Mi a feltétele, hogy felnőtt korban keresztelkedhessek evangélikusnak?
Keresgéltem a neten és a városban működő evangélikus közösség honlapján, ezt találtam:
A keresztelés nincs korhatárhoz kötve, így keresztelését kérheti felnőtt ember is, aki megtért Istenhez.
A keresztelés alapfeltételei:
• valamelyik szülő evangélikus legyen,
• szülők és keresztszülők is legyenek megkeresztelve.
Egyik feltételnek sem felelek meg...
Nem lehetek evangélikus???
Én nem vagyok szakértő a témában, de elképzelhetetlennek tartom, hogy ezt a választ kapnád, ha az ev. egyháznál (legyen az akár egy lelkész) utánakérdezel.
Én úgy gondolom, hogy a csecsemő-/kisgyermek korban azért kell, hogy a szülők/keresztszülők evangélikusok/keresztyének legyenek, mert akkor ők nyilatkoznak a gyermekre vonatkozólag, hogy az egyház tanításai szerint nevelik fel a kicsit.
Akkor azonban, ha a megkeresztelkedő felnőtt, a maga nevében jelenti ki, amit ilyenkor kell, ergo nem kell mögötte álljon felnőtt.
Én így gondolom, de ez csak a magánvéleményem.
Persze, ezek a feltételek csak kisgyermek keresztelésére vonatkoznak.
Aki már képes egy ilyen döntést felelősen meghozni (úgy nagyjából általános iskolás kor végétől) az minden feltétel nélkül "saját hatáskörben" jelentkezhet keresztelőre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!