Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Honnan jön Isten öreg, szakáll...

Honnan jön Isten öreg, szakállas ábrázolási módja?

Figyelt kérdés

2013. szept. 17. 09:45
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
45%
A neméből. Atyaisten.
2013. szept. 17. 09:51
 2/17 anonim ***** válasza:
Művészi elképzelés...szerintem.
2013. szept. 17. 09:54
 3/17 anonim ***** válasza:
10%
Van női is. Te most csak a zsidókeresztényiszlám istenről beszélsz. Rajta kívül van még ezer.
2013. szept. 17. 09:55
 4/17 anonim ***** válasza:

Egy hibás értelmezésből adódóan:

Dn 7,9 Nézém, míg királyi székek tétetének, és az öreg korú leüle, ruhája hófehér, és fejének haja, mint a tiszta gyapjú; széke tüzes láng, ennek kerekei égő tűz;

Dn 7,13 Látám éjszakai látásokban, és ímé az égnek felhőiben mint valami emberfia jőve; és méne az öreg korúhoz, és eleibe vivék őt.

2013. szept. 17. 10:08
 5/17 anonim ***** válasza:
97%

Az emberi társadalom mindig is férfiközpontú volt, tehát logikusan férfinek állítják be (többisten hitnél a főisten mindig férfi, pl Zeusz, Odin). A szakáll és az öregség pedig szerintem a bölcsességre az "időtlenségre" utalhat. Főleg a művészi ábrázolásban jelenik így meg egyébként.

Személy szerint én egy "nemtelen" Istent tudok elképzelni hisz miért is lenne férfi vagy nő? Szerintem egy "szellemi lény".

2013. szept. 17. 10:56
 6/17 anonim ***** válasza:
41%

Nem volt mindig férfközpontú. Az eredeti isten akit a zsidók átvettek isten-istennő páros volt

During the monarchy, Yahweh, Baal, Astarte, and the sun, moon, and stars were considered deities in IsraeL

Forrás:

The Early History of God: Yahweh and the Other Deities in Ancient Israel

szerző: Mark S. Smith

Wm. B. Eerdmans Publishing, 2002 - 243 oldal

2013. szept. 17. 11:03
 7/17 titak ***** válasza:

Jelenések k.1:10-14

-Lélekben valék ott az Úrnak napján, és hallék hátam megett nagy szót, mint egy trombitáét,

-Amely ezt mondja vala: Én vagyok az Alfa és az Omega, az Első és Utolsó; ...

-Megfordulék azért, hogy lássam a szót, amely velem beszéle; megfordulván pedig, láték hét arany gyertyatartót;

-És a hét gyertyatartó között hasonlót az ember Fiához, bokáig érő ruhába öltözve, és mellénél aranyövvel körülövezve.

-Az ő feje pedig és a haja fehér vala, mint a fehér gyapjú, mint a hó; és a szemei olyanok, mint a tűzláng;

2013. szept. 17. 11:32
 8/17 anonim ***** válasza:
Az ószövetség tiltotta a szakáll levágását.
2013. szept. 17. 12:17
 9/17 anonim ***** válasza:
0%

"Az emberi társadalom mindig is férfiközpontú volt, tehát logikusan férfinek állítják be."

Tévedsz az őskorban nőközpontú társadalmak voltak. Lásd termékenység istennők.

2013. szept. 17. 17:37
 10/17 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

Ez nem Isten ábrázolása, hanem az Istenkép hozzáigazítása a patriarchális társadalomhoz.

2013. szept. 17. 20:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!