Jehova Tanúi! Nálatok mennyi idős kortól lehetséges a bemerítkezés?
Azt tudom, hogy csecsemőket nem kereszteltek, de kamaszokat pl. igen? 14 éveseket? És 12 vagy 10 éveseket? Van valamilyen hivatalos alsó korhatár a bemerítkezésnél? Ha nincs, akkor szokás szerint ez hány éves szokott lenni?
Azért érdekel ez annyira, mert tudjuk, hogy nálatok rendkívül komoly következménye van annak, ha valaki a bemerítkezés után mégis elhagyja a szervezetet, és kíváncsi vagyok, mennyi idős kortól tartjátok érettnek a jelentkezőt arra, hogy egy ilyen, az egész hátralévő életét meghatározó döntést meghozzon.
Köszönöm!
Szervusz
Mivel a keresztelkedésben a krisztusi mintát követjük, vagyis csak azokat szabad megkeresztelni, akikről Jézus azt mondta:"tanítsátok meg őket arra, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek", tehát csak akkor szabad valakit megkeresztelni, amikor tudatában minden Krisztusi tanításnak, és azok szerint él. Ha gyermekről van szó, akkor a szülei(mindkettő Tanú) vannak abban a helyzetben, hogy látják, tudják, ismerik a gyermek életét, hitét, hozzáálását, és természetesen a körülötte élő keresztény testvérei is. A szülők SOHA nem erőltetik, illetve sűrgetik a keresztelkedést a gyermekre. Hiszen pontosan tudják, ismerik a felelőséget. De ha önként, eltökélt a gyermek, akkor nem gátolják, de továbbra is érvényes a Biblia tanácsa a családnak: "Gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úrral egységben, mert ez igazságos+ „Tiszteld apádat és anyádat”, ami az első parancs ígérettel: „hogy jól legyen dolgod, és hosszú ideig megmaradj a földön.” És ti apák, ne ingereljétek föl gyermekeiteket, hanem továbbra is Jehova fegyelmezésében+ és az ő gondolkodásának zsinórmértéke szerint neveljétek őket." Efézus 6:1-4
Tehát nincsen pontos korhatárhoz kötve. Minden keresztelkedőnek teljesen meg kell értenie, hogy amit tenni készül, az milyen kihatással lesz a további életére és az Istennel ápolt kapcsolatára.
Több évtizedes tapasztalatom alatt a legfiatalabb keresztelkedő 9 éves volt akkor. Ma már érett keresztény, aki nagy szeretettel és hűséggel szolgálja Jehovaát.
Bocs ha hosszasan írtam, de úgy gondoltam, szükséges a háttérinformáció.
Akik akkor megkeresztelkedtek, jól ismerhették az írásokat, hiszen zsidók voltak. Sőt hallhattak egy ösztönző beszédet. Talán sokuk már Jézus tanítása szerint is élt, mert Krisztus míg élt sok helyen tanított... Jézus a János 17:3-ban beszélt a pontos ismeretről. Nem ír mindent le a Biblia ezeknek a személyeknek a hátteréről.. De akkor szerinted mi a módja ennek, Kedves Válaszoló?
Egy idegen személy azonnali megkeresztelése?
Üdv..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!