Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért csak évszázadok múlva...

Miért csak évszázadok múlva próbálják cáfolni a Biblia hitelességét?

Figyelt kérdés

Miért nem terjedt el egy hiteles cáfolat Jézus Istenségéről?

Jézus azt mondta, hogy az evangéliumot hírdetni fogják az egész világon. Miért teljesedett be, ha Ő egy közönséges ember volt?

2013. dec. 13. 22:36
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
41%

Vidiripi

"Egy Kelszosz nevű görög filozófus már a 2. század közepén kétségbe vonta a kereszténység és a Biblia állításait, az "Igaz szó" és a "Keresztények ellen" c. műveiben."

Az a tévedés hogy tévedés van. Nincs tévedés! Tehát voltak olyanok akik ellent mondtak a Bibliának.

"Még korábbról is van kritika, hiszen a zsidók többsége már a kezdetek kezdetén sem hitte el (ahogy ma sem hiszi), hogy Jézus lett volna messiás vagy éppen maga az Isten, ezért kivetették maguk közül a "Jézus szektát"."

A zsidók még azt sem hitték el amit láttak majdhogy nem. Látták a tenger ketté választását ami Noé közreműködésével történt Isteni erő által. Még s elkezdtek morgolódni. Ez nem igazán releváns.

"A korabeli pogány, írni-olvasni tudó emberek pedig magasról tettek a kereszténységre, mert az csak egy volt az akkori több száz, jelentéktelen keleti szekta közül."

Ez nem igaz ,csak abban az esetben ha általánosságról beszélünk. Ugyan is: ApCsel 17:11 Ezek pedig nemesebb lelkűek voltak, mint a thesszalonikaiak, úgyhogy az igét teljes készséggel befogadták, és mindennap kutatták az Írásokat, hogy valóban úgy vannak-e ezek.

Az írásokat csak akkor lehet vizsgálni ha valaki legalább olvasni tud. Tehát nem mindegyik tett rá. Mint ahogyan napjainkban sem mindegyik ember tesz rá.

Annyira meg nem jelentéktelen. Hiszen a római birodalom császára foglalkozott vele sőt államilag üldözött lett. Ezt vajmi kevés vallás mondhatja el magáról. :)

2013. dec. 15. 01:49
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Vidiripi,

Röhejes, ahogy terelsz, nem gondolod? :)

"Csak azt mondja meg valaki hogy a kereszténység megalakulása után miért nem cáfolták meg? Vagy legalább megpróbálhatták volna! "

"De, ekkor és ekkor cáfolták és támadták is"

"Tehát voltak olyanok akik ellent mondtak a Bibliának." - Előtte állítottad, hogy nem voltak.

A zsidók meg persze miért lennének érvek, hiszen állítólag végig ott voltak. Ellentmondanak, ergo nem számítanak. Jó kis érvelés :D

Amúgy Mózes választotta szét a tengert. Nem Noé. Ez egy vallásostól orbitális öngól, nem gondolod?

És de, a közérkorban általánosan jellemezte az emberek tekintélyes részét, hogy nem tudtak írni és olvasni, csak a papság, egy szűk írnok réteg, meg egy még szűkebb nemesség-réteg. Az egyszerű paraszt kénytelen volt az igét befogadni, mert igyekeztek a legmélyebb sötétségben tartani. ÉS legtöbbször sikerült is, a pap meg bizony a szeretetteljes Bibliából olyan zsarolásokat emelet ki, amit csak akart (a pokol szenvedései és társai, amennyiben nem vagy igaz hívő).

És igen, a Bibliát csak akkor tudod olvasni, ha tudsz olvasni. Ez egy nagy mondat volt :D

Rengeteg vallást üldöztek. A szektákat még inkább, sőt, a kereszténység számtalan vallást üldözött, és irtott ki (legalábbis próbált meg). De már csak említsük a pogányságot a magyaroknál, amit a keresztény uralkodó tűzzel-vassal próbált kiirtani a népből, hogy mindenki keresztény legyen. Ez azért jelent valamit, nem?

