A kor szelleme vagy a bibliai alapelvek formálják-e meg gondolkodásunkat?
A bibliai alapelvek mindig a kor szelleméhez idomultak. Mindig a kornak megfelelően értelmezték a Bibliát.
Anno teljesen elfogadott volt, hogy Jézus és a szeretet nevében máglyán égettek meg valakit. Ma meg a keresztények nagy többsége elítélné ugyanezt. Pedig a Biblia ugyanaz maradt! ;)
Ergo a bibliai alapelvek nem határoznak meg semmit. Ami oda le van írva (és közérthető is), azon tanítások alapvető emberi felfogást tükröznek. Nem bibliai találmány sem a "Ne ölj", sem pedig a többi törvény a tízparancsolatból. Ugyanez megvolt korábban is, máshol is.
A bibliai alapelvek sosem idomultak a kor szelleméhez. Sosem változtak meg. Az emberek próbálták odaidomítani a gondolkodásukhoz. A máglyán égetést sem nézte jó szemmel senki, legfeljebb a vallásvezetők és az általuk feltüzelt,megvakított hívek. .
Idézet a Bibliából jól mutatja hogy hogy is van ez:
"Éppen ezért továbbra is fedd őket szigorúsággal, hogy egészségesek legyenek a hitben, nem fordítva figyelmet ...az igazságtól elforduló emberek parancsolataira. Nyilvánosan kijelentik, hogy ismerik Istent, de a cselekedeteikkel megtagadják őt, mert utálatosak és engedetlenek, és semmiféle jó cselekedetre nem alkalmasak." Titusz 1:13-16
Tehát mindazok akik az általad említett helytelen dolgokat elkövették, nem a Biblia lapjain lettek jóváhagyva, s sosem lesznek.
Szerintem jó emberként lenne jó élni.
Van egy dal, ez a refrénje:
"Igyekezz úgy érezni, gondolkodni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél" - egy megzenésített vers, nem tudom, ki a szerző, de szerintem sokaknak lehetne ez a jelszava, és ha valaki már így él, abból nagy baj nem lehet.
Szerintem te tetted fel az alábbi kérdést is, kedves kérdező:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__1..
Ha így van, ugyanazt tudom neked mondani, mint ott. Ha újfent hittéríteni akarsz, és elmagyarázni a gonosz, bűnös ateista embereknek, hogy csak és kizárólag a Biblia mond igazat, a mai világ egyértelműen rossz, mert az emberek elfordultak Istentől, és fel akarod hívni az embereket arra, hogy kövesség Isten igéjét, akkor ezt megteheted, de akkor sem értem, miért kérdés formájában teszed. Ha egyszer te mindent tudsz, miért kérdezel?
Az emberségességhez. Ez már csak azért is külön jó, mert vallástól függetlenül élhet vele mindenki, és legalábbis a nem-elvakult, nem-elborult emberek esetében még kultúráktól függetlenül is nagyjából hasonló megfontolásokból áll össze az emberségesség fogalma: segítsük egymást, fogjunk össze, támogassuk egymást, ne gáncsoskodjunk, beszéljük meg a dolgokat, egyezzünk meg, kössünk olyan kompromisszumokat, amikkel mindenki jól jár, stb.
Szerintem ez teljesen evidens (kéne legyen) mindenki számára, aki egy kis értelemmel is rendelkezik, és még nem fertőzte meg az elméjét senki semmilyen idiotizmussal.
Gyakran látom itt is azt a hívők által rendszeresen propagált tézist, miszerint a Biblia és a vallás azért különösen fontos, mert mára nagyjából az maradt az egyetlen szilárd erkölcsi támasza az embernek... Hát nem, lásd feljebb. Minimális racionalitással, ha egy kicsit is belegondol bárki a dolgokba, könnyen rájöhet magától is mindarra, amit fent vázoltam. Akinek pedig nincs meg hozzá az értelme, azt a vallás sem fogja jobbá tenni, maximum elhülyíteni (belőlük lesznek az általad is elítélt mágián égetők és modern megfelelőik).
Tévedsz kedves kérdező ... Már ha tényleg kérdezni akarsz, és nem hittéríteni!
Bizony annak idején elfogadott volt a máglyán elégetés, mégha manapság ezt szeretik is tagadni. Érdemes lenne nem csak a Bibliát forgatnod, hanem néhány történelmi témájú irományt is (lehetőleg olyat, amit nem vallási indíttatásból írt valaki). Sok okos dolgot tudhatnál meg a múlt emberéről.
