Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Római Katolikus Egyház...

A Római Katolikus Egyház mivel tudja alátámasztani/magyarázni az alábbi hagyományok érvényességét, azt, hogy a Bibliával összeegyeztethetők?

Figyelt kérdés

Konkrétan az alábbi hagyományok érdekelnek:

1) Mária-kultusz: ha jól értelmezem, ők Mária és a szentek közbenjárását is kérik imáikban. De a Bibliában le van írva, hogy Isten és ember között egyetlen közbenjáró van: Jézus Krisztus.

2) Rózsafüzér: a Bibliában az olvasható, hogy van egy mintaima, ami a Mi Atyánk..., és azon kívül kedvesebb Istennek a saját szavunkkal elmondott, őszinte ima.

3) Szentgyónás: szükséges, hogy papnak gyónjuk meg a bűneinket, hogy bocsánatot nyerjünk. De a bűnöket csakis Isten/Jézus képes megbocsájtani, nem?! Akkor miért adnak Jézus mellé még egy közvetítőt?

4) Pápa: Mi szükség van a Pápára? Ő is "csak" egy másik közbenjáró az Isten és ember között...

Az utóbbi időben a Római Katolikus egyházi hagyományokat tanulmányozom, mert érdekel, személyesebb, mint a többi történeti egyház. Viszont nem találtam eddig olyan részt a Bibliában, ami a fent említetteket alátámasztaná.

Mindenkit arra kérnék, hogy ne kezdjék el "mocskolni" az egyházat, embereit, stb. Mert a kérdésem célja az ismeretszerzés, hogy a Katolikus közösség és tagjai hogyan támasztják ezt alá.

2013. okt. 1. 16:47
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Nem az a baj, hogy vannak hagyományok és szokások. De ne tegyük már kötelezővé. A tartalom meg ne haljon meg az üres és okkult rituálékban.
2013. okt. 1. 17:06
 2/13 A kérdező kommentje:

"Nem az a baj, hogy vannak hagyományok és szokások. De ne tegyük már kötelezővé. A tartalom meg ne haljon meg az üres és okkult rituálékban."

Akkor magával a hagyománnyal, annak gyakorlatával semmi gond nincs, amíg az az egyén választása, hogy követi-e azt a részt vagy sem?

A rituálé szerintem csak akkor üresedik ki, ha azt az egyén "csak tudjam már le" hozzáállással, azt megértés nélkül végzi, nem? Tehát a rituáléval sincs gond, ha az egyén megérti annak mélységét és belülről jövő, őszinte hozzáállással végzi/vesz benne részt?

2013. okt. 1. 17:13
 3/13 acelsziv ***** válasza:

Nézd... Valamivel meg kell magyarázni a papok szerepét nem?

Nem semmiért nevezik a népet NYÁJnak. Az ilyen rituálék és kötelező szövegek alkotják a karám léceit.

2013. okt. 1. 17:49
 4/13 anonim ***** válasza:

Szia!

Első ízben hangsúlyoznám, hogy szerintem, amennyiben hiteles képet szeretnél kapni a római katolikus egyházról, ne ezen az oldalon kezdj el tudakozódni, mert egyrészt olyan eredményeket kapsz majd, mint az enyém előtt érkezett válaszok, másrészt, az oldalon hozzászóló katolikus emberek igen-igen nagy többsége szerintem minimális szinten járatos a teológiában. Egy hiteles paptól sokkal többet tudhatnál meg.

Másodszor leszögezem, hogy az én válaszaim sem pótolják egy pap válaszait, mert én sem vagyok teológiában igen túlzottan jártas, gyermekkoromban ismerkedés-szinten tanulmányoztuk a Bibliát, tanultam némi egyháztörténelmet, és erkölcstant is, de az ismeretek kevéssé maradtak meg bennem, lévén, hogy nagyon fiatal voltam, a hitem pedig belenyugvás a szüleim rendszerébe. Mióta kicsit érettebb lettem, megtértem, és most már valószínűleg többre emlékeznék, mivel a keresés, a belső feszítő erő a hitem megismerésére gyakran bennem van. Viszont dogmatikát csak jövőre tanulok majd. Mindenesetre megkísérelem a választ a kérdéseidre, de ezeket a körülményeket vedd figyelembe az olvasásukkor.

