Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vallás, kritika, előítélet?

Frigg kérdése:

Vallás, kritika, előítélet?

Figyelt kérdés

Szóval, előre is elnézést, ez most lehet, hogy hosszú lesz.

Elég sokat olvasgattam itt a vallás témakörben. Előre leszögezem, én nem vagyok vallásos, vagy hívő. Habár meg vagyok keresztelve, elsőáldozó is voltam, de nagyjából itt pont is került a végére, 12 éves koromban.

Igyekszem összeszedni a lényeget (és NEM veszekedést/vitát szeretnék provokálni, egyszerűen ez már nagyon kikívánkozik belőlem):

Képtelen vagyok felfogni, szó szerint nem értem egyes emberek hozzáállását pl. a tetoválás/piercing témakörben. Olvastam itt egy kérdést egy lánytól, aki szeretett volna még egy fülbevalót (nem piercinget), és azon gondolkodott, hogy ezt vajon a Sátán sugallta-e neki. Nem akartam hinni a szememnek. Hogy merülhet ez fel egyáltalán valakiben? Ez annyira nonszensz. Nekem van két tetoválásom (de szeretnék még többet), van három piercingem, de bizony nem gondolom, hogy ehhez bármiféle felsőbb hatalomnak köze lenne, főleg mivel nem is hiszek ilyesmiben. Akkor ettől én most rossz ember vagyok? Nem, nem vagyok. Sőt! Miért van az, hogy akik valamiféle testmódosítással rendelkeznek, sokkal elfogadóbbak, nyíltabbak, toleránsabbak, mint akik nem? Én soha senkit nem ítéltem el a külseje, bőrszíne, nemi hovatartozása vagy vallása miatt. Mert hogy jönnék én ahhoz? Főleg, ha nem is ismerem. Számomra elfogadhatatlan és érthetetlen az, hogy valakit két perc alatt megítéljek, minden különösebb indok nélkül. A körömfestés vagy műköröm ,tetoválás, piercing, hajfestés feslettséget, bűnt sugároz? Mikor, miért jutottunk el idáig? Bizonyos kereteken belül az előítéletek nélküli elfogadás lenne a "célszerű". Mert nekem spec. elég rosszul esik, ha ilyesmit tapasztalok (vagy magammal, vagy másokkal szemben). Félreértés ne essék, nem mások miatt (vagy véleménye miatt) teszem azt a saját testemmel, amit teszek. Egyszerűen csak nem értem pár ember lelkivilágát vagy gondolkodásmódját.

23/N

2013. aug. 25. 17:03
 1/7 anonim ***** válasza:

Megértem az álláspontodat, de konkrétan most mi a kérdés? :)

A hívők a Biblia miatt nézik ezt ferde szemmel, de köztük is vannak toleráns emberek. Max. 1-szer elmondja, hogy nem helyesli és kész.(legalább is ennyinek kellene, hogy legyen)

2013. aug. 25. 17:10
 2/7 anonim ***** válasza:
Üdv a Földön!
2013. aug. 25. 17:14
 3/7 A kérdező kommentje:

Lehetséges, hogy nem voltam egész pontos, elnézést :)

Csak véleményekre, tapasztalatokra, álláspontokra vagyok kíváncsi. Indoklásra, mondjuk :) Mert sajnos a szélsőséges esetek vannak többségben. (értem ezalatt a verbális "támadásokat"). Tehát, ha én nem bántom a másikat semmilyen formában az ő életstílusáért, akkor ő hogy jön ahhoz, hogy ezt megtegye? Igyekszem még jobban összeszedni a gondolataimat :)

2013. aug. 25. 17:15
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Hogy miért szólnak bele az emberek, mások életébe?

Hát én két halmazra szoktam osztani az ilyen embereket.

1. azok akik tudatosan cselekszik a "rosszat" embertársaik ellen, és tisztában vannak az okkal

2. azok akik tudat alatt valamiféle úton-módon ártónak vélik az egyént, ezért át mennek agresszívbe.

(vannak még akiknél ez a két pont valamiképp vegyül, de róluk majd később)

1.-re példa: A politikai ellentétek.... ártó célzatú "támadások" egymás ellen, meghatározott okok miatt megy végbe.

2-re példa: Hááát itt most csak a régi osztályom jut eszembe a suliból. Mindig is volt egy gyerek, aki utált, próbált bántani és hát mindig ellenem volt, de nem volt meghatározott oka vagy célja ezzel. Haszna sem lehetett belőle, egyszerűen csak fenyegetve érezte magát, mivel én mindig is jobb tanuló voltam, mint ő, és sikeresebb stb. Mondhatjuk, hogy irigység, de az egyfajta tudatalatti ok.

Vagy még példa erre, mikor a bizonytalan hívő védi a vallását, utolsó végelkeseredés miatt. Egyszerűen kételkedik és mikor másoknak érvel, igazából magát nyugtatgatja.

2013. aug. 25. 17:34
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ :)

Tudom, most naivnak tűnhetek, de nem vagyok az. Egyszerűen talán csak túl jóhiszemű, és magamból indulok ki. Értem ezalatt, hogy nagyjából én is azt várom el az emberektől, hogy úgy viselkedjenek velem, mint ahogy én velük.. Mármint, ha én nem vagyok ellenséges, akkor nekik miért kell? Szóval ez zavar engem, az igazán ok nélkül való ellenségeskedés és előítélet. Persze tudom, az emberek ilyenek, csak hát zavaró tud lenni :/ :)

2013. aug. 25. 17:39
 6/7 anonim ***** válasza:
Sajnos sokan csak a külsőségeket nézik és nem tudják elfogadni a másik embert. A Biblia semmi ilyesmit nem tilt, de nem is támogat. A bigottak meg egy mondatot szoktak kiforgatni, mely a tűzzel való szövetség kötéssel kapcsolatos. És a lelked eladását tiltja a bálványoknak. Egyébként a kereszténység célja nem a baktérium nélküli világ.
2013. aug. 25. 18:12
 7/7 nagylzs ***** válasza:
Aki a sátánnak meg istennek akar tulajdonítani látszólag teljesen független dolgokat, az olyan ember aki külső megerősítésre vár. Olyan a személyisége, hogy kicsi az önbizalma, és/vagy megszokta hogy megmondják neki mit kellene gondolnia vagy tennie. Aki jobban szereti a végletes dolgokat az azt mondaná rá: agymosott. Hogy ez kinek a "hibája" az egy másik kérdés, sok lehetséges válasz van.
2013. aug. 27. 16:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!