Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha Jézus megváltotta az...

Ha Jézus megváltotta az emberiséget az eredendő bűntől, akkor miért mondják még mindig azt, hogy az ember eredendően bűnös?

Figyelt kérdés

Nem vagyok vallásos, de ezen elgondolkoztam a minap. Ha jól tudom, a Jézusban hívő ember elnyeri az örök életet - ergo az eredendő bűne, amit Ádámék "alkottak" a Paradicsomban, törölve van. Nyilván ez a hívőkre vonatkozik, de manapság akkor is azt mondják, hogy az ember eredendően bűnös, ha hívő keresztény. Most akkor ez hogy van? Hiába hisz mondjuk Béla Jézusban, akkor is bűnös? Vagy attól, hogy bűnös, még visszanyerheti az örök életet, amit Ádámék elcs_sztek?

[sorry a fogalmazásért, nem volt türelmem irodalmiabban fogalmazni, remélem, senki nem sértődik meg rajta]

2009. nov. 18. 18:44
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

*Jézus (bocs, csak kicsit fáradt vagyok...)

{Előző voltam.}

2010. júl. 30. 02:34
 12/17 anonim ***** válasza:
33%

Szia!

Én örülök, ha örülsz, hiszen a mosoly az öröm jele, ami pedig a lélek gyümölcse.

A bűn következménye a halál, mivel Isten nem élhet együtt a bűnnel, és ő adja az életet minden ember számára. Az eredendő bűn azért rossz kifejezés, mert Ádám és Éva bűne személyes bűn volt, amiért nekik kell vállalni a következményt, viszont hatással van minden utódjukra, mert mindenki bűnre való hajlammal születik. Ez azt jelenti, hogy sajnos könnyebben válasszuk a rosszat, mint a jót. Jézus halála a bűn következményének átvállalását jelenti, vagyis aki elfogadja az ő áldozatát hit által, azt Isten mentesíteni tudja a bűnei következményei alól, legyen az Ádám, vagy Éva, vagy bármelyik ember.

Üdv. Péter

2010. júl. 30. 07:01
 13/17 anonim ***** válasza:

Valóban, a mosoly az öröm jele. :)

Kösz, hogy így elmagyaráztad ezt a dolgot, azt hiszem, már kezdem kapizsgálni, miről is van szó!

Úgy látszik, te elég sokat tudsz a Bibliáról, illetve a vallásról/kereszténységről. Tényleg olyan, mintha hittérítő lennél... Nem sértésből mondom. :)

Egyébként én már beleolvastam a Bibliába, és az egyetlen dolog, ami zavaros számomra, az az, hogyha Isten csak Ádámot és Évát teremtette meg, akkor hogy "keletkezett" a többi ember? Mert ha az ő utódaik közösültek (bocs, amiért így fejezem ki magamat, jobb szó nem jutott az eszembe), akkor vérfertőzés történt...

Ui: Mégegyszer kösz a reakciót!

(02:34 vagyok.)

2010. júl. 30. 13:12
 14/17 anonim ***** válasza:
0%

Szia!

Természetes! Nos akkor a kérdésedre válaszolva:

A Biblia kezdetben látszólag egyáltalán nem tesz említést leánygyermekek születéséről, csupán közli, hogy "Kain ismerte az ő feleségét..." (1Móz 4,17). 1Móz 5,4-ben azonban már azt olvassuk, hogy "Ádám... nemzett fiakat és leányokat".

Annak az oka, hogy a Biblia alig tesz említést a lányokról, a korabeli társadalmi szemléletben és értékrendben keresendő, ami gyakorlatilag az egész Biblián végigvonul, és érezteti hatását. Ti. a férfiak társadalmi szerepét, jelentőségét és felelősségét többre értékeli. (Ez a jelenség nem is olyan régen még nálunk is ismert volt.)