A Biblia értelmezése az évezredek folyamán - ahogy olvtársunk is írta - alakult szépen a korhoz.
Ha már csak azt vesszük alapul, hogy az összes írásból emberek kiválogatták ki, hogy melyek kerüljenek bele a Bibliába, és melyek legyenek örökre félretéve (ezeket nevezik manapság apokrif iratoknak). Szóval nem Isten, hanem ember döntötte el, hogy mely írások a szentek, és mely írások nem.
Utána jött a többi változás, ami érintette a különböző Bibliaértelmezéseket, stb. (Zsinatok, ilyesmi.)
Hogy mást ne is említsek, a katolikusok cölibátusa sem a Biblia alapján hozott törvény volt, hanem az egyház hatalmának (birtokainak) szétforgácsolódását kívánták vele megakadályozni.
Beszélhetnék Prohászka Ottokárról (akit még manapság is viszonylag sokan tisztelnek a katolikusok közül), a maga idejében pedig egyfajta iránymutató volt. Manapság azért ahhoz képest sokat változott ám a megítélése - holott azért nincs egy évszázada sem, hogy élt. Akkoriban a katolikusok 99%-a (ha nem több) tisztelte őt, és követte a tanait, gondolatait. Manapság még a katolikusok egy része is úgy gondolja, hogy Prohászka egy antiszemita volt. ... És nem véletlenül gondolják ezt róla. Ugyanis tényleg az volt!
A katolikus egyház (de több más felekezet is) különböző hatalmaknak való behódolása is a leírtakat tükrözi. Behódolt (sőt, próbálta irányítani) a korabeli dinasztiákat, abszolút hatalmakat, majd ugyanígy csontig nyalt a fasiszta hatalmaknak is (Mussolini, Hitler, Franco, stb.) Sőt, annak ellenére, hogy a kommunista rezsimek elviekben üldözték őket, mégis igen szépen és jól átvészelték azt a 40 (néha több) évet. Ott is sokan voltak közülük, akik behódoltak és megalkudtak az aktuális hatalomnak. (Ha nem tették volna, akkor tényleg lehet, hogy kiírtották volna őket. De ők inkább alkalmazkodtak, mintsem a tanításaikhoz hűen cselekedjenek. Így a Bibliát is kicsit máshogy értelmezték akkoriban.)
De vehetném alapul a 30 éves háborút, meg az előtte lévő vallásháborúkat is. Protestánsok és katolikusok írtották egymást óriási lelkesedéssel, holott voltaképpen ugyanaz a Biblia volt a kezükben. (Olvass el erről az időszakról pár történelmi könyvet, de akár regényt is. Ezt fogod látni benne.) És ott bizony nagyon sok ember gondolta úgy, hogy a másik félnek a pokolban/máglyán a helye!
És így a Biblia mindenkori értelmezése is szépen változott...
Az alapkérdésre válaszolva:
Szerintem a kor szelleméhez kellene alakulni, hiszen - mint írod is - az változik. És változás nélkül nincs élet. Egyetlen dolog van, ami örök, és az a változás.
Ha valami megáll a változásban, akkor kimúlik, eltűnik, kipusztul. Ez a természet rendje.
Sajnálom hogy felbőszít téged hogy más megtudja mutatni az érem másik oldalát is. Én térítgetni akarok? Sosem teszem. Csak arra irányítom a figyelmet hogy a Bibliát évszázadokon át hamis színben tüntették fel főleg azok akik hamisan,hazug módon azt állították hogy a benne levőket tanítják. A Biblia mélyen elítélte őket,s teszi ezt a mai napig is. S akik pártolták a máglyán égetést ne gondold hogy nem tudták hogy a Biblia lapjain Isten nem ítélte el őket. Jelentősen az általad említett időszaktól i.e. 6.században is ismert volt hogy embereket égettek meg: "Ezenkívül felépítették Baál magaslatait, amelyek a Hinnom fiának völgyében vannak, hogy fiaikat és leányaikat átvigyék a tűzön Moloknak, amit nem parancsoltam nekik, és fel sem ötlött szívemben, hogy ezt az utálatosságot cselekedjék." Mondta Isten.
Elfogadott volt a máglyán égetés? Ja persze, akit vittek égetni, kifejezetten kérte ezt. Meg a családja is. Akkor is biztos emberek tömegeinek nem tetszett ...
