Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova Tanúi, melyek azok az...

Jehova Tanúi, melyek azok az ünnepek, amiket megünnepelhettek nem tanúkkal?

Figyelt kérdés

Tegnap azon gondolkodtam, hogy a szülinappal mi az a nagy probléma, ami miatt ennyire fel kell háborodni ha valaki ünnepli. (vendégségben voltunk és egy 5éves kisfiúnak meglepetés tortával készült a vendéglátó, mivel aznap volt a szülinapja. Ezen nagyon kiakadtak a szintén vendégként ott levő tanú ismerőseim.)

Tudom, arra hivatkoznak a tanúk, hogy a Bibliában 2x említenek szülinapot és mind a két alkalommal meghal valaki.

De tegnap én arra jutottam, hogy az igazi ok az, hogy megszüntessék az összes olyan alkalmat, ahol jól érezheti magát együtt tanú és nem tanú. A tanúk az ünneplést, a felemelkedett érzést csak tanúk társaságában tudják megvalósítani, mert mindenhol máshol rosszul érzik magukat, elkülönülnek, burkolt formában nem engedélyezett számukra a nem tanúkkal való ünneplés. Egy idő után ellaposodnak a kapcsolataik mindenkivel, aki nem tanú. Ez nekem sokkal inkább indok, mint az a bibliai két eset. Ezért írtam ki a kérdést. Van még olyan ünnep, amit közösen lehet ünnepelni?

2013. szept. 8. 15:35
1 2
 11/20 szabolcs1988 ***** válasza:
72%

Köszönöm a felhívást vidipiri!

Ezek az alkalmak lehetnek az eljegyzés, esküvő, házassági évforduló, ballagási ünnepség.

A magam nevében csak annyit szeretnék mondani, hogy nem zárkózom el olyan személyektől, akik nem osztják az én hitemet, de azért természetesen megválogatom a társaságot.

2013. okt. 4. 12:00
 12/20 anonim ***** válasza:
37%
Én ezt nem értem. A nem tanúk csak és kizárólag ünnepnapokon jönnek össze? Nagyon sok alkalommal tudunk egy évben együtt lenni a családunkkal, barátainkkal (akik nem tanúk) bármilyen apropóból. Aki nem tudja elfogadni, hogy nem veszünk részt ezeken az ünnepnapokon tartott alkalmakon, az nem is szeret bennünket igazán.
2013. nov. 27. 13:52
 13/20 A kérdező kommentje:

Nálunk nagy a család, a "hivatalos" ünnepekkor tudunk majdnem mindenkivel találkozni, ilyenkor összejön 40-45 ember. Mivel mindenki tudja a családból, hogy ezen meg ezen a napon xy-hoz megyünk vendégségbe, ez a család napja.

EZT nem tudod megvalósítani év közben. Az a megjegyzésed, hogy "az nem szeret minket igazán" elég gyenge zsarolás.

2013. nov. 27. 15:23
 14/20 A kérdező kommentje:

Szabolcs1988,

"Ezek az alkalmak lehetnek az eljegyzés, esküvő, házassági évforduló, ballagási ünnepség. "

Ballagás, eljegyzés, esküvő, jó esetben 1x van egy ember életében, nem rendszeres dolgok. A házassági évforduló az szerintem nem olyan ünnep, amit az ember mással ünnepel, hanem csak a házastársával esetleg a gyerekeivel.

De még egy gondolat az esküvőről. A tanú ismerőseim nem hajlandók bejönni a templomba még esküvő alkalmából sem. Hol van itt az együtt ünneplés? A család viszont már többször volt tanú esküvőn. Fura nem?

2013. nov. 27. 15:30
 15/20 szabolcs1988 ***** válasza:
37%

Szeretnék választ adni neked arra a kérdésre, hogy Jehova Tanúi miért nem hajlandóak bemenni a templomba, még eskövő alkalmából sem.

A templomban megrendezett vallásos esküvői szertartásnak részét képezhetik olyan imák és más, vallásos gyakorlatok, melyek ellentétesek a Biblia tanításával. Egy olyan csoportban, amelyben mindenki részt vesz valamilyen hamis vallásos gyakorlatban, egy kereszténynek nehéz lehet ellenállnia a nyomásnak, hogy ő is vegyen részt benne.

