Miért hajlamosak a keresztényeket az ótestamentumi istenkép (haragvó, gyilkos, népeket leigázó, stb. ) alapján megítélni?
Több ismerősöm azzal jön, hogy a keresztény isten (mintha több isten létezne) haragvó, népirtó, stb. és csak a keresztények mondják Őt szerető Istennek.
Amikor megkérdeztem, hogy honnan veszik azokat a negatív jelzőket a keresztény istenképre, akkor az ótestamentumi résszel jönnek.
Mondtam nekik, hogy az a zsidóságnak a története.
A keresztény istenkép az, ami az Újtestamentumban található, az egyetemes és abban nincs Istentől indított öldöklés, sem olyan rész, ahol Isten népeket akarna kiírtani.
Erre általában inkább témát váltanak ahelyett, hogy választ adnának.
Tudom, hogy keresztényként sem szabad elvetni az Ótestamentumot, viszont az sem helyes, hogy egy egészen más alapján ítélnek meg valamit.
Továbbá itt, ezen az oldalon is több kérdésnél látok hasonló reakciókat, amikor a keresztény istenképre húzzák rá a zsidók istenképét (ószövetségit az ÚJszövetségre).
Kedves Kérdező.
ahogy valaki mondta már, egy és ugyan azon Istenről beszélünk, nincs két Isten.
A Héber iratokban azért tűnik "rossznak, vagy haragvónak" Isten, mert a messiási vérvonalat, tisztán kellett tartani, hogy minden ékes rendben történjen az elhatározást tekintve. ezért sokszor szükséges volt a más nemzetiségüket, vagy akár a saját népét is helyre billenteni, hogy ne hiúsítsa meg egyetlen ember, sem az elhatározását.
Az, hogy végül is Jézus sikeresen megszületett, és elvégezte a feladatát, már nem kellett ilyen dolgokhoz folyamodni, egyébként is jelenleg a türelmi időszakban élünk-.
Talán annyit, hogy akkor Jézust is lehetne ezzel vádolni, hiszen az akkori korban amikor angyalok végezték ki azokat akik ellenálltak Istennek,bizony ott volt Jézus még mint ítélet végre hajtó, és ez Armageddonkor sem lesz más kép, akkor most lehetne folytatni, hogy az Isten most is haragvó, bosszús. Csak még nem jött el az idő, még vár, mert több ítélet nap nem lesz.
s ki fogja az ítéletet végre hajtani?
Jézus.
Nos akkor lehet szidni őt is...:(
(Jelenések 19:15) 15 És szájából éles, hosszú kard jön ki, hogy azzal sújtson le a nemzetekre, és vasvesszővel fogja terelni őket. Ő tapossa a mindenható Isten dühödt haragjának borsajtóját is.
Katy Weaver
" egy és ugyan azon Istenről beszélünk, nincs két Isten. " Katy
Én hol írtam ennek ellenkezőjét, azt hogy két isten volna?
Vagy ezt mire utalva írtad?
Bocsáss meg kérdező, néha hajlamos vagyok egyszerre több embernek válaszolni és úgy látszik mint ha csak egynek szólna,
Ezért egy válaszomban csak az a rész vonatkozik a Te kérdésedre, ami érdekel a többi másoknak szól.
Bocsánat
Katy Weaver
"Több ismerősöm azzal jön, hogy a keresztény isten (mintha több isten létezne) haragvó, népirtó, stb. és csak a keresztények mondják Őt szerető Istennek."
Mert vannak ilyen keresztények(legalábbis magukat annak mondók)pl.gyilkolni,vagy másnak ártani rossz,de ha Isten teszi,az nem,mert annak oka van.Persze nem lehet az összes keresztényt ez alapján bekategorizálni,ez tény.
"Mondtam nekik, hogy az a zsidóságnak a története.
A keresztény istenkép az, ami az Újtestamentumban található, az egyetemes és abban nincs Istentől indított öldöklés, sem olyan rész, ahol Isten népeket akarna kiírtani."
Igen,ez érthető,elfogadható.
Én azt nem értem,hogy akkor miért vannak oda annyira az egész bibliával,hogy azt cáfolni nem lehet,az elejétől a végéig egy Istentől van,akit el kell fogadni.Miért? Ez az,amit én beszűkült gondolkodásnak nevezek.Ha valamivel nem értenek egyet,akkor mondják ki őszintén(ahogy te is tetted kérdező),hogy "Nekem Jézus az út,nekem nem szimpatikus az Ószövetség gyűlölködő,ítélkező Isten képe)Nem lehet önálló véleményt mondani,mert azt mondta az egyház,hogy nem lehet? Félnek a megrovó Istentől,aki nem tűri az ellentmondást?
Ez azért lehetséges, mert sokan nem értik miért volt olyan az élet és a törvények, most miért változott.
De ha a történetbe belemélyednének látnák, hogy szükséges volt Istennek a helyre igazító munkálatok érdekében némely drasztikus lépéseket tenni.
Miközben az igaz imádatot is igyekeznie kellett fenntartatni, és a a próféciákat is a helyes mederben egyengetni, a beteljesülése felé.
az ember hajlamos ellenkezőleg menni Isten szándékának, ezért muszáj volt retorziót alkalmazni, hogy figyeljenek már oda...
Ha Te a gyermekedtől kérsz valamit, és Ő rendszeresen ígéretet tesz arra hogy úgy lesz, aztán sorozatosan ellent akar tenni neked, nyilván Te sem hagyod rá, hogy a szándékod meghiusuljon.
Katy Weaver
"Ha Te a gyermekedtől kérsz valamit, és Ő rendszeresen ígéretet tesz arra hogy úgy lesz, aztán sorozatosan ellent akar tenni neked, nyilván Te sem hagyod rá, hogy a szándékod meghiusuljon."
Igen, vannak jobb belátásra ösztökélő módszerek, a Biblia szerint:
- elégetem tűzoszloppal
- elnyeletem a Földdel
- halálra köveztetem
és még lehetne írni az egyéb nyalánkságokat.
Hiába vagy felháborodva, ezeket a büntetéseket jogosan kapták.Nem majd Isten fog az emberek előtt letérdelve könyörögni, legyenek jók már végre, és fogadjanak szót.
s egyébként is azok lettek kivégezve akikre jogos volt a halál büntetés.Persze ehhez meg kellene érteni Isten oldaláról is a dolgokat.
Mert az ember olyan "ártatlan" , csak az Isten az az nagyon "rossz"...
Lennél a helyébe, akkor más kép látnád az eseményeket.
azt ne felejtsd el, Ő magasabb szintről látja ezeket amíg Te korlátozva vagy ebben, és ne ítélkezz olyasmiben amiről nem tudsz minden részletet.
Katy Weaver
„és ne ítélkezz olyasmiben amiről nem tudsz minden részletet”
utána meg:
„ezeket a büntetéseket jogosan kapták”
Akkor most mi van az ítélkezéssel?
„s egyébként is azok lettek kivégezve akikre jogos volt a halál büntetés”
Persze, füstölőzésért teljesen jogos az emberek tűzoszloppal elégetése.
Tűzoszlop, meg füstölőzés...
Ez mi?
Nem értem hogy jönnek ezek ide.
Isten soha nem égetett senkit el, vagy meg.
A büntetés, az azonnali halál, Isten nem alkalmaz tüzes kínzásokat, soha eszébe nem jutna.
Katy Weaver
Kepano Junior:
Úgy látom nagyon szereted ezeket a szlengeket,
KW
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!