Hogyan lehetséges ez? (a többi lentebb) Jehova tanúi.
" Kedves István,biztos vagy benne, hogy az a
megfelelője?
Bíztos vagy benne,hogy helyesen ejted ki JHVH nevét?"
Már leírtam egyszer, hogy NEM, egy zsidó babonának köszönhetően sajnos senki sem tudja a pontos kiejtést. Éste biztos vagy benne, hogy helyesen ejted ki például Jézus nevét?
Kedves Kérdező!
Okvastad a linket? Abból ugyanis kiderül, hogy Isten neve négyszer is említve van a mai fordítások Új-szövetségében, habár rövidített formában.
" Ne legyetek gyerekek!
Ha Isten tudatni akarta volna nevét velünk,azt nem
rébuszokban tette volna."
Tudatta is és nem is rébuszokban, az ó-szövetségben ezért is szerepel annyiszor.
István35!
"Az Újszövetségnek azok a kéziratai, melyek ma a rendelkezésünkre állnak, nem az eredetiek. Az eredeti kéziratokat, amelyeket Máté, János, Pál és mások írtak, nagyon sokat használták, és persze emiatt gyorsan elhasználódtak. Ezért lemásolták őket, és amikor azok is elhasználódtak, újabb másolatok készültek. A máig fennmaradt sok ezer másolat legtöbbje két évszázaddal az eredeti után készült, ha nem még később. Úgy tűnik, hogy azok, akik akkoriban a kéziratokat másolták, vagy saját maguk cserélték ki a tetragramot az „Úr” jelentésű görög kü′ri·osz szóra, vagy már eleve olyan kéziratokat másoltak, amelyeken a név ki volt cserélve."
Értem!
" A Jah a Jehova név rövidített formája."
Ez tévedés. A Jah az a Jahve rövidített formája.
"Vagyis nyomós bizonyíték szól amellett, hogy az i. sz. II. században élt zsidók szerint a keresztények használták az írásaikban a Jehova nevet."
Ez meg egyenesen ki van zárva. Hacsak nem magyarokról van szó.
Azt viszont teljesen reális lehetőség hogy már eleve olyan kéziratokat másoltak amiben ki volt cserélve a név. (Jahve)
De a lényeg az hogy a név ennek ellenére fenn maradt. Isten gondoskodott róla. S akkor még hol voltak a Biblia kutatók. Sehol!
A legfontosabb nem is ez hanem az hogy az üzenet az megmaradt. Az evangéliumi üzenet a jó hír - Jézus Krisztus!
"Vagyis nyomós bizonyíték szól amellett, hogy az i. sz.
II. században élt zsidók szerint a keresztények
használták az írásaikban a Jehova nevet."
Ez meg egyenesen ki van zárva. Hacsak nem
magyarokról van szó.
Bocsi, mobilról írok és elszúrtam valamit :))
" A Jah a Jehova név rövidített formája."
Ez tévedés. A Jah az a Jahve rövidített formája"
Igen, ez elírás lehet, de a lényegen nem változtat.
"Vagyis nyomós bizonyíték szól amellett, hogy az i. sz.
II. században élt zsidók szerint a keresztények
használták az írásaikban a Jehova nevet."
Ez meg egyenesen ki van zárva. Hacsak nem
magyarokról van szó."
Ez is igaz, helyesebb lett volna inkább csak annyit írni, hogy Isten nevét, de a lényegen természetesen ez sem változtat.
Hát kedves István ami Jézus Urunk nevét illeti a kiejtéssel kapcsolatban, igen biztos vagyok benne,hogy helyesen ejtem ki nevét.
Miért? Te nem így látod?
Vannak kétségeid Jézus nevével kapcsolatban?
Kifejtenéd?Hátha mi is tanulunk belőle valamit.
Ejtsem úgy talán,hogy Jehoshua-nak? Ha neked így megfelel akkor ezentúl így fogom írni.
Ne légy gyerek,tudod jól,hogy tévedsz csak sajnos a társulat vagy a szervezet (ahogy jobban tetszik)nem hagy gondolkodni saját magadtól.
Sajnálom!
Még valamit elfelejtetem megkérdezni kedves István.
Mond csak. Milyen alakban szerepel Isten neve közel 7000 helyen a Szentírásban?
Mint Jehova vagy mint, JHVH?
Ne tartsd vissza magad, kérlek.
" Hát kedves István ami Jézus Urunk nevét illeti a
kiejtéssel kapcsolatban, igen biztos vagyok benne,hogy
helyesen ejtem ki nevét.
Miért? Te nem így látod?"
Hihetetlen, hogy ennyire szűklátókörű vagy! Honnan tudod hogy a 'Jézus' a helyes kiejtés? miért nem lehetne helyesebb például a 'Jesus'? Milyen szisztematika alapján döntöd el, hogy melyik a helyes kiejtés? Áruld már el légyszi! És ha ezzel megvagy, akkor azt is elárulhatnád hogy az Ézsaiásnak mi a helyes kiejtése:
Ézsaiás, Izajás, Isaiás vagy Jesajá?
Eláruljak egy poént? képzeld, ezen kiejtések mindegyike egyazon nyelvhez tartozik. :D Na, most akkor melyik a helyes kiejtés??
" Ne légy gyerek,tudod jól,hogy tévedsz csak sajnos a
társulat vagy a szervezet (ahogy jobban tetszik)nem
hagy gondolkodni saját magadtól.
Sajnálom!"
Jajj, nen unalmas még ez a szöveg?? A valóság az, hogy folyamatosan az derül ki az olyan viták folyamán, ahol ezeket írjátok nekünk, hogy épp ti vagytok azok, akik nem gondolkodtok, csak írtok!
" Mond csak. Milyen alakban szerepel Isten neve közel
7000 helyen a Szentírásban?
Mint Jehova vagy mint, JHVH?
Ne tartsd vissza magad, kérlek."
Számít ez? A lényeg az, hogy Istennek van neve, amit nem azért adott, hogy kitörölgessük a szavából és elfelejtsük, még ha a pontos kiejtést egy zsidó babona miatt nem is ismerjük.
Tudod mi a baj? A legnagyobb baj!?
Az,hogy nektek minden más babona csak egyedül a tiétek az igazi.
De gondoltál már arra, hogy mi van akkor ha tévedsz?
Nem, nem hiszem!
Túl beképzelt és túl büszke vagy arra,hogy átgondold vagy,hogy meghallgasd mások véleményeit.
Dehát egyszer majd úgyis kiderül.
Nem!?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!