Mit jelent az, hogy "bibliai alapelvek"?
Olvastam, hogy azok szerint kell élnünk.
De hogyan válnak javunkra a bibliai alapelvek?
Például: Szeresd felebarátodat, mint magadat!
Nem okozol kárt másnak, nem bántasz meg másokat, stb. Úgy válnak javunkra, hogy mások is viszonozzák, ha normálisan viselkedünk velük.
"Olvastam, hogy azok szerint kell élnünk."
Hol olvastad?
Itt:
"Mit nevezünk alapelvnek? A magyar nyelv értelmező szótára így határozza meg az „alapelv” szót: „olyan, önmagában világos, kétségbevonhatatlan tétel . . . , amelyből további tételek vezethetők le . . . ; alapigazság.” A Biblia alapos tanulmányozása során kiderül, hogy égi Atyánk alapvető irányelvekről gondoskodik, melyek számtalan élethelyzetben alkalmazhatók. Jehova ezáltal az örök jólétünket tartja szem előtt. Ez összhangban van azzal, amit a bölcs Salamon király írt: „Hallgasd, fiam, és vedd be az én beszédimet; így sokasulnak meg néked a te életednek esztendei. Bölcseségnek útára tanítottalak téged, vezettelek téged az igazságnak ösvényin” (Példabeszédek 4:10, 11)"
Köszönöm a kérdésedet. Nemrégen találtam meg a választ. Ezért most leírom.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Szia Zitus!
Minden felekezet azt nevezi alapelvnek, amit a Bibliából kiemel és saját részére alaptanításként beemel.
Az én meggyőződésem szerint pl. bibliai alapelv a Tízparancsolat. Ahogya Jézus megfogalmazza a gazdag ifjúnak, aki így fordult hozzá: "Jó mester, mi jót cselekedjem, hogy örök életet nyerjek? Ő pedig monda néki: Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak egy, az Isten. Ha pedig be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat. Monda néki: Melyeket? Jézus pedig monda: Ezeket: Ne ölj; ne paráználkodjál; ne lopj; hamis tanubizonyságot ne tégy; Tiszteld atyádat és anyádat; és: Szeresd felebarátodat, mint temagadat." (Mt. 19:16-19).
De tisztában vagyok vele, hogy pl. ti nem tartjátok ezt alapelvnek, mert szerintetek ez a zsidóknak adatott az Ószövetségben...
Üdv. Péter
Kedves Péter!
Nem azért nem tartjuk alapelvnek amit írtál, mert a zsidóknak szólt, hanem azért, mert ez törvény. A törvények mögött alapelveket keresünk.
A törvény: Ne keveredj rossz társaságba! Az alapelv: Jó erkölcsöt megrontanak gonosz társaságok. A törvény és a parancs konkrét esetre és dologra vonatkozik, be nem tartása büntetést von maga után, az alapelv pedig bármilyen esetben megelőzi a helytelenséget.
Az alapelveket nem lehet kiemelni és beemelni, mert mindegyik vonatkozik mindenkire. Itt nincs szó felekezetekről. A Biblia nem felekezeteknek íródott.
Tisztelettel:
Gusev
Kedves Gusev!
Már bocs de ez csak játék a szavakkal. Az Isten törvénye - amit a saját ujjával írt a kőtáblára - alapelveket tartalmaz. Ezek a törvények: alapelvek, amelyek pontosan ugyanúgy megelőzik a helytelenséget. Ha nincsenek más istenek, ha nem csinálsz bálványokat, ha nem használod Isten nevét hiába, ha megtartod a szombatot, ha tiszteled a szüleidet, nem ölsz, nem paráználkodsz, nem lopsz, nem hazudsz, és nem kívánod a másét, akkor megelőzöd a helytelenséget. Ezek mindegyike vonatkozik mindenkire amióta az Isten megteremtette az embert. Persze össze lehet foglalni egy mondatban: szeresd istent és szeresd embertársaid. Vagy egy szóban: szeress. Ez az alapelv.
Üdv. Péter
Kedves Péter
"Már bocs de ez csak játék a szavakkal. Az Isten törvénye - amit a saját ujjával írt a kőtáblára - alapelveket tartalmaz." - Úgy tűnik ez a mondat ellent mond saját magának.
)Bocsáss meg, nem szeretnék vitatkozni, tiszteletben tartom a nézetedet) Miért gondolom ezt? Mert te magad írod, amivel én is egyetértek, hogy a kőtáblán Isten törvénye volt fölírva. Tehát ha törvény, akkor az nem alapelv. Azokat be kellett tartani, az ember (zsidó) élete függött tőle.
A Isteni törvény változik, de az alapelvei soha.
"Ha nincsenek más istenek, ha nem csinálsz bálványokat, ha nem használod Isten nevét hiába, ha megtartod a szombatot, ha tiszteled a szüleidet, nem ölsz, nem paráználkodsz, nem lopsz, nem hazudsz, és nem kívánod a másét, akkor megelőzöd a helytelenséget. " - ezzel is egyetértek. De ugye nem gondolod, hogy ez elég a megmentésünkhöz, örök élet elnyeréséhez?
" szeress. Ez az alapelv."- mármint Istent és felebarátodat Ez nem alapelv. Ez Krisztus törvénye .
Üdvözlettel: Zita
Kedves Zita!
Isten törvénye soha nem változik, mert alapelvekre épül. Istennél "nincs változás, vagy változásnak árnyéka."
Krisztus törvénye is alapelv!
Meggyőződésem, ha valaki maradéktalanul képes lenne teljesíteni a Tízparancsolat törvényeit - ahogy Jézus tette - akkor az elég lenne az örök élet elnyeréséhez, de ahogyan Krisztus rávilágított a gazdag ifjúval történt beszélgetésében: "embereknél ez elehetetlen, Istennel azonban minden lehetséges."
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!