Jézusra vonatkozó prófécia volt az, hogy Jónás 3 napot volt a hal gyomrában?
Szia!
Igen, prófécia volt (megjegyzem a prófécia szólhat múltról, jelenről, jövőről egyaránt). De nyilván nem olyan Messiási prófécia, ami Jeremiásé vagy Mikeásé, amelyek konkrét jövőbeli kijelentéseket tartalmaznak. A Jónással történt esemény Messiási előkép volt, ahogyan a bárány is a zsidó áldozati rendszerben.
@Rivulets of Silver Tears
Az előkép nem egy klasszikus értelemben vett jövendölés, csupán olyan eseményeket hordoz, amelyek előre vetítenek némely jövőben bekövetkező képeket. A Zsoltárok könyvében több ilyet is találunk. A 69. zsoltár írása idején például Dávid olyan lelki állapotban volt, hogy a Lélek jónak látta úgy ihletni, hogy a saját szenvedéseibe Messianisztikus képek is belevegyüljenek. Ezáltal Dávid szenvedései előremutatnak Krisztus szenvedéseire, ezért az Újszövetség Messiási próféciaként hivatkozik arra a zsoltárra. Jónás is ilyen értelemben előkép, ezért hivatkozik rá Jézus.
Hol hivatkozik rá Jézus?
Nem megkérdőjelezlek, csak fogalmam sincs és érdekel....
@Rivulets of Silver Tears:
Itt:
"Ő pedig így válaszolt: Ez a gonosz és parázna nemzedék jelt kíván, de nem adatik más jel neki, csak a Jónás próféta jele. Mert amint Jónás három nap és három éjjel volt a cethal gyomrában, úgy lesz az Emberfia is három nap és három éjjel a föld gyomrában." (Máté 12,39-40)
Tudom, hogy az utolsó beollózta, de úgy látom még értelmezve nincs, ezért egyértelműen leírom inkább, mintsem valaki olvassa és nem érti.
Ahogy Jónás 3 nap és 3 éjjel volt a cet gyomrában, úgy Jézus halála után 3 nap és 3 éjjel lesz a Seolban(alvilág), majd harmad napra feltámad.
Ez valóban így történt és ez egyértelmű jövőre vonatkozó prófécia volt, amivel Jézus még földi szolálatának idején előre megjövendölt=prófétálta, ha úgy tetszik, hogy mi fog történnni a halála után.
Ez a kereszténységnek, a Jézus Krisztusban való hitnek az alappillére, hogy Ő nemcsak meghalt, eltemették, hanem fel is támadt a halálból. Ha nem így történt volna, akkor nem sokat érő lenne a kereszténység, -így viszont teljes a történet. Tökéletes minden vonatkozásában és tökéletes minden részletében.
Akkor félreértettetek. Arra gondoltam, hogy az eredeti Jónás története önmagában prófécia volt-e. Ha Jézus soha se utalt volna Jónás esetére, akkor is messiási próféciaként gondolnánk most rá? Vagy csak Jézus szavai miatt vált azzá?
Remélem, így érthetőbb a kérdésem.
Szervusz
Amikor Jézus itt élt a földön, többször utalt arra, hogy a korábban megírt rá vonatkozó próféciának, mindegyiknek be kellett teljesednie rajta.
Például: " Nem mindnyájatokról beszélek; tudom én, kiket választottam. De azért van ez, hogy beteljesedjen az Írás: »Aki kenyeremmel táplálkozott, sarkát emelte ellenem.«" János 13,18
Vagy: "Mindez valójában azért történt, hogy beteljesedjen, amit Jehova megmondott a prófétája által, aki így szólt: „Íme! A szűz teherbe esik, és fiút szül, és az Immánuel nevet adják neki”, ami lefordítva azt jelenti: ’Velünk az Isten’." Máté 1,22-23
Nos ilyen a Jónásról szóló prófécia is, amelyet már följebb idéztek.
Üdvözöllek.
"Akkor félreértettetek. Arra gondoltam, hogy az eredeti Jónás története önmagában prófécia volt-e. Ha Jézus soha se utalt volna Jónás esetére, akkor is messiási próféciaként gondolnánk most rá? Vagy csak Jézus szavai miatt vált azzá?
Remélem, így érthetőbb a kérdésem."
Az első válaszban szerintem tisztáztam ezt a kérdést. Egyébként te mit értesz prófécia alatt? Ha kizárólag a jövőre vonatkozik kijelentéseket, akkor ezt a nézetet nem támogatja a Szentírás. A Biblia ugyanis nem jóskönyv. A prófécia ugyanis szólhat jelenről, múltról és jövőről. Jónás története önmagában nem messiási prófécia, neki akkor az volt a feleadata, hogy Isten ítéletét hirdesse a ninivebelieknek.
Viszont, mivel minden Ószövetségi könyv kapcsolatban van Krisztussal (Ján 5,39), ezért értelemszerűen ez Jónás próféta könyvére is elmondható. Ebben az esetben azonban nem egy klasszikus értelemben vett messiási próféciával van dolgunk (mint például Ésaiásnál és Jeremiásnál), hanem egy messiási előképről, amely előre vetített Jézus földi tartózkodásáról egy adott dolgot. Ilyen értelemben prófécia.
Nyilván, ha Jézus soha ne utalt volna Jónás történetére, akkor is felfedezték volna az Ős és az Ókeresztény egyházban, hogy Jónás könyve kapcsolatban van Krisztusal, hiszen ő maga mondta, hogy az ószövetségi iratok róla tesznek bizonyságot.
Remélem, így érthető. ^^
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!