1) Szerintem nagyon fontos a közbenjáró ima, és Mária közbenjárása az én szememben hasonlatos ahhoz, mint ha megkérem egy kedves barátomat, hogy imádkozzon értem.

Ehhez kapcsolatosan ezt a Bibliai idézetet tudnám felhozni: "Mindenekelőtt arra kérlek, végezzetek imát, könyörgést, esedezést és hálaadást minden emberért, a királyokért és az összes elöljárókért, hogy békés, nyugodt életet élhessünk, szentségben és tisztességben. Ez jó és kedves üdvözítő Istenünk szemében,..."

2) Úgy gondolom, hogy a Miatyánk egy nagyon fontos ima. Sajnos nem terjed odáig az ismeretem, hogy hogyan alakult ki a Rózsafüzér, de ez mindenképpen érdekes lenne ebből a szempontból vizsgálva. Szerintem talán funkcióbeli eltérés van a két imádság között, nehezen tudom elmondani, de a Miatyánk, úgy érzem, "nem arra lett kitalálva", hogy többször ismételgessük, hanem hogy minden nap elmondjuk. A Rózsafüzérben elmondott Üdvözlégy kicsit rövidebb, és ezáltal talán nagyobb monotonitást is ad, ami lehetővé teszi, hogy az ember egészen elmerüljön az imában, és csak Istent figyelje, reflektáljon egy-egy szóra, mint ahogy személyes élményemből tudnám idézni, hogy a végén már csak a "legyen meg a te akaratod" kapta a hangsúlyt az ima szövegéből, csak ezen elmélkedtem, mialatt a szöveget mondtam. Úgy gondolom, a kötött imádságok nagyon is fontosak, mivel a hit útjának elején és végén is nagy szerepet töltenek be. A frissen megtért ember valószínűleg szeretne Istenre időt szánni, de az első imák után, amikor csak úgy kiszakad az emberből minden, valószínűleg hamarabb elfogynak a szavai, mint az idő, amit Istennek kívánt áldozni. (Szerintem fontos, hogy előre kitűzzük, mennyi időt áldozunk Istenre, és ne csak akkor és annyit imádkozzunk, amikor és amennyit még jólesik.) Ilyenkor fontosak a kötött imák, mert amikor már nincs több szavunk, mégis segítenek abban, hogy a szívünk továbbra is Isten felé legyen nyitva, és ne terelje el a figyelmünket semmilyen más gondolat. Illetve később az ember elér egy olyan szakaszba, amikor már nem arra szomjazik, hogy meséljen Istennek, és öntse magából a szavakat, hiszen folyamatosan tudatában van annak, hogy Isten mindig vele van, minden erejét ő adja, egyetlen vágya csak, hogy Istennél időzhessen. Erre szintén jó a kötött ima.

3) Szentgyónás: nagyon hosszú leszek, így inkább majd linkelek a végén az Egyházi tanításról, és csak személyes tapasztalatot írok, mégpedig annyit, hogy ezzel régebben én is nagyon hadi lábon álltam. Csak egyszerűen nem tartottam fontosnak. A megtérésem után viszont letettem az egyik bűnömet, egy függőséget. Akkor kezdtem el kicsit tudatosabban figyelni Istenre, törődni a hitemmel, és nagyon sok keresgélés után jöttem rá, hogy az űr, ami még mindig kissé jelen van bennem, a Szentgyónás hiánya. Hihetetlenül nehéz a bűneinkről egy másik embernek beszélni. Emlékeztet arra, hogy mennyire apró, jelentéktelen az ember Istenhez képest. És megszűnt az űr, amikor meggyóntam.

4) Pápa: főleg praktikus okai vannak a pápaságnak szerintem. Példának okáért igazán nehéz a közeledés a protestáns egyházak illetve a katolikus egyház között, mivel ha a pápa aláír valamit, azt az egész egyház aláírta. Ha egy református püspök aláír valamit, akkor azt egy református püspök írta alá. Az, hogy az egyháznak egy adott világi vezetője van az egységet szolgálja.