Sőt, a kereszténység még a kereszténységet is üldözte, keményen. Reformáció, mond valamit? Sőt, hugennották? Na őket aztán üldözték keményen, sőt, majdnem ki is irtották őket.

Ergo, elmondhatjuk, hogy amit állítottál, kivétel nélkül nem igaz. Támadták is a kereszténységet, azok is, akik ősei ott voltak az eseményeknél, a kereszténység hírből sem egyedi a felemelkedő szekták közül.

2013. dec. 15. 08:22
 13/18 anonim ***** válasza:
41%

Vidiripi

"Röhejes, ahogy terelsz, nem gondolod?"

Örülök hogy megnevettettelek! De nem gondolom hogy terelek. Mit terelek és hová?

"Tehát voltak olyanok akik ellent mondtak a Bibliának." - Előtte állítottad, hogy nem voltak."

Nem állítottam. Kérdeztem!

"A zsidók meg persze miért lennének érvek, hiszen állítólag végig ott voltak. Ellentmondanak, ergo nem számítanak. Jó kis érvelés :D "

Nos a Bibliáról van szó. A zsidók meg nem cáfolták csak lényegében nem fogadták el Jézust a Messiásnak. De beszéljünk a zsidókról miben mondanak ellent?

"Amúgy Mózes választotta szét a tengert. Nem Noé. Ez egy vallásostól orbitális öngól, nem gondolod?"

Miért lenne öngól? Ez egy hatalmas tévedés a részemről. S egyben köszönöm a figyelmeztetést! Legközelebb nem hajnal 2 óra körül fogok választ írni hogy jobban oda tudjak figyelni. Figyelmetlen voltam és egy nagyot hibáztam ez igaz. Majd fogsz te is hibázni ne aggódj! :D

"És de, a közérkorban általánosan jellemezte az emberek tekintélyes részét, hogy nem tudtak írni és olvasni, csak a papság, egy szűk írnok réteg, meg egy még szűkebb nemesség-réteg."

De én nem a középkorról beszéltem. Egyébként te sem mert azt írtad hogy korabeli. S egyébként amit a középkorral kapcsolatban írtál arra nem is reagáltam.

"Az egyszerű paraszt kénytelen volt az igét befogadni, mert igyekeztek a legmélyebb sötétségben tartani. ÉS legtöbbször sikerült is, a pap meg bizony a szeretetteljes Bibliából olyan zsarolásokat emelet ki, amit csak akart (a pokol szenvedései és társai, amennyiben nem vagy igaz hívő)."

A korabeli alatt én a görögöket értettem elsősorban arra az időszakra amikor az apostolok tevékenykedtek. Azt természetesen én sem állítom hogy minden ember tudott írni és olvasni de a görögöknél azért ez elég általános dolog volt.

"És igen, a Bibliát csak akkor tudod olvasni, ha tudsz olvasni. Ez egy nagy mondat volt :D"

Majd egyszer szedd össze a saját nagy mondataidat és rendezünk egy versenyt. Adok némi előnyt hogy legyen esélyed. :D

"Rengeteg vallást üldöztek. A szektákat még inkább, sőt, a kereszténység számtalan vallást üldözött, és irtott ki (legalábbis próbált meg). De már csak említsük a pogányságot a magyaroknál, amit a keresztény uralkodó tűzzel-vassal próbált kiirtani a népből, hogy mindenki keresztény legyen. Ez azért jelent valamit, nem?"

Mit jelent? Mi az a valami amit jelent? A kereszténység kezdetekor pont ugyan ezt csinálták csak akkor az volt a cél hogy eltöröljék. Nem sikerült! Ez szerinted jelent valamit?

Napjainkban vissza lehet térni a pogány szokásokhoz élnek a lehetőséggel az emberek? Igen van aki él vele. Vagy most talán azt kellene csinálni hogy tűzzel-vassal üldözni mindenkit aki nem akar visszatérni az "ősi valláshoz"? Egyébként nekem az a tapasztalatom hogy ha valakit üldözni akarnak akkor bizony találnak rá okot hogy üldözhessék. S ennek még csak az sem feltétele hogy vallásos legyen az illető.