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt, hogy milyen hatással lehet hívőtársainkra, ha részt veszünk egy vallási épületben megtartott istentiszteleten. Bántaná némelyek lelkiismeretét? Lehet, hogy gyengülne az az elhatározásuk, hogy nem fognak bálványimádásba keveredni? Pál így int minket: ’bizonyosodjatok meg a fontosabb dolgokról, hogy fogyatkozás nélküliek legyetek, és ne botránkoztassatok meg másokat, egészen Krisztus napjáig’ (Filippi 1:10).

Gondosan mérlegelnie kell az összes szempontot. Bizonyos körülmények között úgy gondolhatja, hogy semmilyen gond nem lesz abból, ha megfigyelőként részt vesz egy templomi esküvőn. De lehet, hogy a körülmények olyanok, hogy többet ártana a saját lelkiismeretének vagy másokénak, mint amennyi haszna lenne annak, ha elmenne. Bármilyen legyen is a helyzet, mindenképpen olyan döntést kell hoznia, hogy meg tudja őrizni a jó lelkiismeretét Isten és az emberek előtt.

2013. nov. 30. 09:48
 16/20 anonim ***** válasza:
37%
Gyenge zsarolás... Hm. Ez elgondolkodtat. Ha valaki szeret engem a családból úgy is, hogy Jehova Tanúja vagyok, és elfogadja a nézeteimet, az igyekezni fog kompromisszumot kötni, és a nagyszabású családi alkalmat úgy szervezni, hogy ne ünnepnapon legyen.
2013. nov. 30. 13:48
 17/20 A kérdező kommentje:

Szabolcs,

mi lehet az egy esküvőn, amiben részt kell venniük az embereknek akaratukon kívül? Én nem tudok ilyenről.

Azt pedig Isten látja, hogy az adott tanúnak semmi köze az ott folyó "bűnös" dolgokhoz, egyszerűen a családi ünneplés kedvéért és persze a pár kedvéért udvariasságból részt vesz egy esküvőn. Ki előtt kellene szégyenkeznie? Vagy talán attól félnek, hogy egy másik tanú meglátja őket bemenni a templomba és magyarázkodni kell a vének felé? Vagy az lehet még ok, hogy rájön, nem is bűnös dolog, ami ott folyik? Mert nincs bálványimádás, démonidézés stb, hanem a Bibliából olvasnak egy részletet, a pap beszél a házasságról, közös ima és éneklés aztán ennyi. Semmiben nem kell részt venni, lehet a hátsó sorból figyelni. Szóval nem értem milyen lelkiismereti kérdésről beszélsz.

Utolsó válaszoló,

Te, mint tanú, szereted a családod úgy is, hogy ők nem tanúk, elfogadod a nézeteiket és igyekszel kompromisszumot kötni, hogy együtt ünnepelhess a családdal?

Nem helyezed magad egy kicsit túlzottan előtérbe? Hogy mindenki aszerint viselkedjen, ahogy te fütyülsz máskülönben nem szeretnek téged?

Egy kb. 35 éve mindig ugyanabban az időpontokban történő családi összejöveteleket kellene szerinted átszervezni máskorra, mert te nem vagy hajlandó ünnepnapon ünnepelni velük.

2013. dec. 3. 14:03
 18/20 szabolcs1988 ***** válasza:
37%

Kedves Kérdező!!!

Vannak olyan egyházak, ahol elfogadott a templomokban a szent képek, illetve a keresztek használata, ami már önmagában is bálványimádás. Azért is mondtam, hogy lelkiismereti kérdés,mert mindenkinek,magában kell mérlegelnie a döntést. Lehet, hogy van olyan is, aki elmegy,

Aztán az esküvő egyik szokása a koccintás, amiben viszont nem veszünk részt.

Mivel ez egy lelkiismereti kérdés, így mi magunk döntünk.

Valamint mások lelkiismeretére is tekintettel kell lennünk.

2013. dec. 14. 09:25
 19/20 A kérdező kommentje:

Szabolcs!

Kereszt, szentkép a templomban önmagában NEM bálványimádás!!!

Koccintani a templomban nem szokás.

Még mindig nem értem, milyen lelkiismereti probléma adódhat. Ha te nem imádod a festett szentképet, nem követsz el bálványimádást.

Itt más lehet a háttérben. Pl. az amit az elején írtam, minimálisra csökkenteni a közös ünneplési pontokat, mindenféle mondvacsinált indokokkal a vezetőitek felől.

2013. dec. 14. 10:27
 20/20 szabolcs1988 ***** válasza:
37%
Kedves kérdező, ha gondolod akkor elmondanám neked a kereszt eredetét. Honnan is vették ezt a pogány szokást, hogy keresztet használnak az egyházakban.
2014. jan. 4. 09:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!