Isten neve Jehova? (bőv. Lent)
Az, hogy Istennek nincs neve, az nem lefokozás és becstelenítés, hanem pontosan ellenkezőleg: felmagasztalás, mert csak Ő az egyetlen, akinek nincs neve, mert nem adhatott neki senki. Max Ő nevezveti el saját magát valahogy, amit meg is tett, ha már Mózes annyira akarta.
Viszont ahogyan megnevezte magát, a YHVH, az nem egy név, hanem egy körülírás, ami tökéletesen igaz rá.
YHVH vagy YHWV vagy sokféleképpen lehet írni, ami
HAYAH HUW HAWAH
YAH HUW WAH
YAHUWAH
de ugyanezt jelenti a
HAYAH ASHER HAYAH is,
VAGYOK AKI VAGYOK
Ezt nem úgy kell érteni, hogy vagyok, aki vagyok, oszt jónapot, ne kérdezgesd, kedves Mózes.
Én vagyok az, aki öröktől fogva van és mindig is lesz, én vagyok csak az Örökkévaló.
Ráadásul az vagyok, aki voltam és mindig is ugyanaz leszek, mert egyedül csak én vagyok az, aki nem változik, mindig ugyanaz, az Örökkévaló.
Én vagyok aki él, a többi "isten" nem él, én vagyok az egyedüli Isten.
Én vagyok a kezdet és a vég, az alfa és az omega, mivel mindig is voltam és mindig is leszek és közben nem változom meg soha.
Vagyis ebben a három szóban minden fontos isteni ismertetőjegyét összefoglalta Mózesnek, így írta köröl neki magát. Ha már egyszer Mózes a nevét kérdezte, akkor lealacsonyodott a Mózes emberi szintjére és összefoglalta neki három szóban, hogy hogyan nevezheti, ha akarja.
Mint ahogy Jézus alakjában is lealacsonyodott az emberhez és meg is halt érte.
Kedves elöttem komentáló
azt írod, ha valakinek elveszik a nevét az felmagasztaló...hát nem tudom ha neked elvennék a nevedet és csak "ez a nö, vagy ez a férfi" megjelölésed volna a többi emberek között, akiknek a neve megmaradna a tiédtöl ellentétben, ez neked felmagasztaló érzés lenne?
No és ha valaki más döntene afelöl, hogy a te neved fontos vagy nem fontos...mit éreznél?
Milyen jogon vehetjük el mi kis gyarló emberek a Mindenható Isten jogát, hogy a nagy neve ismertté válljon az egész földön?
Tudod mit ír a Jelenések 22:18,19 verse? Azt írja, hogy aki hozzátesz, vagy elvesz a Bibliában megírottakhoz, annak a neve ki lesz törülve az élet könyvéböl.....
Kérlek tudnád komentálni a Zsoltárok 83:19
"Hogy megtudják, hogy te, kinek neve Jehova egymagad vagy felséges Isten az egész földön".
Csak azért, hogy félreértés ne essék, a Károli Gáspár fordításból idéztem, amit gyermekkoromban kaptam még.
persze hogy nem.
az istennek nincs e világi neve, mi csak megnevezzük valami úton. az eredeti megnevezés a jhlve név kiejtés szerint,
írás szerint jahve
Kedves kérdezö, már csak ennyit:
írod, hogy rosz érzésed van ha kiejted Jehova nevét.
Ez azért is lehet, hogy /bocsáss meg a kifejezésért/ nem ismered Jehova Istent.
Ha szétnézel magad körül a természetben, figyeled az állatokat, a csodás vadregényes tájakat, a tengerpartot, naplementét, éjszaka a csillagokat, szereted embertársaidat, figyeled a gyermekek pajkosságát....és ha tudatosítod, hogy mindezt Jehova teremtette... Ö az alkotója a világmindenségnek, az Ö fia Jézus Krisztus, akit elküldött értünk, hogy megváltson minket az öröklött büntöl és haláltól. Ha meggyözödsz róla, hogy egy szeretö , irgalmas Isten, aki mindig készen áll meghallgatni imáinkat....akkor kezdjük megszeretni Jehovát, és hálásnak lenni azért amit alkotott, és amit nemsokára a jövöben fog megtenni értünk.
Én szeretem olvasni az Újvilág fordítást, /Jehova tanúi adták ki/... egy nagyon pontos, becsületes jól érthetö fordítás.
De amikor megtudtam, hogy tényleg Jehova az igaz Isten, és még Jézus Krisztus a Fia is azt akarja, hogy egyedül az Atyát Jehovát imádjuk, akkor még nem volt meg magyar nyelven az Újvilág fordítás. A családommal és sok-sok ismerösömmel együtt pontosan a Károly Gáspárt forditást használtuk......
Itt az Úr neve: [link]
Nem lehet kiejteni pontosan, mert magánhangzók nincsenek benne. De azért a Jahve és a Jehova név áll a legközelebb a helyes kiejtéshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!