"Sőt, a kereszténység még a kereszténységet is üldözte, keményen. Reformáció, mond valamit? Sőt, hugennották? Na őket aztán üldözték keményen, sőt, majdnem ki is irtották őket."

Az ilyen esetekben nem kereszténységről illetve keresztényekről van szó hanem vallásháborúról.

Számomra nem egy és ugyan az a kettő.

"Ergo, elmondhatjuk, hogy amit állítottál, kivétel nélkül nem igaz. Támadták is a kereszténységet, azok is, akik ősei ott voltak az eseményeknél, a kereszténység hírből sem egyedi a felemelkedő szekták közül."

Azért szedjük össze hogy mit is állítottam és abból mi nem igaz!

A kereszténység egyedi.

Hogy csak egyet említsek - "Most meg maximum egy-két agyagtáblán van meg a vallás emléke." - nem csak agyagtáblákról tudunk a kereszténység létezéséről. Persze ez talán még nem teszi a te fogalmaid szerint egyedivé de kiindulóalapnak jó lehet.

2013. dec. 15. 15:57
 14/18 A kérdező kommentje:
Én is a történések idejére gondoltam, mint például ha ma valami megjelenik a hírekben, ha nem igaz, akik ismerik az igazságot rögtön megcáfolják a bizonyítékokkal. A Jézus testét is megmutathatták volna a nyílvánosságnak de nem tették. Évszázadok múlva már sokkal könnyebb cáfolni valamit vagy nem elhinni. És valóban amit az első válaszoló írt annak nincs értelme, mert akkoriban a keresztyéneket ölték meg és nem fordítva.
2013. dec. 15. 19:19
 15/18 Grielean ***** válasza:
100%

Kasszandra pedig megjósolta, hogy a faló a végzetet hozza el Trója városára, és azt is, hogy Agamemnónt hazatáérvén meggyilkolják. Mindkettő (és minden egyéb jóslata is) beteljesedett, de soha nem hitt neki senki. Miért teljesedett be, ha őt nem valóban Apolló isten ruházta fel ezzel a képességgel, és verte meg ugyanúgy ezzel az átokkal?

Szerintem ez azért sokkal komolyabb jóstehetség volt, mint az általad említett kijelentés, Jézustól. Ráadásul a görög istenek létezését sem cáfolta meg senki, szóval higgyünk Zeuszban, ez nyilvánvaló!

Ugye te sem gondolod, hogy ez elfogadható érvnek bármilyen szinten is...?

2013. dec. 16. 09:43
 16/18 fairi1 ***** válasza:
100%

Jézus szerepét már kezdetekben sokféleképp értelmezték, pont egy akkoriban nagy keresztény felekezet. érdekes módon már nem is hallunk semmit, mivel vallási csatározást elbukták.

Mondjuk óriási szerencsének hála írásaik egy része megmaradt...

[link]

2013. dec. 16. 13:07
 17/18 A kérdező kommentje:
Grielean, a Biblia mindig is beszélt idegen Istenekről, sőt Mózest is utánozták a Fáraó mágusai. Létezik a sátán is és nagy hatalma van, és vannak jósok is sajnos. De Jézus felkínált egy lehetőséget minden ember számára, hogy itt a földön boldog, a halál után pedig örök életet adjon. János 20:31 [link]
2013. dec. 16. 19:36
 18/18 fairi1 ***** válasza:
87%

....és léteznek hiszékeny emberek akik minden gagyi dumát bevesznek.

kereszténység se azért lett végül oly nagy mert annyira igaz.

Constantinus meglátta benne a potenciált, egy fanatikus hívők csoportja akiknek ezt a tulajdonságát a birodalom szolgálatába lehet állítani. Másik sikerkulcs kereszténység egy kimondottan térítő vallás ellentétben a zsidó hittel.

2013. dec. 17. 00:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!