Ha a pap pénzt kér a temetésért, akkor arról ad számlát?
A temetést mindig az fizeti, aki kéri. Tehát a papnak mindig fizetni kell érte. Ahogy a taxisnak, meg a boltban is.
Itt az az eltérés, hogy a papok pl szociális indokból (Ha nincstelen vagy)ingyen is eltemetnek.
Számlát nemigen ad, mert ez nem egy szolgáltatás, hanem egy egyházi szertartás. A papok meg nem vállalkozók, akik áfás számlákat osztogatnak...
Valamilyen bizonylatot bizonyára tudnak adni, de minek az neked?
Milyen hálapénz lenen a papoknál? Én ilyenről még nem is hallottam...
Meggyóntat és a zsebébe dugsz egy ötezrest?
:)
Nem ad számlát, mivel a temetés egy szentelmény, tehát nem emberi mű, ezért nem minősül gazdasági értelemben szolgáltatásnak. Meg ez egy adomány.
A stóladíj 29. §
(1) A temetési szertartásért fizetett stóladíj a CIC. 1181. kán. és 1265. kán. 2. pontja, továbbá a CCEO 878. kán. értelmében adománynak minősül. Ennek megfelelően a stóladíjról számlát sem lehet adni, helyette megfelelő, a stóladíj átvételét igazoló bizonylatot kell kiállítani. Az Egyház törvényei szerint a temetési szertartás szentelmény.
(2) A bizonylat lehet nyugta vagy átvételi elismervény. Az átvételi elismervény mintáját a szabályzat 6. számú melléklete tartalmazza.
Felhívjuk a figyelmet arra is hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia állásfoglalása alapján a temetési szertartás kapcsán nem kötelezhető a plébánia számla kiállítására, mivel a temetés kapcsán kért összeg a hitéleti cselekmények körébe tartozik, nem pedig szolgáltatás.
Azonban a számlaadás hiánya gondokat okozhat egyes esetekben, esetleg a hozzátartozóknál, vagy szociális otthonok, önkormányzatok esetében, ahol a temetés költség elszámolása csak számla ellenében lehetséges. Amennyiben ilyen esetekben a plébánia számlát állít ki, azzal nem követ el semmiféle vétséget.
A stóladíj egyébként nem a pap zsebébe megy, a Püspöki Kar szabályozza, hogy mit lehet belőle kifizetni (úgy tudom pl. kántor, díszítést, stb.), de a pap ebből nem részesül közvetlenül, hiszen szentségeket az Egyház nem "árulhat".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!