A probléma másik oldala, amit említettél a vérfertőzés, azaz a vérszerinti testvérek házasságkötése, amelyből köztudottan nagy valószínűséggel fogyatékos utódok születése várható, ezért a mai polgári törvények tiltják is. Itt ismét a Biblia szemléletét kell figyelembe vennünk, amely gyökeresen eltér az általában uralkodó történelemszemlélettől. Az evolúciós felfogás szerint egy folyamatos fejlődés, felívelés jellemzi az emberiséget és annak történelmét, míg a Biblia ennek éppen az ellenkezőjéről, a szüntelen és egyre erősödő hanyatlásról beszél, amelynek kiindulópontja a kezdeti tökéletes állapot volt, és gyökere az erkölcsi hanyatlásban keresendő, de bizonyos vonatkozásokban az anyagi világra is kihat (l. pl. "Átkozott legyen a föld temiattad... Tövist és bogáncskórót teremjen tenéked..." 1Móz 3,17-18). Így azok a ma ismeretes rendellenességek, amelyek testvérházasság esetén az utódok genetikusan meghatározott megbetegedései hátterében meghúzódnak (a sérült DNS, amely a különböző örökletes tulajdonságok átörökítésért felelős molekulalánc), minden bizonnyal ismeretlenek voltak egy olyan világban, ahol "minden igen jó" volt, ill.amikor még éppen csak megindult a romlás folyamata a bűnesetet követő időkben. Hogy a Biblia üzenete ebben a vonatkozásban is mennyire valószerű, éppen az bizonyítja, hogy Mózes idejére - i. e. XV. sz., azaz kb. 2500 évvel a teremtés után később - már ugyanúgy megjelenik a testvérházasság tilalma, ahogyan az napjainkban is ismert (3Móz 18,6. 9). Ebből kitűnik, hogy a Biblia előtt sem ismeretlen a jelenség és az általa hordozott veszély, de arra is utal, hogy ez nem volt mindig így.

Üdv. Péter

2010. júl. 30. 16:20
 15/17 anonim ***** válasza:

Na igen. Azt elfelejtettem említeni, hogy Ádám utódainak csak úgy, a semmiből lett egy felesége. Valóban az lehet ennek az oka, hogy régebben nem becsülték annyira a lányokat/nőket, mint a fiúkat/férfiakat, azonban ha logikusan akarunk gondolkozni, csak azt a következtetést szűrhetjük le ebből, hogy a testvérek kerültek össze, hiszen Ádám és Éva volt a két első ember a Földön, akiket Isten teremtett. A többiek már a szaporodás eredményei, ők nem Isten "gyártmányai".

Azt hiszem, értem, amit mondassz, már csak az nem világos számomra, hogy akkor az eddig élt emberek hogyhogy nem voltak fogyatékosok...?

(Elnézést, ha esetleg olyanra kérdeztem rá, amire az előbb már adtál választ, ha esetleg így lenne, az azért van, mert hangos a TV a szobában!)

2010. júl. 30. 16:45
 16/17 anonim ***** válasza:
0%

Szia!

Igen a válaszomban kitértem a vérfertőzés kérdésére is, légyszi olvasd el alaposan és megérted.

Várom további kérdéseid...

Üdv. Péter

2010. júl. 30. 21:49
 17/17 anonim válasza:

Jézus csupán a szellemi megváltás lehetőségét tudta elhozni.

Eredetileg (Isten akarata szerint) az ember sose választotta volna, hogy eltérjen a Szeretet útjáról.

Ha nincs a Bűnbeesés, akkor nincs bűn, nincs gonoszság, nincs szükség se megváltásra, se egyházra, se vallásra, stb... Az ember természetes módon megtestesítené Isten szeretetét és teremtő erejét.

EZ az eredeti terv(!) nem valósult meg. Még.

Többek között ezért van szükség a Messiás Második Eljövetelére, és a Teljes Kinyilatkoztatásra, amit Jézus megígért, és amire az Istennel járó emberek készülnek.

2013. aug. 9. 10:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!