Miért vagytok olyan biztosak isten létezésében?
@barnee:
"De ezek ellenére nem lehet kijelenteni teljes bizonyossággal, hogy márpedig Isten nem létezik, ahogy azt sem állítani itt senki véleményem szerint, hogy 100%, hogy földönkívüli élet nem létezik, pedig arra sincsenek egyértelmű, közvetlen bizonyítékok."
Ez nem ennyire egyszerű. Létezhetnek olyan istendefiníciók, amik
-cáfolhatatlanok és igazolhatatlanok. ---> Értelmetlen dolog foglalkozni velük.
-cáfolható és igazolhatatlan ----> Ilyen valójában ugye nincs, mert mondhatnám azt, hogy "az isten a zöld ég", de ez cáfolható és igazolhatatlan, ilyet senki nem mond, ez hülyeség.
-cáfolható és igazolatlan: ----> a megadott tulajdonságok az empirikusan érzékelt világgal nem állnak összhangban. ---> ezen istendefiníció istene nem létezik
A keresztény Isten szerintem egy cáfolt isten, mert a leírt tulajdonságai önellentmondásosak és az érzékelhető világgal is ellentétben állnak. De lehet olyan istendefiníciót kitalálni, amivel szemben az ember csak gyenge ateista álláspontot vehet fel megalapozottan.
A katolikusok amúgy érdekes álláspontot képviselnek az istenérvekkel szemben. Beszélnek "Isten nyomai"-ról, azt vallják, hogy Isten pusztán empirikusan nem megismerhető, de a ráció és a hit kapcsolatának bővebb mibenlétét nem igen fejtik ki soha. A "van is Istenérv, meg nem is" álláspontját figyeltem eddig meg náluk.
Szervusz
Azért vagyok biztos a létezésében, mert meggyőződtem róla, hogy létezik. Ha nemlétezne, mi most nem írhatnánk levelet egymásnak, mert a Zsoltárok 36:9 szerint, " Mert nálad van az élet forrása".
Ezen kívűl, "„Természetesen minden háznak van készítője, de aki mindent elkészített, Isten az.” (Héberek 3:4).
Ha be tudod bizonyítani azt, hogy a ház, amelyben élsz, csak úgy kinőtt a földből, senki nem tervezte, nem építette,...
Gondolj a világegyetemre, a fizikai törvényekre, a mágneses erőre... még sorolhatnám sokáig. Szerinted ez csak úgy magától?...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!