Emberek! Tudjuk-e mit ír a zsidók szent könyve? A Talmud.
Nem azt a sok hazugságot, amit a nácik hordanak össze.
Egyébként a Tóra fontosabb. (Mózes könyvei)
Melyet I-sten diktált neki, (áldassák az ő szent neve).
Nem kedves kérdező, egyáltalán nem marhaság, amit az első írt (ráadásul abból, ahogyan fogalmaz, szinte biztos, h zsidó vallású). A Talmud soha nem volt, és nem is lesz szent könyv, csupán korabeli tudós rabbik vitagyűjteménye.
Ami szent, az a Tóra, vagyis Mózes 5 könyve, esetleg még vita tárgya lehet a jóval bővebb TaNaCH (ez egy mozaikszó, Mózes 5 könyve, a Próféták, és az Írások héber megfelelőinek rövidítéseiből).
Egy zsidó ember
A zsidó szent iratok azok, amelyek a keresztény Biblia Ószövetség részét képezik. Ebből Mózes 5 könyve a Tóra. A Talmud, ha jól tudom, mindenféle rabbiknak a Tóra helyes értelmezésén való elmélkedése. Nyilván ez más okból fontos, mivel ebből tanulnak a zsidók. Állítólag (egy izraeli mondta), Izraelben vannak olyan iskolák, ahol a gyerekek kizárólag a Talmudot tanulmányozzák, semmi mást nem tanulnak. Szóval a Talmudnak inkább gyakorlati szerepe van, míg a szent iratoknak spirituális. A zsinagógában lévő Tóra tekercseket meg sem szabad érinteni.
A Talmud tartalmát érintően azt kell, hogy mondjam, hogy egy brutális méretű anyagról van szó, amelynek magyar fordítása nincs is. Nyilván fordítás alatt valami olyasmire gondolok, ami terjedelemben is hasonlít a Talmudhoz.
Vesd össze ezt:
ezzel:
Szóval a neten keringő idézeteket nem lehet hiteles forrásnak tekinteni, tehát nem lehetünk biztosak a tartalmában, és nem is nagyon tudunk beleolvasni, hacsak nem tudunk héberül, és nincs rá egy életnyi felesleges időnk.
Rendben, legyen. Győzzetek meg, de ezzel itt mi újság?
Már megbocsáss de ez >>>A TALMUD<<<?
Szerintem te élsz tudatlanságban, és még indokolatlanul is arrogáns is vagy. A linked meggyőző ereje kevesebb, mint nulla.
Az első válaszolók nagyon tisztán és elfogulatlanul összefoglalták a lényeget, nem értem, miért kellett őket lepontozni. A Talmud nem csak hogy nem szent irat, de még csak nem is egy teljesen rögzített szövegkorpusz. Az viszont biztos, hogy rengeteg könyvből áll; nem tudom, bármilyen nyelvre lefordították-e az összeset (esl. angol, német elképzelhető lehet).
Kedves kérdező, ha nyilvánvalóvá vált, hogy nincs igazad, miért nem fogadod el? A válaszolók jó szándékkal fordították arra az idejüket, hogy felvilágosítsanak ebben a kérdésben. Aminek szükségességére - nagyon helyesen - te is rájöttél, különben nem írtad volna ki a kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!