Bocsánat, hosszú lett, és talán nem teljesen kielégítő, de ajánlom neked ezeket az oldalakat, talán kicsit tartalmasabb válaszra lelsz:

[link]

[link]

2013. okt. 1. 19:01
 5/13 anonim ***** válasza:
53%
semmivel, mivel ezek a dolgok nincsenek benne a Bibliában, mint ahogy a purgatórium se, a bűnbocsátó cédula se, és még sok minden
2013. okt. 1. 19:22
 6/13 anonim ***** válasza:
56%

Pápa: amikor Jézus azt mondja, hogy erre a sziklára építem házamat, vagy amikor azt mondja neki, hogy legeltesd juhaimat.

Gyónás: az oldás és a kötés hatalma.

Mária-kultusz: Szűz Mária megszülte Jézust, és ezért hálásak lehetünk. Emellett ő az egyetlen bűntelen szent.

2013. okt. 1. 19:39
 7/13 anonim ***** válasza:

[link]

Itt minden kérdésedre megtalálod a választ. Ajánlom figyelmedbe az "Antikatolikus állítások" menüpontot.

2013. okt. 1. 23:52
 8/13 anonim ***** válasza:
42%

1. Nincs rá magyarázat. Mária nem maradt szűz, írja a Biblia is, mégis betegesen vonzódnak a katolikusok ehhez a téveszméhez. Pedig csak a Bibliát kellene olvasni, az a mérvadó. Az a válaszoló is egy ködben él, aki szerint mi, akik látjuk a katolikus egyház hazugságait, azok nem jártasak a teológiában, pedig pont ezért fordultunk szembe ezekkel, mert mi legalább elolvastuk a Bibliát és értjük is, nem pedig egy jöttment papocska szavára hagyatkozunk.

2. A Miatyánk egy minta, hogy így kell imádkozni. Ebben benne van az imádat, a hála, a kérés és a megbocsátás, de a saját szavas imát Isten jobban szereti

3. A gyónásnak, mint bűnbánatnak fontos szerepe van, hisz csak így kaphatunk megbocsátást. De Isten felé és nem ember felé kötelező.

4. Arra a téveszmére épül a pápaság, hogy Jézus a Péter általi kőszikla-hitre építette az egyházát, nem Péterre. Bár amint látjuk, a katolikusok szeretik az ember-kultuszt. Azok a hívők, akik ezt elhiszik, azok is vétkesek, mivel a Biblia tartalmazza a szükséges információkat s ezért tudja átvágni a híveit a katolikus egyház, mert azok nem olvassák.

Még valami: egymásért kell imádkozni, ez is le van írva. Élő az élőért. Mária halott, max a lelke van fenn a mennyben, nem más és ott már nem látja a világot. Jézus példázata is mutatja, hogy onnan fentről egy halott ember lelke már nem tud mit tenni.

Én maradtam a Biblia igazságánál ebben a kommentben. Ha bárki kísértés érez arra, hogy a szokott módon gyalázzon ebben a Biblia (mint Isten szava) kontra katolikus egyház vitában, az bibliai érvekkel tegye.

2013. okt. 2. 07:44
 9/13 KZitus ***** válasza:

Elnézést kedves kérdező

Egyik hozzászólótól kérdezném: mivel bibliai összehasonlítást kért a kérdező, hol van a Bibliában ""Antikatolikus állítások" menüpontot."?

Ez a menüpont nagyon érdekelne engem is, mert a katolikus szóval sem találkoztam soha Isten Szavában.

Előre is köszönöm.

2013. okt. 19. 12:20
 10/13 A kérdező kommentje:

KZitus!

Ez már fanatikusság, amit csinálsz.

Mennyi olyan dolog van, amit magad is elfogadsz, használsz, mondasz, DE nincs benne a Bibliában!

Gondolj már bele, hogy amikor a Biblia keletkezett, még a gyülekezeteket a helyről, ahol találhatók voltak, nevezték el....

Am a katolikus jelentése: egyetemes.

Tehát mindenkire vonatkozó.

Tudomásom szerint Jézus maga adta parancsba, hogy hirdetni kell az örömhírt MINDENKI számára, vagyis egyetemesen. :)

Ebben a formában mit szólsz hozzá?

2013. okt. 19. 17:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!