Vallás volt előbb, vagy erkölcs?
Figyelt kérdés
2013. okt. 28. 23:47
1/7 anonim válasza:
Definiálni kellene mindkettő jelentését.
Ádám és Évának vallása vagy erkölcse volt?
2/7 Vree válasza:
Sosem fogom megérteni, hogy mi köze egymáshoz a kettőnek - de úgy feél lehetne tenni a kérdést, hogy mi volt előbb, vallás vagy minden más. És a válasz valószínűleg az lenne, hogy vallás előbb volt mint hogy minden más különvált volna, akár csak a filozófia is. Persze más kérdés, hogy mit értünk vallás alatt, például a szervezett egyház nélküli különféle hagyományok minek számítanak. Ilyen értelemben előbb volt erkölcs...Szerintem.
3/7 Mirk válasza:
Szerintem erkölcs. Mivel az erkölcs alapja tulajdonképpen egy egyszerű jó/rossz, szabad/nem szabad kérdés. A nem magányos életmódú élőlények társadalmaiban is kivétel nélkül vannak szabályok. Ki ehet előbb, ki vadászik, ki őrködik stb.
A vallás és a hiedelmek kreálása magasabb intelligenciát feltételez, ezért szerintem ez jelent meg később.
4/7 anonim válasza:
Egyébként nem a vallás adja az erkölcsöt. Szerintem sem.
5/7 anonim válasza:
Hammurapi törvényei a Biblia előtt évezredekkel íródtak, és tiltották a gyilkosságot, lopást, nemi erőszakot, testi fenyítést. Az emberi erkölcs már az első inteligens ember óta jelen van, a vallás meg az első társadalom óta, és a kettőnek semmi köze egymáshoz.
6/7 anonim válasza:
Erkölcse már az állatoknak is van, bizonyos szint fölött.
Az erkölcs sokkal régebbi az emberi közösségekben is, mint a vallás.
7/7 anonim válasza:
Erkölcs. És kellet egy erőszakos, agymosó intézmény, ami képes azt fenntartani. Ez lett a vallás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!