Egyházi temetésért mennyit kell fizetni?
Senkit se akarok kirekeszteni, de mivel katolikus vagyok, ezért kérem elsősorban katolikusok válaszoljanak:
Úgy hallottam, hogy ilyenkor be kell fizetni az elmaradt egyházi adót. Egyik ismerősöm három évi adóval volt elmaradva. Ez kötelező?
A miséért pedig már a középkor óta fizettek, de ma mennyibe kerül?
Valamint ha valaki siratást is akar, akkor az külön mennyibe kerül.
Nem vagyok katolikus, de volt mostanában tapasztalatom.
Ilyenkor kérik, hogy fizesd be az elmaradt összeget (olyan 1500 forint/év körül van). Az egyházi törvény szerint nem tagadhatja meg a pap azzal az indokkal, hogy nem fizetett az illető, de azért szerintem csúnyán fognak nézni az ismerősödre, ha nem fizet. Ha valaki soha nem fizetett, attól 5 évnyit szoktak kérni.
A miséért nem tudom, hogy van-e fix összeg, amin én is voltam, ott kétezervalamennyit kért a pap.
A siratásról fogalmam sincs.
Vagyis tejelj, vagy nem kapsz semmit.
Hát igen. Kapitalizmus.
Szervusz
Amiről írtál, az mind Szent írás ellenes. Mert Jézus azt mondta "ingyen kaptátok, ingyen adjátok". Jézus miért fogadott el pénzt? A tanításért?, a betegek meggyógyításáért?, a halottak föltámasztásáért? Kit utánoznak az egyház vezetői ebben? Krisztust? Nem igen. A Másik alternatíva Sátán, mert Jézus azt is mondta, csak két úton lehet menni. Az egyik a halálba(Sátán követése) a másik az örök életbe(Jézus követése) vezet.
Mi felénk sokszor 2-3 paphoz is elmennek a szegények, hogy egyházi adó befizetése nélkül(csak a temetés megfizetéséért) temesse el a halottat. Ház ez sem Istentől van az biztos. Jézus még azt is mondta, aki vele nem gyűjt, az tékozol. Meg a gyümölcseiről lehet fölismerni Jézus követőit. Vesd össze az összeset és vond le következtetést.
Üdvözlettel: Zita
5-ös: Sajnos lényegtelen, hogy ezzel a tettükkel kit szolgálnak. Az számít, hogy mennyit kell fizetni. :(
6-os: Te milyen felekezetű vagy?
„Ingyen kaptátok, ingyen adjátok!” (Máté 10:7, 8). Jézus igaz követői tehát nem kérhettek pénzt a szolgálatukért. Jézus maga sem várt anyagi viszonzást a szolgálataiért, és ezzel példát mutatott a követőinek.
Pál apostol utánozta Jézus példáját, és „költségmentesen” végezte a szolgálatát (1Korintusz 9:18). Amikor pénzre volt szüksége, világi munkát vállalt, sátort készített (Cselekedetek 18:1–3). Ezért Pál ezt mondhatta magáról és a misszionáriustársairól: „mi nem házalunk az Isten szavával, mint sokan” (2Korintusz 2:17)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!