Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan válhat belőlem buddhist...

Hogyan válhat belőlem buddhista? Hol találhatok tanítót? Vagy itt is úgy működnek a dolgok, mint pl. a katolikusoknál, hogy templomba járunk stb? Olyan elkezdheti gyakorolni a vallást, akinek korábban nem sok köze volt hozzá?

Figyelt kérdés
2013. aug. 20. 21:53
 1/8 anonim ***** válasza:

Sztem igazi buddhista akkor valhat belöled, ha eszerint elsz, nem foglalkozva azzal, hogy buddhistakat keress magad köre.

A szomszedunk buddhista, ök jarnak közben valahova, de nem rendszeresen, igy sztem nem elöiras naluk a rendszeresseg. Amikor elmennek egy ilyen összejövetel felere, szokatlan ruhakat vesznek fel. Pl. majdnem bokaig erö bö szoknya, barna alapon apro viragmintas azt hiszem, es hatalmas vallkendö. Maskor teljesen normalisan öltöznek. Allitolag a vallas tanitasa szerint elnek. A buddhista vallasnak allitolag rengeteg "al-faja" van, emiatt nem tiszta nekem, ök mihez igazodnak.

Kivülalloknak nem a hetköznapi öltözködesük vagy viselkedesük a feltünö, hanem a lakasuk. Mindenfele Buddha szobrok, egy oltar is van. A lakasban több helyen is, de az erkelyen es az udvarukon is egy ruhaszallitokötelhez hasonlo madzagon egymas mellett sok kicsi 3szög alaku "zaszlo" log, amin szimbolumok meg feliratok vannak, ez a legfeltünöbb. Ezek valami törveny-felenek a szövegei, mint pl. egyik vallasnal van a 7 (vagy mennyi) ereny. Nem tudom, h a buddhizmus miatt-e vagy mas okbol, de eleg termeszetközelien elnek. A lakasuk közepen van egy tüzhely, mivel elektromos gazon nem, hanem igazi tüzön fött-sütött etel a taplalo szerintük (sztem is, de nem vallasi okbol), es mikrot sem hasznalnak.

Sztem barki elkezdheti gyakorolni, miert ne? Az biztos egyszerübb, ha "hasonszörüeket" talalsz valahol, es ök majd eliranyitanak a gyülekezetükbe vagy valami iranymutatast adnak, mit valtoztass - mert ugye egyszerübb igazodni, idomulni masokhoz, mint magad megtalalni az utadat, ugye? :)

(Csak akkor egy csomo kerdes felmerülhet: akkor az a Te utad? Miert nem egy masik iranyzatot követsz, csak mert egy ebböl valoval talalkoztal?)

Tanitot sztem csak buddhista közössegekben talalsz, ha szükseget erzed. A neten probalkoznek a lakohelyemhez közel vmit keresni. Deen nem hiszem, h egy "közönseges" buddhistan elö mar tanito lehet, amit iskolaban tanulni lehet, inkabb az Indiai guruk meg ilyenek a tanitok, akik ennek szentelik az eletüket.

2013. aug. 20. 22:33
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszi! :)

Tudom, hogy mindenkinek magának kell meglelnie az utat, csak egyelőre nem tudom merre induljak, ehhez kéne némi segítség :D ... mind az életben a gyerekkor, megtanulod az alapokat biztonságos környeztben, és utána elindulsz megkeresni a saját utadat. Vagyis ez lenne a normális, más kérdés, hogy nem minden családnál van így :/.

2013. aug. 21. 06:44
 3/8 anonim ***** válasza:

Ha nem is biztos, h a vallasban talalod meg, sztem is erdemes mindent megvizsgalni, akar több buddhista iranyzatuval is felveheted a kapcsolatot, hogy megtalald az utadat. Sok sikert hozza!

Ketsegkivül nagyobb segitseg lenne, ha egy buddhista valaszolna. Sztem ird be a google-ba es talalni fogsz buddhista közössegeket! Aki keres, az elöbb-utobb talal. Amikor ideköltöztünk, a szomszedaink miatt jobban erdekelt a dolog, es ugy emlekszem, talaltam ilyen oldalt. Most beirtam, elsönek a Dharma Központ jött ki Bp-en, itt alul van egy emailcim (buddhistaegyhaz kukac gmail pont com), itt is körülnezhetsz, ill. sztem töle is megkerdezheted ugyanezt, ha nem kapsz itt jobb valaszt.

[link]

Itt alul a magyaro-i zen közössegekre kattinthatsz:

[link]

2013. aug. 21. 09:53
 4/8 anonim ***** válasza:

Szia! A Mantrát szerintem kerüld.

Én ezt a közösséget ajánlom: www.buddhizmus.hu

2013. aug. 21. 22:15
 5/8 A kérdező kommentje:

Köszi! :)

Te tagja vagy? Hogyan lehet csatlakozni, mármint elkezdeni járni foglalkozásokra, ilyemi?

2013. aug. 22. 17:06
 6/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Én igazából két közösséget tudok neked ajánlani, az egyik, amit írtam, a Buddhista Misszió. M.o. legrégibb közössége, ezért kellőképpen komolyan veszik a dolgukat. Igazából nem egyik-másik hagyományt követik, hanem egészében fogják meg a dolgokat, egészében próbálják a buddhizmust tanítani. Jelenleg szünetel, kb. szeptember közepén indul újra. Lesznek rendszeres heti tanítások, meditációk, szertartások, amint elkészült a programterv elérhető lesz honlapon.

A másik ilyen közösség, ami viszont a szakja vonalhoz tartozik, amit ajánlanék. Itt autentikus tanítóval találkozhatsz, Láma Kalszang 2006-óta itt tartózkodik. Ő sokáig szerzetes volt. ( www.szakja.hu) Jelenleg itt is "nyári szünet" van, de a programok fent vannak a honlapon.

(Aztán nem tudom, melyik érdekel inkább, mert ugye van még pl. a zen. Én elsősorban a tibeti buddhizmusban vagyok otthon.)

Természetesen olyanok is elkezdhetnek járni, akiknek korábban nem sok köze volt a buddhizmushoz, de azért ajánlatos olvasni pár könyvet a témában, hogy mégis legyen képed róla.

Egyébként hány éves vagy?:)

2013. aug. 23. 15:42
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséged :).

És milyen könyveket ajánlanál, amiből tájékozódhatnék?

20 éves vagyok.

2013. aug. 23. 17:22
 8/8 anonim ***** válasza:

Pár link:

[link]

[link]

[link] ->itt a buddhizmus alatt találsz sok mindent

itt vannak írásos, ill. audio tanítások is: (szakja) [link]

Könyvek:

Kalu Rinpocse: A tibeti buddhizmus alapjai(ez mondjuk Kagyü vonal)

Andrew Skilton: A buddhizmus rövid története

Németh Norbert: A buddhizmus eszméi

Ácsán Szumédhó: Csittavivéka; Így van ez

Buddha beszédei, Nemes nyolcrétű ösvény.

Plusz pl. a Dalai Láma budapesti tanításáról készült dvd felvétel, lehet azt is érdemes lenne megnézned.

2013. aug. 23. 18:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!