvített" zsidó
változat?
Ha nem lennél tiszteletlen, elmesélném neked, kicsoda Lilith, mit jelent ő a Bibliában, de mivel tiszteletlen vagy egy olyan dologgal szemben, amit nem ismersz, ostoba is vagy, így nem értenéd meg, amit mondanék. :)
(Nem, nem vagyok vallásos, mielőtt ennek a számlájára írod a válaszom. Ha okosabb leszel, megérted.)
nem tudom mi nálad a tiszteletlen ebben a hozzászólàsban, de ha a taposàs esetleg, akkor az inkább isteni akarat volt, hogy a lábam alá esett könyvkeresés közben pont egy biblia:)
amúgy agnosztikusnak tartom magam vallásilag.
ok és akkor van olyan magyar kiadású zsidó biblia ne tudom mi annak a neve amiben benne van?
kedves második, teljesen kéretlenül idetrollkodod, hogy te tudod ki Lilith, csak nem mondod el, leostobázol valakit aki a mai világban még olvas, ráadásúl úgy, hogy nem vallásos, hajlandó azt megismerni, el kellene gondolkodnod a tisztelet jelentèsérõl, mielõtt valakit le tiszteletlenezel te fogyatékos szerencsétlen.
Nah ez tiszteletlen volt látod.
"ok és akkor van olyan magyar kiadású zsidó biblia ne tudom mi annak a neve amiben benne van?"
Kérdező:
Amint az első válaszomban is elmondtam, nincs ilyen, hogy külön zsidó Biblia, illetve keresztény Biblia. A zsidó nép Bibliája az Ószövetség, amely a keresztények Bibliájának is a szerves részét képezi. Ha ez így van, akkor magától adódik a válasz, hogy nincs olyan zsidó Bibliakiadás, amelyben benne lenne Lilith.
Lilith a zsidó mitologikus gondolkodásba tartozik, és meg is marad ezen a szinten.
Egy darabig egy volt a "Bibliajuk'A zsidoknak,de aztan a Forabbik sok helytelen, Isten utasitasa nelkuli torvenyeket adtak a nepnek,amit ok maguk nem tartottak be.
Lassan kialakult az O ertelmezesuk Isten parancsaira,aminek mar semmi koze sincs a mostani mindenki altal olvashato Bibliahoz.
A zsidok nem fogadjak el a Gorog iratokat,igy Jezust sem.
Jezus tevekenysege es tanitasa nem azonos a zsidokeval,vagy csak reszben.
Erre Jezus is ravilagitott,meg amikor megprobalta oket visszateriteni Istenhez,de a zsidok akkor is mint mindig makacsak voltak,igy el lettek vetve mint nep.
Abrahamnak volt egy szolgaloja Hagar,tole lett egy fiu gyermek.
ennek a leszarmazasi vonalat kovetik a zsidok.
Abrahamnak a felesegetol pedig oreg korukra szuletett egy sajat fiuk Izsak akit Isten adott nekik.
A Biblia Ezt a leszarmazasi vonalat koveti,es Jezus is az O leszarmazotja lett.
Itt valik el a ketto.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!