Csak az a táltos, aki eggyel több csonttal születik?
Köszi a válaszokat!
Oké, de régen úgy tartották, hogy akinek több csontja van, az táltos. Tehát végül is nekem is van, bár nem vele születtem...
"Oké, de régen úgy tartották, hogy akinek több csontja van, az táltos. Tehát végül is nekem is van, bár nem vele születtem..."
Lehet,hogy így tartották,de ez nem szentírás,sőt inkább egyfajta babonasághoz áll közel.Az ún.különleges képességeknek nem az a lényege,hogy a tulajdonosa külső jegyekkel villogjon mások előtt.Pl.Jézus sem volt fizikailag különleges ember a Bibliai leírások szerint.
Ma már számos nagyszerű könyv jelent meg ebben a témában. Kezdőknek pl. ajánlom Pier Vitebsky könyvét (A sámán), nagyon szép és olvasmányos, rengeteg fotóval.
Itt van még Hoppál Mihály: Sámánok Eurázsiában c. könyve, ez is nagyon szép, de nekem rossz, mert hatalmas, nehezen forgatható. Ám ennek van egy régebbi változata, az viszont kis méretű és az is tele képekkel: Sámánok (lelkek és jelképek).
Az alapmű, amit soha nem tudok kihagyni, én pl. ezzel kezdtem, de nagyon száraz könyv, ám annál nagyobb remekmű, a jelenlegi értekezések mind-mind visszautalnak rá, hatalmas munka gyümölcse: Diószegi Vilmos: A pogány magyarok hitvilága (1967!)
Szóval ha érdekel, ezekből sokat tanulhatsz. Persze vannak más művek is, de nekem ezek a kedvenceim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!