Miért vagytok olyan biztosak isten létezésében?
Szerintem Isten nem egy tudatos lény, inkább egy szerveződési elv a világegyetemben. Katolikusként nevelkedtem, bérmálkoztam, katolikus suliba jártam. Talán ezért fogadom el Istent és tagadom meg az Egyházat :D
Ezt csak azért mondtam, hogy elhigyjétek, hogy nem hasból beszélek: az egyház álláspontja is az, hogy Isten létében nem lehetsz "biztos". Mivel megbizonyosodni soha nem tudsz, ezért "hiszel" benne. Ha már látnád a saját szemeddel, akkor nem kéne "hinned", hiszen már "tudnád" :D
Kedves Jigsaw2.0!
Nagyon sok dolog van az életben, amire nincs racionális magyarázat. Egyébként léteznek un. "Istenérvek" híres tudósok tollából, de én most nem ezekkel szeretnék válaszolni (ha érdekel, itt elolvashatod: [link] )
Számomra Isten először 15 éves koromban nyilatkoztatta ki magát egyértelműen, ekkor kértem tőle imádságban, és válaszolt. Azóta naponta tapasztalom ezt a párbeszédet az életemben és nagyon sokszor megsegített egészen kézzelfoghatóan. Én úgy tapasztalom, hogy Isten minden embert keres, és aki válaszol, annak kinyilatkoztatja magát.
Üdv. Péter
barnee26-nak:
Én azért vagyok biztos benne, mert még nem láttam. Sokan azt mondják, hogy érzik. Tegyük fel, hogy valamit érzek, és arra ráfogom, hogy Isten. Az ugyanaz lesz, amit te érzel? Vagy csak ráfogtam valamire.
A teremtésből következtethető, hogy létezik.
Pusztán matematikailag valószínűbb, hogy a világunk keletkezése tudatosan volt irányítva. Túl sok véletlen kellett volna a másik verzióhoz.
Ez nem hit, nem filozófia, ez pontosan az a racionális érv amire te kíváncsi vagy (megelőlegezem, hogy nem kötekedésből tetted fel a kérdést, előre eldöntve magadban, hogy mit gondolsz igaznak). Persze a világ spontán létrejöttében is lehet hinni, hangsúlyozom HINNI, mert ahhoz kell a hit, hogy az ember két lehetőség közül a valószínűtlenebbet higgye el.
Megjegyzem ahhoz, hogy elfogadjuk valamiféle felsőbbrendű lény létezését, nem szükséges katolikusnak lenni. Még csak kereszténynek sem. Sőt egyik vallást sem kell elfogadni.
Szerintem a legtöbb ember aki hasonló kérdéseket tesz fel mint te, nem Isten létében kételkedik, hanem a köré épülő vallásokban.
"az ateizmust is felfoghatjuk egyfajta hitnek"
Az ateizmus a hit hiánya. Nem hit.
"Az ateizmus a hit hiánya. Nem hit."
Nézőpont kérdése. Ha valaminek a létezését elutasítod, akkor abban "hiszel", hogy nem létezik. Mivel továbbra sem lehet bizonyítani, vagy cáfolni isten(ek) létezését, ezért ez a kérdés a hit dolga marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!