Régen a keresztények milyen elv alapján választották ki hogy ki a boszorkány?
@ Möbiusz:
"Valóban!Mert az ember feltételezi hogy senki nem olyan hülye hogy ezt komolyan vegye."
Túl optimista vagy. Azt hiszem, Einstein mondta, hogy két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi butaság, de az utóbbiban nem biztos...
"Legközelebb körültekintőbb leszek..."
Helyes. Amúgy is illik megjelölni a forrást, ha nem saját szöveget ír az ember. :)
@ 10.:
"Ennyire hülye azért nem vagyok. Ott van egy :) jel. (...)"
Akkor bocsi. A smiley-kat nem teljesen azonos jelentéssel használjuk. (Nekem a mosolygós szimplán kedvesen mosolygóst jelent, a :D a "röhögős" vicceset.)
Az xD talán tényleg megfelelőbb, bár az sem fejezi ki igazán, hogy az ember nem vesz komolyan valamit.
"De jól kifigurázzák a bizonyítási eljárást. XD"
Erősen túlozva, ami persze a paródiának lényeges eleme.
Mondjuk, nekem Monthyék amúgy is általában "túl erősek", de ez már egyéni ízlés kérdése.
Régebben láttam egy tanulmányt, amely a boszorkányság eszméjének kialakulásáról szólt.
Nagyjából azt mondta, hogy a 11- sz. ban Európa lakossága 80 millió körül volt, ami a keresztesháborúkkal és a keletről behurcolt pestisjárvánnyal 60 millióra csökkent egy évszázad alatt. Ez az időszak egyébként is több szempontból válságos volt, mindenhol nőtt a nyomor és a demográfiai válság ezt kiválóan jellemzi, hiszen egy évszázad alatt a népesség normális körülmények között 2,5-3, vagy egyenesen 4 szeresére is nőhet. Arról beszéltek, hogy a népességcsökkenéshez nagyban hozzájárult egy korabeli fogamzásgátló mód, ami igen elterjedt. A korabeli javasasszonyok, emberek, akik természetgyógyász módszerekkel gyógyították az embereket sok évezred tapasztalataira alapoztak és bizonyára volt a kevésbé hatékony eljárásaik mellett olyan is, ami igenis hatott.
Nemhiába ábrázolják a boszorkányt rotyogó üstök között, mindenféle gyógyfű és egyéb szer kíséretében. Persze a mai ábrázolásuk propagandisztikus célból való karikatúra, mert a valóságban egyszerű emberek voltak. A népességcsökkenés érdekében az egyház komoly harcot folytatott, de nem tudták hatékonyan betiltani a fogamzásgátló eljárást, ezért magukat a javasasszonyokat kiáltották ki boszorkánynak, hiszen a Biblia alapján találhattak ide vonatkozó szavakat, legalább is olyanokat, amiket így is értelmezhettek. Sajnos a boszorkánynak kikiáltott emberek sok más emberrel kapcsolatban voltak és az elharapódzó őrületet nehéz volt megállítani, saját lendülete vitte magával. A boszorkányüldözést természetesen hatalmas propaganda kísérte és ez mára már szinte teljesen elmosta a nyomokat, de a tanulmány szerzői közvetett bizonyítékokat soroltak fel.
Szerintem lehet benne valami igazság, legalább is valamilyen ehhez hasonló okra mindenképpen szükség volt, ami a boszorkányüldözést egyszerre csak kirobbantotta.
A szerencsétleneken, akiket brutálisan megégettek, sajnálkozhatunk, de az egyházat mégsem ítélhetjük el teljes mértékben, hiszen mindez történelem és ha nem így cselekedtek volna, akkor mi nem is élnénk.
Mindezt ateistaként mondom, a múlt az olyan, amilyen, messzemenő következtetéseket csak a jövőre vonatkozóan lehet levonni belőle, de elítélni nincs jogunk a történelmet.
Akad hiba a válaszomban, pl. nem a népességcsökkenés, hanem a népességnövekedés érdekében harcolt az egyház, elírtam, bocs.
A vége sem sikerült rendesen, inkább úgy fogalmaznék, hogy nincs értelme elítélni a történelmet, hiszen megváltoztatni úgy sem tudjuk. A fő feladatunk az, hogy megismerjük és tanuljunk belőle.
Elnézést, de úgy érzem, hogy a katasztrofális népességcsökkenést sem sikerült ábrázolnom, de ha belegondolunk, hogy Magyarország területe ekkor jóval nagyobb volt, benne volt jórészt a mai Szlovákia, Erdély, Szerbia és Horvátország is és lakossága nem érte el a két, három milliót sem, (egy korszakról beszélünk) megérthetjük, hogy húszmilliós népességcsökkenés azt eredményezte, hogy hatalmas területek néptelenedtek el, aminek a fő okait jeleztem, de ehhez a fogamzásgátlás is hozzájárult, illetve a helyzet javulásának az akadálya volt.
Amikor a javasasszonyok megégetéséhez hozzákezdtek, a felsőbb papságból sem volt mindenki tájékoztatva az igazi okokról és később, mivel az egyház vezetői kicserélődtek, még pápa is akadt olyan, aki komolyan vette a boszorkányságot, annyira titokban tartották az igazi okot és annyira lobogtatták a vallási érveket, hogy végül maguk is elhitték és sajnos hosszú időre volt szükség, hogy észhez térjenek az emberek és megjöjjön az eszük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!