Kérésednek megfelelően egy kis történelem:
A SÖTÉT tárgyalóterem egyik oldalán áll a magasztos, tiszteletet keltő bírói pad. Az elnöknek középen van a helye, és ezt egy sötét ruhából készült díszmennyezet borítja, amely fölött egy nagy fakereszt van, s ez uralja az egész helyiséget. Előtte áll a vádlottak padja.
Gyakran így jellemezték a kegyetlen katolikus inkvizíció bíróságait. A szerencsétlen vádlott ellen hozott borzasztó vád az „eretnekség” volt, mely szó a kínvallatás és a máglyahalál képét idézi az elmébe. Az inkvizíció (mely szó a latin inquiro igéből ered, s a jelentése: ’kutat valami után’) egy különleges egyházi törvényszék volt, és azért állították fel, hogy kiirtsák az eretnekséget, amely azt foglalta magában, hogy felfogásbeli vagy tanításbeli dolgok nem voltak összhangban a római katolikus tanításokkal.
NEM A BIBLIA lapjaival nem volt összhangban,a RÓMAI KATOLIKUS tanításokkal. És ez nem ugyanaz.
Az inkvizíció a vádlottnak semmilyen igazságszolgáltatást sem biztosított.. A vád tanúinak (besúgók) nevét titokban tartották, a védőügyvéd pedig — amikor volt ilyen — a szégyenbélyeget és állásának elvesztését kockáztatta, ha a feltételezett eretneket sikeresen megvédte. Ennek következtében, ahogyan azt az Enciclopedia Cattolica elismeri, „a vádlott valójában védtelen volt. Az ügyvéd ezek után csupán azt tanácsolhatta a bűnösnek, hogy tegyen "vallomást" !”
Tehát akadt védőügyvéd aki helytelenítette az ítéletet...tehát mégsem volt az olyan elfogadott.
..."Az eretnekek büntetőítéletét és kivégzését elnapolták, hogy így egy évben kétszer vagy többször is számos elítéltet egyszerre tudjanak kivégezni szörnyű látványosságként. Hosszú eretnekkörmenetet mutattak be azok előtt a nézelődők előtt, akik a rémület és a szadista elragadtatás vegyes érzéseivel vettek részt az eseményen."
Nem éppen tapsoltak a kivégzettek felett ezek szerint.Akkor mégsem volt elfogadott.
Mivel az inkvizíció halálra ítélte azokat, akik hitük alapjául egyedül „a Szentírásban kifejezésre juttatott Isten szavát” fogadták el, ez világosan megmutatta, hogy a katolikus egyház nem úgy tekinti a Szent Bibliát, mint egyedüli ihletett forrást. Nem meglepő hát, hogy sok egyházi tanítás nem az Írásokon, hanem az egyház hagyományán alapszik.
-így nem csodálom hogy az értelmezés a korhoz alakult...azért mert alakította a vallás. Akinek ez nem tetszett,égjen. Attól még a BIBLIA NEM változott,csak a helytelen értelmezés. Csak egyféle igazság létezik benne.Nem változott.Megírásától napjainkig sem.
Amit írtál abban újat nem olvastam,ezért nem kezdtem történelmi könyveket keresni hogy az említett dolgoknak utánanézzek.
"ugyanaz a Biblia volt a kezükben"-sajnos csak a kezükben volt,de szavai nem voltak a szívükbe írva. Isten helyeselt szolgáira ezt írja a Biblia:": törvényemet bensőjükbe helyezem, és a szívükbe írom. Én Istenükké leszek, ők pedig népemmé lesznek" Mi lenne ez a törvény? "Szeresd felebarátodat,mint magadat." "Én pedig azt mondom nektek, akik figyeltek, hogy szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket, áldjátok azokat, akik átkoznak benneteket, imádkozzatok azokért, akik bántanak titeket."
Példáid említve akkor sem a katolikusok,sem a protestánsok nem Isten szolgáiként szolgáltak.
Ellentétben a kor szellemével a bibliai tanácsok mindig megállják a helyüket immár kétezer éve. Nem változott benne semmi- "kimúlik,eltűnik,kipusztul"? Távolról sem s azok akik alkalmazzák,javukra fordítják a benne foglaltakat. Intő példaként állnak előttünk a régi korok szellemének maradványai! A történelem lapjain, hogy hogyan járhatunk ha nem a bibliai alapelvek formálják a gondolkodásunkat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!