Tudom, hogy itt a többség nem katolikus, és nem ért egyet a szentek tiszteletével, de azért szerintem sokuk életútja, gondolatai érdekes(ek), motiváló(ak), szimpatikus(ak) lehet(nek), szerintetek melyikük volt, aki hozzátok, a ti gondolkodásmódotokhoz a legközelebb áll, illetve melyikük életútja valóban példaértékű? Szóval nem katolikus válaszokra is kíváncsi vagyok. Persze most azért életútnak, cselekedeteknek pl. azt vegyük alapul, amit a Szentek élete ír, habár helyenként történelmileg kevéssé alátámasztható, inkább a hagyomány által maradt ránk, (Pl. Szent Kristóf élete) ez egységes.
Bár még nem szentek de Pio atya és Teréz anya volt az a két ember aki valóban példamutató életet élt, és a saját két kezével tett is a szegényekért. Nekem ők az igazi szentek. :)
2013. aug. 25. 01:36
2/15 anonim válasza:
Végre egy normális kérdés, aminek a kérdezője nem azt hiszi, hogy minden igaz, hanem inkább a kulturális, hagyomány részét emeli ki, és hogy mi a példamutató, még akkor, ha inkább tanmese, mint valóság.
Nos, nem ismerem a szentek életét, de ha valaki ír valamit érdemben, ígérem elolvasom, mint egy tanulságos irodalmi alkotást.
2013. aug. 25. 02:11
3/15 anonim válasza:
Tényleg :) AMit az 1-es írt az ismerem :)
De ők valós emberek voltak, azt hittem itt ilyen "vallási", csak képzeletben levő szentekről van szó. Mert ugye Szent Kristóf léte nem bizonyítható egyértelműen.
2013. aug. 25. 02:14
4/15 A kérdező kommentje:
Nem, azt igyekeztem megelőzni, hogy ha valaki pl. Szent Kristófot hozza példaként, nehogy valaki leoltsa, hogy ő nem is élt, nem is csinált semmi ilyesmit, vagy mondjuk Szent István királyt nevezi meg, és erre valaki vitát indít, hogy Szent István egy véreskezű gyilkos volt, és példaként tekinteni rá abszurd. Tehát szorítkozzunk például a Szentek életére, amiben a leírtak nem véreskezű gyilkosként hanem példaértékű szentként közelítik meg őt. Persze az elsőhöz hasonló válaszok is érdekelnek, főleg, hogy Pio atyát legjobb tudomásom szerint is szentté avatták már, és Teréz anya is boldoggá lett avatva. Akár ki is terjeszthetjük a kérdést a boldoggá avatottakra is.
2013. aug. 25. 02:28
5/15 anonim válasza:
Értelek. Te a pozitív dolgokat akarod hangsúlyozni.
Nekem akkor Teréz Anya, és ugyan talán nem a kérdésedhez tartozik, de elsőként Indira Gandhi.
2013. aug. 25. 03:26
6/15 kzs válasza:
Nekem három szent van, akik számomra teljességgel példaértékűek:
1. Pál apostol (persze csak miután megtért).
2. István (és itt KONKRÉTAN ARRA az Istvánra gondolok, aki az Apcsel 6/8-15, és az Apcsel 7. részében szerepel)
3. Péter apostol
Az Ő hitük nemcsak szavakban, hanem Isten hatalmas, csodatévő erejében mutatkoztak meg.
Ezért számomra teljességgel példaértékűek.
2013. aug. 25. 08:30
7/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, ment a zöld mindenkinek! :) Ha van még valaki, továbbra is érdekel.
2013. aug. 25. 11:58
8/15 anonim válasza:
Árpád-házi Szent Erzsébet különösen, de az összes magyar szent közel áll hozzám. Ezen kívül még Páduai Szent Antal.
A kérdésben konkrétan szenteket kértek, de nekem Boldog Apor Vilmos püspök is példaértékű.
2013. aug. 25. 12:34
9/15 MarkoG válasza:
Nekem pici kormo óta Szent László élete volt vonzó
de Pió atya és leveleiből tanultam meg élni igazán, de Néri Szent Fülöpöt is nagyon szeretem szerénységével
2013. aug. 25. 14:20
10/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Nem értem, ki az, aki lepontozza őket, és miért, de igyekszem zöld kezekkel ellensúlyozni ezt. Elszomorító, hogy ebben a témában már egy ilyen típusú kérdésnél is ebbe kell ütközni...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!