Miért mondja Jézus, hogy tagadjuk meg a szüleinket, testvérünket?
Nem kell megtagadnod. Csak a bűnt és az önzést! Hiába szeretsz valakit, nem szabad miatta gonosznak lenned, hanem inkább meg kell menteni őt is. Jézus elképzelésében a családba nem vér alapján lehet bekerülni. A tanítvánok az ő családja.
Jézus megmondta, hogy Isten miatt sok családtag gyűlölni fogja a másikat. Tehát kényszeríthetnek rossz dolgokra. Amit követni helytelen volna...
"Ha valaki én hozzám jő, és meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom."
Károli ezt így fordította, de inkább így lenne helyes:
Ha valaki hozzám jön, és nem szeret jobban engem, mint az atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét (életét) is, nem lehet az én tanítványom.
Az igazság nem csak egy fogalom, hanem egy személy maga Krisztus, és jobban kell ragaszkodnunk az igazsághoz ha egy olyan helyzetbe kerülünk amikor döntenünk kell...
Kedves Kérdező
– Milyen értelemben ’gyűlölik’ Krisztus követői a rokonaikat? A Bibliában a „gyűlöl” szó azt is jelentheti, hogy valaki kevésbé szeret egy személyt vagy egy tárgyat (1Móz 29:30, 31). A keresztények abban az értelemben ’gyűlölik’ a rokonaikat, hogy kevésbé szeretik őket, mint Jézust (Máté 10:37).
Jézus nyilvánvalóan nem azt értette ezen, hogy a követőinek szó szerint kell gyűlölniük családjuk tagjait, hiszen azt parancsolta az embereknek, hogy még ellenségeiket is szeressék (Máté 5:44). Jézus itt inkább arra gondolt, hogy követőinek kevésbé kell szeretniük a családtagokat, mint Istent. (Vö. Máté 6:24.) Ezzel az értelemmel összhangban a Biblia azt mondja, hogy Jákób ’gyűlölte’ Leát, és szerette Rákhelt, ami azt jelentette, hogy Leát nem szerette annyira, mint annak húgát, Rákhelt (1Mózes 29:30–32, Izr. Magyar Irodalmi Társulat fordítása). Jézus azt mondta, hogy még saját „lelkünket”, azaz életünket is gyűlölnünk kell, vagyis kevésbé kell szeretnünk azt, mint Jehovát!
Vegyük azt is figyelembe, hogy Jézus szerint egy tanítványnak „még a saját lelkét” vagy életét is gyűlölnie kell. Ezen Jézus megint csak azt érti, hogy az igazi tanítványnak még a saját életénél is jobban kell szeretnie őt. Jézus ezzel hangsúlyozza ki, hogy az ő tanítványává lenni súlyos felelősséget jelent. Ez nem olyan valami, amire gondos mérlegelés nélkül lehet vállalkozni.
Hiszen az imádat teljes szívűséget kíván, nem félszívűséget.
Katy Weaver
Szia!
Az ember hamis énje, egója a szokásokból, öröklött, tanult viselkedésformákból, szokásokból épül fel. Ha mindezt sikerül levetköznöd, eljutsz önmagadhoz, Krisztus identításodhoz.
Lukács Evangyélioma 14. rész:
"26. Ha valaki én hozzám jő, és meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, NEM LEHET AZ ÉN TANÍTVÁNYOM."
Ez az Ádámi, eredendő bűnt hordozó, bűnre hajlamos természet megtagadását elváró mondat.
Összefüggéseiben nézve a bibliát kiderül, hogy a szüleinktől örökölt hiábavaló természettől meg lettünk váltva.
Ez a fentebb említett Istent szeresd legjobban-t is magában foglalja, de kifejezi azt is, hogy megváltozik az értékrend.
Szülői tekintély, hagyományok, szülői, családi, akár nemzeti és vallási hagyományokat is felöl kell bírálni, és ha Isten követését akadályozza, akkor a kapcsolatokat is meg kell szakítani.
Ezekhez Istenszellemének vezetése kell, mint ahogy Jézus azt is mondja, hogy megosztást hozni jött a családba, meg azt is, hogy megbékélést, és atyák fiak újra közel hozását.
Példabeszédekben is van, hogy ne felelj meg a bolondnak az ő bolondsága szerint, utána meg mindjárt, hogy felelj meg neki az ő bolondsága szerint.
Jézus is dobta az anyját, mind tekintélyt, mint felnőtt férfit, nem befolyásolta többé, de a kereszten pl gondoskodott az ellátásról, mikor Jánosra bízta (asszem).
Istenben járva új kapcsolatrendszer kell létrejöjjön, mert új értékrend szerint kell rendezni a dolgokat.
Mint a számítógép böngészőjében, ha részletes fájllistában nézed a könyvtár tartalmát. Név szerinti sorrend helyett rákatt a dátum szerintire pl.
Ez van újjásuzületéskor is.
Isten szerint újrarendezed a fontossági sorrendet az életedben.
Vannak barátok, akiknek repülniük kell, és vannak, akik maradnak, vannak újak... stb. ilyesmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!