Az önmegtagadás összeegyeztethető az önmegvalósítással?
Ha jól tudom Jézus mondott olyat,hogy : Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg (ön)magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem. (Mk 8,34)
A mai világunk meg az önmegvalósítást helyezi előre.
Légy önmagad;kövesd ,valósítsd meg az álmaid;érd el a célod;légy aki vagy,aki szeretnél,stb...
Mert ez vezethet a boldog élethez, a "kiteljesedéshez"-hétköznapi értelemben.
Még a Maslow-féle piramis tetején is ez van :-)
Ezt össze lehet egyezetetni a jézusi önmegtagadással? Önfeladással,lemondással,stb...
Aki önmegvalósít,álmokat követ az nem járhat Jézus nyomában? Az nem keresztényi élet? A széles úton jár és nem a keskeny ösvényen?
Még dolgoznom kell a két fogalom meghatározásán.
Biztos elferdültek ezek is számomra és talán kifacsartan értelmezem.
Önmegtagadás alatt valami olyasmit értek,hogy nem igyekszünk olyasmit csinálni ami számunkra jó,előnyös hanem beérjük azzal amit kaptunk . Nem hajtunk és melózunk álmaink jól fizető munkahelyéért,nem igyekszünk sztárok lenni inkább szép csendben dolgozunk a közösségért.
Valami olyasmire gondolok,hogy számunkra nem tetsző dolgokkal foglalkozunk mondjuk, mert hasznosabb sem, mint a vágyainkat kielégíteni.
Nem tudom jól megfogalmazni, de látszik,hogy valami zavaros.
Ez kicsit ilyen beletörődő hozzáállás talán...
Az emberben mind a ket dolog ,cselekves megfigyelheto.
Lehet latni peldakat az eletben ,ki mire vitte ,es kozben mit tarthatott a szeme elott.
Talan erdemes megvizsgalni ,a biblia fenyeben kire[kikre] lehet beilleszteni a ket cselekvessorozatot.
Az onmegvalositas vagyakbol indul ki,valamit szeretnek elerni,es azon vagyok ,hogy igy vagy ugy elerjem.
satan szeretett volna neki nem jaro dicsoseget szerezni,es az onmegvalositas kuszobere lepett,folyton azon van,hogy elerje a celjat.
sajnos mindeggy milyen modon,ennek latszanak a hatasai.
Jezus is megtehette volna ,megsem tette meg ezt a lepest,helyette inkabb tanult az attyatol.
Nem vagyott arra,ami nem az ove.
Ez tortent kezdetekben.
Miutan megtortent a bunbeeses[satan elkezdte a vagyait elerni],kezbetben sikeres volt,ez tetszett neki.
Ugy gondolta barmit elerhet.
Majd idovel,Jezus lejott a foldre,helyrehozni satan munkait.
Tanitotta az embereknek,mit es hogyan kell megtenni,hogy elegedettek legyunk.
Tudta ,hogy bunosok vagyunk,es hajlunk arra amit,egy bukott test tesz.[tokeletlen].
Azt mondta aki felismeri a helyes utat,tagadja meg magat es allandoan kovesse ot.
Kettevalik a ket cselekves,az eggyik helyes,a masik helytelen.
A mai vilagunk azert helyezi elobbre az onmegvalositast,mert satant koveti,ugy ,hogy kozben nem is tudja ki a vezetojuk.
A tapasztalatok mutatjak[nagyobb szamban],miutan elertem e celomat mar nem tudom elvezni ,nincs benne oromom.
Penz,karrier,es vensegemre egyedul maradtam.[tisztelet a kivetelnek].
Jezus egyszeru volt megis tudott orulni mindennek.
Akik igyekeznek kovetni ot ,,sok karos dologtol kimelik meg magukat.
Aki onmegvalosit,sajat vagyait koveti[nehez helyes modon megtenni ,mert bunosok vagyunk].
A keresztenyi elet Jezus kovetese,ami onmegtagadassal jar,[tavol tartjuk magunkat a vilagtol es a csapdaitol.]
A szeles ut,es keskeny osveny igaz,elobbi halal,utobbi eletet jelent.
Szep napot.
Jézus nem önmegtagadást tanított, ellenkezőleg, Ő a saját isteni kilétünk elismerését szorgalmazta. Jézus feladatának tekintettem hogy felemelje az emberek tudatát oly magasra, hogy isteni kilétükre ébredjenek.
Az önmegtagadás amit Jézus tanított az az egóra, a személyiségre, egy árnyék kilétre vonatkozik, 'aki' az ember isteni kilétét bitorolja, nem az ember valódi lényére.
Az utolsó elötti én sem értem !
Szóval önmegvalósítani,célokat elérni,álmokat,vágyakat követni rossz útra visz?
