Nem megkeresztelt ember részt vehet Szentmisén, illetve bemehet templomba? Mert hallottam olyanról, hogy azok, akik nincsenek megkeresztelve, csak a templom előterébe jöhetnek be. Ez valóban így van?
Katolikus vallású vagyok, rendszeresen járok templomba és nem rég ismerkedtem meg barátommal, aki nincs megkeresztelve, és most úgy döntött, szeretne eljönni velem a templomba Szentmisére.
De nem vagyok ezzel tisztában, hogy bejöhet-e velem, és mivel ez komoly dolog, nem szeretnék "játszani" vele!
SZERETNÉM HA VALÓBAN SEGÍTŐ SZÁNDÉKÚ VÁLASZOK ÉRKEZNÉNEK! Köszönöm
Természetesen bemehetnek, misére is mehetnek, tudod, hogy szól a mondás, "az Úr háza mindenki előtt nyitva áll". Meg szerinted elkérik a keresztleveledet majd? :)
Középkorban volt csak szokás, hogy pl. leprások és terhes nők nem mehettek be, csak kívülről figyelhették (terhes nők azért, mert a magzat még kereszteletlen), de ez mostanra nyilván megszűnt.
Gondolj bele, sok templomot turisták is látogatnak, bár nem szentmise idején, és ha normálisan, tiszteletteljesen, kulturáltan viselkednek, senki ki nem küldi őket. Mondjuk misén is bementem, igaz csak a külső részben templomba (turistaként), szépen csendben félrehúzódva figyeltem, ennyi.
Ücsörögtem is templomban, pl. amikor várni kellett valakire és kinn elég baljós alakok mozogtak, senkit nem zavartam, senki meg nem kérdezte, ugyan meg vagyok-e keresztelve.
Egy keresztény ismerősöm amikor megtudta, hogy beücsörgök néha templomokba, lecseszett, hogy mit keresek én ott, mikor nem is vagyok hívő, de rajta kívül más negatív véleménnyel még nem találkoztam. (Megjegyzem, meg vagyok keresztelve, de nem vagyok vallásos, viszont szépnek tartom a templomokat).
Én sem vagyok megkeresztelve, és voltam már református és katolikus esküvőn is, sőt egyszer egy katolikus nagymisével egybekötött esküvőn is (vagy valami ilyesmi, nem értek hozzá).
Simán bementem, még azt se nézte senki, hogy nem szórakoztam a szentelt vizükkel befelé menet, nem énekeltem a zsoltárokat, stb.
Még egy ilyen kérdés és csonkig lerágom a kezem...
Nem taralak ostobának, nem azért. Csak az Istenképed miatt.
Mindig nagy öröm, ha egy addig nem vallásgyakorló ember önszántából betér a szentmisére :)
Kereszteletlenek is bemehetnek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!