Honnan jön Isten öreg, szakállas ábrázolási módja?
Egy hibás értelmezésből adódóan:
Dn 7,9 Nézém, míg királyi székek tétetének, és az öreg korú leüle, ruhája hófehér, és fejének haja, mint a tiszta gyapjú; széke tüzes láng, ennek kerekei égő tűz;
Dn 7,13 Látám éjszakai látásokban, és ímé az égnek felhőiben mint valami emberfia jőve; és méne az öreg korúhoz, és eleibe vivék őt.
Az emberi társadalom mindig is férfiközpontú volt, tehát logikusan férfinek állítják be (többisten hitnél a főisten mindig férfi, pl Zeusz, Odin). A szakáll és az öregség pedig szerintem a bölcsességre az "időtlenségre" utalhat. Főleg a művészi ábrázolásban jelenik így meg egyébként.
Személy szerint én egy "nemtelen" Istent tudok elképzelni hisz miért is lenne férfi vagy nő? Szerintem egy "szellemi lény".
Nem volt mindig férfközpontú. Az eredeti isten akit a zsidók átvettek isten-istennő páros volt
During the monarchy, Yahweh, Baal, Astarte, and the sun, moon, and stars were considered deities in IsraeL
Forrás:
The Early History of God: Yahweh and the Other Deities in Ancient Israel
szerző: Mark S. Smith
Wm. B. Eerdmans Publishing, 2002 - 243 oldal
Jelenések k.1:10-14
-Lélekben valék ott az Úrnak napján, és hallék hátam megett nagy szót, mint egy trombitáét,
-Amely ezt mondja vala: Én vagyok az Alfa és az Omega, az Első és Utolsó; ...
-Megfordulék azért, hogy lássam a szót, amely velem beszéle; megfordulván pedig, láték hét arany gyertyatartót;
-És a hét gyertyatartó között hasonlót az ember Fiához, bokáig érő ruhába öltözve, és mellénél aranyövvel körülövezve.
-Az ő feje pedig és a haja fehér vala, mint a fehér gyapjú, mint a hó; és a szemei olyanok, mint a tűzláng;
"Az emberi társadalom mindig is férfiközpontú volt, tehát logikusan férfinek állítják be."
Tévedsz az őskorban nőközpontú társadalmak voltak. Lásd termékenység istennők.
Szia!
Ez nem Isten ábrázolása, hanem az Istenkép hozzáigazítása a patriarchális társadalomhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!