Mik az eltérések vagy épp hasonlòságok a Bibliaban és a Kuranban?
Több az eltérés, mivel a Biblia a békét és a megbocsájtást próbálja hirdetni, a faji és társadalmi egyenlőségeket, a rászorulók. Az ateizmus üldözését nem követeli, sem a vallás erőszakos terjesztését. Az más téma, hogy ez csak elméletben van így.
A Korán viszont pont az ellenkezőjét: ha valaki hitetlen (gyaur) annak el kell választani a fejét a testétől, aki árt neked annak gyilkold le a családját (dzsihád), Allah igéjét erőszakos eszközökkel kell terjeszteni, a nőknek nincsenek jogai, a nemi erőszak és a pedofília nem bűn (sajnos egyes országokban ez ma is így van), és ha bombákkal a testeden legyilkolsz néhány ártatlant, akkor 72 szűzlány vár a túlvilágon, akikkel kedvedre erőszakoskodhatsz.
A közös az, hogy a homoszexualitás egyikben sem elfogadott, akárcsak a tudomány vagy a női egyenjogúság. Mindkettő ábrahámita vallás (az Iszlám is arra épül), bár a Bibliában a zsidók a felsőbbrendű, Yahwe által kiválasztott nép, a muszlimoknak pedig esküdt ellenségük a judaizmus. Egyeznek még a túlvilág témában is, hiszen mindkettőben van egy Paradicsom ahova a hithű kerül, és a Pokol, az örök tűz, ahova a "hitetlen" kerül (milyen kedvesek ezek az istenek; szeretlek, de ha nem hiszel bennem akkor örökké szenvedni fogsz).
Na meg abban is persze, hogy mindkettő egy fiktív történet, amit a buta tömegek manipulására használnak.
Azért arra kíváncsi lennék, hogy az első válaszoló tényleg olvasta e a Koránt, vagy csak azalapján ítél, amit egyes csoportok vallanak/művelnek...
Épp valamelyik nap beszélgettem el erről az egyik iszlám barátommal, aki szépen elmagyarázta a kérdésedre a választ. A Koránban nagyjából ugyanazok a történetek vannak leírva, amik a Bibliában, csak sokkal részletesebben, és a Bibliával ellentétben a Koránt sohasem változtatták vagy szerkesztették a történelem folyamán. Valójában nagyon hasonló a két vallás és a könyvek is, egyetlen nagy különbség van, ami a szentháromság. A Korán szerint egyetlen Isten van, nincs szentháromság, és szerintük a Bibliában is így van, hiszen Jézus maga is elmondja, hogy ő Istennek a fia, és nem egy "része".
A nőkkel való bánásmód, vagy épp a megcsonkításuk törzsi dolog, egy egy népcsoporton belüli hagyomány, ami nem a vallásból származik, ugyanis a Koránban nincsenek benne ezek a dolgok. Eredetileg a nőknek vannak jogai, akár el is válhatnak, ha a férjük nem törődik velük, vagy nem elégíti ki őket. Ha pedig valakinek több felesége van, ami nem lehet több 4-nél, akkor egyenlő mértékben kell törődnie mindegyikkel minden téren. Az, hogy szűzen kell házasodni, nem csak a nőkre, de a férfiakra is vonatkozik (persze manapság sokan megszegik ezt titokban, főleg, akik európába jönnek).
Most tervezem elolvasni, most csak azt közvetítettem, amit a barátom mondott nekem.
Biblia: www.biblia.hu (de más fordítások is vannak)
Korán: [link]
Az utóbbit még én sem olvastam végig, így nem tudnék felelőségteljes választ adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!