Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A katolikusoknál miért számít...

A katolikusoknál miért számít bűnnek a védekezés?

Figyelt kérdés

Úgy tudom, a védekezést csak a katolikusok tiltják. Miért?

Lehetne erre azt mondani, hogy "házasság előtt ne szexeljenek, házasságban meg minek védekezni?", de, gondolom, a katolikus házaspárok sem szeretnének/tudnának 30 gyereket felnevelni...

Ha a házaspár amúgy nyitott a gyermekvállalásra, akkor miért nem dönthetik el ők, hogy mikor és hány gyereket akarnak? Miért tilos náluk a védekezés? Van erre valami magyarázat?

2013. dec. 9. 13:01
 1/9 anonim ***** válasza:
71%

'Lehetne erre azt mondani, hogy "házasság előtt ne szexeljenek, házasságban meg minek védekezni?"'

PONTOSAN ezt mondjak. A hazassag celja a gyermeknemzes, illetve gyermeknemzes csak hazassagon belul elfogadhato.

A vedekezes Isten akarata elleni tett, hiszen ha az Ur ugy akarja hogy a hazaseletbol gyermek szulessen, abba ember bele ne avatkozzon.

Ja, hogy ezek tulhaladott, ezer eves tarsadalmi viszonyokra kitalalt dolgok? Hat igen, az egyhaz nem egy kapkodo idegbeteg, ha reformokrol van szo...

2013. dec. 9. 13:21
 2/9 anonim ***** válasza:
23%

Minden sperma drága

Minden sperma szent

És ha egy is elvész

Isten mérges fent

2013. dec. 9. 14:08
 3/9 anonim ***** válasza:
Nem minden védekezési formát tiltanak, a megszakított közösülést és a naptárazást/hőmérőzést nem tiltják.
2013. dec. 9. 15:53
 4/9 anonim ***** válasza:

Ja bocsánat, a miértre nem válaszoltam.

A spirál és az abortusz gondolom nyilvánvaló. (gyilkosság)

A gyógyszert én sem igazán értem, de a lényeg szerintem az lehet, hogy önző érdekekből avatkozol bele a test funcióiba, márpedig a katolikusok a testet a szentlélek templomának tartják.

Az óvszert sem igazán vágom, ezt valaki kifejthetné, aki ért hozzá.

A megszakításról hülyeséget mondtam, az is tiltott, mert Onán történetében is bűn volt Isten szemében, hogy Onán a "porba hullatta a magját". (nem tudom, hol van ez az ószövetségben)

Úgyhogy csak a naptárazás maradt.

A lényeg az, hogy ami nem természetes, az tilos. Én nem vagyok hívő katolikus, nem tartom ezeket a dolgokat, de anno ezt tanultuk hittanon.

2013. dec. 9. 15:57
 5/9 anonim ***** válasza:
2013. dec. 9. 16:53
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Ez a tiltás már rég érvényét vesztette(legalábbis kellet volna). Ez abból az időből maradt vissza ahol három gyermekből 2 meghalt, és csak így lehetett fenntartani a népességet.
2013. dec. 9. 18:22
 7/9 Frigg ***** válasza:

Öhm, a spirál mióta egyenértékű az abortusszal? Az abortusz-kérdés is igen vitatott, de ez más tészta.

Én sem értek egyet ezzel a "házasság célja a gyereknemzés" dologgal. Én is házas vagyok, de még nem engedhetjük meg magunknak a gyerekvállalást. Valamint gyógyszert szedek.

És mi van azokkal a házaspárokkal, akiknek nem lehet gyerekük? Vagy akik nem hisznek a házasságban, vagy csak egyszerűen jó nekik úgy, ahogy van. Vagy egyáltalán nem szeretnének gyereket. Szerintem ilyen módon nem kellene a vallásnak beleszólnia az emberek életébe.

23/N

2013. dec. 10. 19:34
 8/9 anonim ***** válasza:

Frigg kérdéseire válaszolva:

Protestáns vagyok, így a katolikus álláspontot nem tudom, de a házasság szerintem sem csak a gyereknemzésről szól. A teremtés történetben Isten azért adja Évát Ádámnak, mert "Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat." Ebből én azt vonom le, hogy a házasság Isten ajándéka az embernek, egy plusz jó amit adott neki.

A másik teremtés történetben van az az igehely, hogy miután férfi és nő van, "Isten megáldotta őket, és ezt mondta nekik Isten: Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be és hódítsátok meg a földet." Tehát a házasság másik célja a szaporodás.

Véleményem szerint a gyerek is Isten ajándéka a házaspároknak, és mint a legtöbb ajándék ez sem érdemek szerint van, azok akiknek nem születhetik gyerekük, nem Isten büntetése, de nyilván egy nagy kísértés lehet nekik. Persze azt nem tudom, hogy a katolikus hivatalos vélemény mi.

Akik nem szeretnének gyereket, az egyéni döntés, de egyrészt ellentmond az előbbi igeversnek, másrészt ha mindenki így gondolkozna, kihalna az emberiség, szóval szerintem ez ha nem is elfogadhatatlan, de semmiképp se jó.

És végül: vannak azok akik a te szavaiddal élve "nem hisznek a házasságban, vagy csak egyszerűen jó nekik úgy, ahogy van." A Biblia használ erre egy szót: paráznaság, és egyértelműen bűn. Isten a házastársaknak, (a fönti igevers szerint "egymáshoz illő társaknak") adta a szexet, nem arra, hogy mindenki mindenkivel lefeküdjön.

2013. dec. 10. 23:41
 9/9 Frigg ***** válasza:

Hát.. félre ne érts, eszem ágában sincs veszekedni, vagy ilyesmi. Én nem a házasságomban veszítettem el a szüzességem, a férjem a harmadik férfi az életemben, és az utolsó is (legalábbis nagyon-nagyon szeretném, ha így lenne). Viszont volt egy hat éves kapcsolatom, azelőtt pedig egy másfél éves. Ezek alapján nem gondolnám, hogy parázna vagyok, aki fűvel-fával összefekszik, vagy erkölcstelen. Nyilván nem kell naponta mással lefeküdni, ebben egyet értünk azt hiszem.

És olyankor mi van, ha valami fontos dolog (ami igen, a szexualitással kapcsolatos dolog) csak a házasság után derül ki? Van olyan, ami bizony okozhat problémákat a két fél között, és vagy mindketten vagy csak az egyikük boldogtalan lesz tőle. Persze ez nem borítékolható, hogy biztosan így lesz, de a kockázat bizony ott van. Mivel nem volt semmi tapasztalatuk előtte se egymással, se valószínűleg mással.

A gyerekvállalás szép dolog, de meg kell hagyni a döntést az adott párnak, hogy mikor, kivel, hányat és hogy miért.

Az emberek többsége azért szeretne gyereket, nem fog mindenki egyformán gondolkozni, és ez így jó. Az emberiség se hinném, hogy egyhamar kihalna :)

2013. dec. 11. 00:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!