Akkor hol fogunk boldogságot találni,mi motávljon. Nem igaz, hogy nem kell semmi hétköznapi,földi örömforrás,egy cél amiért érdemes dolgozni dolgoz?
Mondjuk ha az az álma valakinek,hogy Svédországban a zikeánál dolgozzon vagy az Usaban bölényt tenyészthessen és ezért kűzd,dolgozik,ez az álma akkor ő Isten szemében eltévedt? A széles úton jár?
Nem lehet ezk mellet valaki Krisztuskövető? Ha valaki antropolgus és Pápua-Új Guineán tanulmányozza a törzsi szokásokat akkor mellette már nem lehet igaz hívő?
Csak mert sikerül álmai munkáját elérnie?
De lehet,am a baj,hogy az emberek vilaga [jelenlegi],teljesen elszakadt Istentol,es szinte barmit tesz magaban bizik ,teljesen kizarja ebbol a teremtot.
Aki a keskeny uton jar ,a vilag szamara nem kedvelt ember,Jezus meg is mondta.
Ebben a vilagban,ezeket az almokat kovetve altalaban csalodas a vege.
"ember uralkodik emberen a maga karara"
Vannak pillanatnyi oromok es ez nagyon jo,szinte mindenkinek,amig ez a [kihasznalo]vilag tart ezen oromok,kissebb celok elerese,eredmenyez boldogsagot.
...az utolsó előtti vagyok...
...helyes dolog a benső indíttatást követni ,- ki mire hivatott- és lehetőleg nem másra hagyatkozni abban, mihez kezdjünk az életünkkel...ha hagyjuk, hogy más határozza meg, vagy netalán mi magunk akarunk pénzes szakmát, magáért a pénzért, akkor vagyunk téves úton...ám nagyon nehéz elkülöníteni hogy mikor melyik szól (a benső avagy az ego)ezért inkább figyelni a tapasztalatokra, és ha valami nem sikerül, akkor kewresni a más irányt, amelyet már majd siker koronáz (eképpen kereshetjük Isten akaratát- és ezért nem volt elég világos amit az előbbiekben írtam, noha leírtam azt jól, mégsem könnyen megérthető, és megmagyarázahtó dolgot kérdeztél ...erről szükséges elmélkedni,és majd kinyílik, ha hagyjuk...(nincsen egyértelmű, és az elvárásokhoz mért világos magyarázat, mert érnie kell benned (az ovasóban) a megértésnek...ám a kérdés nagyon-nagyon jó...már-már kifejezetten alkalmas szellemre utal az, ha valaki ilyen kérdést föl tud tenni, meg tudja fogalmazni, és a válasz is előbb -utóbb meg fog érkezni ...méghozzá belőled, ill. a szíveden keresztül súgják majd meg...:)én ehhez csak támpontokat adhatok, figyelned neked kell, és a választ is megtalálni önmagadban...és meg is fogod, ha már a kérdés megfogalmazódott...:)
"Aki önmegvalósít,álmokat követ az nem járhat Jézus nyomában? Az nem keresztényi élet? A széles úton jár és nem a keskeny ösvényen?"
Jézus is a saját álmait valósította meg...Bennem felmerül erre az egészre vonatkozóan egy fontos kérdés,hogy honnan tudja valaki,hogy ugyanaz az ő útja,mint Jézusé? Azért,mert mások ezt mondják neki? vagy tényleg saját szívéből,lelkéből,értelméből érzi így? Nagyon fontos az alapos önismeret.Én én vagyok.Te te vagy.Jézus Jézus.egy másik ember,sajátos érzelem,és élményvilággal,gondolatokkal.Jóllehet,javarészt nagyon okos,bölcs,szeretetteljes dolgokkal feltöltve.De bátorkodom hozzátenni,ő is csak azt tartotta helyesnek,amit ő maga helyesnek tartott.És nem vagyok benne biztos,hogy az ő önmegtagadását,lemondását nem értik-e félre sokan.Nem mindegy,hogy azért mondunk le valamiről,mert már nem tartjuk fontosnak(vagy eddig sem tartottuk)nem sok szerepet játszik az életünkben,ezért könnyedén félretesszük,vagy azért,mert valamilyen nyomás hatására azt érezzük,hogy nekünk azokról le kell mondanunk,azért,hogy....hogy jó emberek legyünk...elfogadjon minket az Isten...hohó! na és itt jön be a büntető,megvető Istenkép problémája.Azért probléma,mert ezt javarészt az egyházak találták ki megfélemlítési szándékból,tehát nem a tiszta szeretet forrásából jön.A megfelelési kényszerből tett cselekedetek nem szeretetből jönnek hanem félelemből,amit aztán hazugság követ.
Tehát a válaszom az,hogy legyünk magunkhoz őszinték.Ha úgy érezzük,tudunk hasonló utat járni,mint Jézus,akkor járjuk.De csak akkor tegyük,ha valóban azt érezzük,hogy a mi utunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!