Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kiszolgáltatják a keresztséget...

Kiszolgáltatják a keresztséget felnőttként a r. katolikus egyházban úgy, ha nem tudok mindent 100%-ban elfogadni az egyház tanításaiból, de mégis ez az, amit az összes közül magaménak érzek, és ott kívánom felvenni a keresztséget?

Figyelt kérdés

Amiket nem tudnék betartani, mert nem hiszem, hogy ez üdvözítene, van bűn volna:

Pl. elhagynám a Rózsafüzér imádságot és kizárólag személyes imádságot mondanék, ahogyan az belülről jön.

Évente max. egyszer mennék gyónni, de ez sem biztos.

Valahogy nem tudom azt elfogadni, hogy papnak kellene gyónni. Jézus adja a feloldozást, HA őszintén megbánom a bűneimet és azt nevén is nevezem akár imádságban.

Ilyen esetben is felvehetem a római katolikus keresztséget?

Római katolikusoktól kérdezem.

2013. okt. 19. 23:24
 1/7 A kérdező kommentje:

Mielőtt bárki azt kérdezné, hogy miért akarok olyan közösséghez tartozni, amivel nem tudok 100% azonosulni, azoknak ezt felelem:

A földön, mivel nem vagyunk tökéletesek és az emberi közösségek sem azok, így nem találnék olyan közösséget, ahol mindent el tudnék fogadni, és minden "tökéletes" volna.

Ugyanakkor, tanulmányozás után arra jutottam, hogy a r. katolikus felekezet az, ami a legközelebb áll hozzám.

2013. okt. 19. 23:27
 2/7 anonim ***** válasza:
igen
2013. okt. 19. 23:29
 3/7 anonim ***** válasza:

Hát igazság szerint felnőtt keresztségnél elég komoly hittant kell tanulni, illetve látnia kell a papnak, hogy tényleg szeretnéd felvenni.

Ha a szentgyónást nem fogadod el, az már elég gáz, hiszen ez a katolikus hit alapja, a szentgyónás és szentáldozás, ettől katolikus egy katolikus. A rózsafüzér is nagyon fontos, de az nem kötelező, de a gyónás az igenis az, szóval ha te ezt kijelented a papnak hogy nem fogadod el a gyónást, akkor sztem nem keresztel meg....

2013. okt. 20. 00:11
 4/7 anonim ***** válasza:

Szerintem nyugodtan menj el a felnőtt katekézisre, ott pont az ilyen kérdésekre válaszolnak. A keresztséget nem egyik napról a másikra veszed fel amúgy sem, hanem előtte "hittanra" kell járni, csak ezt a hittant felnőtt korban már katekézisnek hívják. Aztán utána még mindig van lehetőséged eldönteni, hogy meg akarsz-e keresztelkedni vagy sem. A katekézis segít abban, hogy jobban megismerd a katolikus hitet.

Amúgy a rózsafüzér nem kötelező, csak egy módja az imádságnak. A katolikus vallás szerint a személyes imádság is ugyanolyan hasznos, mint a kötött.

A gyónással kapcsolatban igazad van: Jézus adja a feloldozást! Viszont mivel a gyónás egy szentség, és minden szentség lényege az is, hogy a közösséggel összekapcsoljon. Ez alól a gyónás sem kivétel és itt jön képbe a pap. Azért kell a pap, mert ő képviseli az Egyházat, mint a közösséget, ahová vissza szeretnél térni. De hidd el, igazából nem neki gyónsz, hanem Istennek. Ezen kívül van egy praktikus oldala is, mert a gyónás során a hívő komolyan elhatározza a változás szándékát, és a pap tanácsokkal is ellát, hogy sikerüljön. Egy jó papot nem a bűnöd érdekli, hanem az a jó szándék, ami benned van.

2013. okt. 20. 08:32
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!

A legfontosabb, ami miatt írtam a kérdést (ami miatt szerintem sem keresztelne meg), az a gyónás.

Viszont így, ahogy a 4-es válaszoló összefoglalta, hogy a Pap az Egyház képviselője, és valójában Jézus/Isten az, aki megbocsát, nem a pap személye.

Továbbá még egy kérdés:

a 4. válasz alapján kérdezem - Egy igazi, nem elnagyolt, rutinszerű gyónásra kell gondolni, hanem egy jó pap esetén ez betudható "életvezetésnek" is szellemi, lelki és gyakorlati (tanács) értelemben is?

Mert így már egészen másabb a helyzet, pozitív irányba tolódva! :)

2013. okt. 20. 08:57
 6/7 anonim ***** válasza:

Persze! Az a legjobb, ha találsz lelkivezetőt.

Calcuttai Teréz anya nem volt egy kimondott léha, bűnös életű nő, de élete végéig gyóntatójával levelezett. Persze, jól hangzik, hogy "Jézus bocsát meg, Ővele beszélem meg",(sokszor elmarad ez a beszélgetés, de akkor is jól hangzik mások felé) de valami miatt pl Teréz anya fontosnak találta lelki fejlődése érdekében ezeket a gyóntatójával való beszélgetéseket:!:)

2013. okt. 20. 15:03
 7/7 anonim ***** válasza:
A hittanon majd rendbe fogják tenni nálad a gyónást. Ha pedig mégsem, akkor felejtsd el a katolikus egyházat, és keress egy szimpatikus gyülekezetet.
2013. okt. 20. 21:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!