Jehova tanúi szerint, miért borultak le Krisztus előtt amikor elfogták?
János Evangyélioma 18. rész " Jézus azért tudván mindazt, a mi reá következendő vala, előre méne, és monda azoknak: Kit kerestek?
5. Felelének néki: A názáreti Jézust. Monda nékik Jézus: Én vagyok. Ott állt pedig ő velök Júdás is, a ki elárulta őt.
6. Mikor azért azt mondá nékik, hogy: Én vagyok; hátra vonulának és földre esének."
Köszönöm a válaszokat!
Kedves Kérdező!
Szeretnéd azt hallani, hogy az elhangzott "én vagyok"-tól leborultak, és imádták Istent? Vagy azt akarod hallani, hogy Isten Fia előtt borultak le, ő pedig hagyta, hogy imádják , mint Istent? Vagy ebből az egy mondatból akarod levezetni azt, hogy a Teremtő Istennel álltak szemben? Erről nem kell találgatni, mert számos helyen választ kapsz rá a Bibliában.
Nem szokásom, most mégis engedd meg, hogy egy régi Ébredjetek! folyóitatból idézzek.
"Először is azt kell megértenünk, hogy mit értett itt Pál az imádat alatt. A görög pro·szkü·ne′ó szót használta. Egy bibliai szótár leírása szerint ez a szó betű szerint azt jelenti, hogy ’a tisztelet jeleként vagy hódolattal adózva kezet csókol valakinek’ (Unger’s Bible Dictionary). W. E. Vine egy másik műben azt írja, hogy a szó „a tiszteletadás megnyilvánulására utal, akár ember..., akár Isten felé irányul is ez a tisztelet” (An Expository Dictionary of New Testament Words). A bibliai időkben a pro·szkü·ne′ó jelentése gyakran arra is kiterjedt, amikor valaki ténylegesen meghajolt egy magas állásban lévő személy előtt.
Lássuk például Jézusnak azt a példázatát, amely egy rabszolgáról szól, aki képtelen volt visszafizetni urának egy igen nagy pénzösszeget. Ebben a példázatban ennek a görög szónak az egyik alakja szerepel, és a Vida fordítás szövegezésében így olvasható ez a gondolat: „Leborult ekkor a rabszolga, imádva [a pro·szkü·ne′ó egyik alakja] (hódolattal) kérlelte [a királyt], ezt mondva neki: légy hosszútűrő irántam és mindent megfizetek neked” (Máté 18:26, kiemelés tőlünk). Vajon ez azt jelenti, hogy amit ez a férfi tett, az bálványimádás volt? Egyáltalán nem. Csupán kifejezésre juttatta azt a hódolatot és tiszteletet, ami a királyt, azaz urát és feljebbvalóját megilleti.
A bibliai időkben Keleten meglehetősen gyakoriak voltak a tiszteletadásnak, illetve a tisztelet kifejezésének ilyen formái. Jákób hétszer meghajolt, amikor találkozott a bátyjával, Ézsaúval (1Mózes 33:3). József testvérei arccal a földre borultak, vagyis meghajoltak József előtt, és így mutatták ki az egyiptomi udvarban betöltött állása iránti tiszteletüket (1Mózes 42:6). Ilyen megvilágításban könnyebben megérthetjük, hogy mi történt, amikor az asztrológusok rátaláltak a gyermek Jézusra. Szavaikkal úgy ismerték el őt, mint aki „a zsidóknak most született királya”. A Vida fordítás szerint a beszámoló azt mondja, hogy „földre borultak és imádták [pro·szkü·ne′ó]” (Máté 2:2, 11).
Nyilvánvaló tehát, hogy a pro·szkü·ne′ó szó jelentése, amit néhány bibliafordítás „imádatnak” ad vissza, nem kizárólag azt a fajta hódolatot írja le, ami Jehova Istent illeti meg. Arra a tiszteletre is utalhat, amit egy másik személy iránt tanúsítunk. Mindennemű félreértés elkerülése végett néhány bibliafordítás a pro·szkü·ne′ó szót a Zsidók 1:6-ban a következőképpen fejezi ki: „boruljanak ... lába elé” (Csia fordítás), „hódoljon előtte” (NW)." (2000. április 8.)
Remélem, hasznos volt az idézet. Ennyiből össze tudod rakni, hogy mit gondolnak Jehova Tanúi.
Tisztelettel:
Gusev
Kedves kérdező!
Mint látod nemigen tudod meggyözni a tanukat,hogy téves ,,utakon,, járnak.
Meglátásom szerint biztos vagyok benne,hogy te tudod a helyes magyarázatot a kérdéseddel kapcsolatban. Igen én is úgy látom,hogy az a földre,,esés,, nem egy véletlen mozdulat volt,mert ha egy ember megbotlik és elesik akkor a többi utánna ,,véletlenűl,, elesik? Mennyi a valószinüsége ennek?
Hányszor olvassuk vagy halljuk ezt a rövidke mondatot még a Biblián kivűl is,hogy ,,főldre esék bánatomba vagy főldre esék imádkozni,, stb a szó használatát a multban gyakran használták olyan értelemben ami imádkozást,alázkodást,tiszteletet fedezett.
Csak sajnos akinek nincs füle a hallásra az nem is fogja meghallani.
Hogy miért feszitették meg Jézust annak ellenére,hogy tudták kivel állnak szembe?
Ma miért teszik ugyan azt?
Nem is kell messire mennem elég ha a kérdésben szereplő testvéreket említem meg,mert ök bizony minden nap azt teszik. Tisztában vannak,hogy ki Ő...és mégis megteszik mert irányítva vannak mint azok a katonák akik elfogták Jézust.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!